3 MAANDEN REVIEW APPLE WATCH 4

Oké dat was niet helemaal waar. Ik heb mijn Apple watch niet pas 3 maanden maar eigenlijk al bijna 2,5 jaar. De afgelopen maanden ben ik begonnen met het schrijven van reviews over producten die ik echt T O P vind. Niks geen sponsordeal, nee, gewoon mijn eigen geld, oprechte mening en liefde voor producten waar ik heel veel aan heb. Vandaag is het de beurt aan mijn meest geliefde technische én sport-gadget, de Apple watch. 

Wat kan de Apple watch 4?

Het vierde model van de Apple watch is net zoals de eerdere modellen in eerste instantie een smartwatch, bedoeld dus om snel en handig e-mails te checken, oproepen op te nemen, tekstberichten te beantwoorden, en ondertussen je fitness bij te houden. Een alles-in-1 watch zou je het ook kunnen noemen. Toch komen de Apple watches ook erg goed uit de test vergeleken met bekende sport watches als Garmin en Polar. Het merk Apple staat bekend om zijn hoge gebruiksvriendelijkheid, simplistische en logische design en het feit dat overal aan gedacht is en al die dingen vind je ook terug in de Apple watches. 

Waarvoor gebruik ik mijn watch?

Ik gebruik mijn Apple watch in eerste instantie om de tijd bij te houden (you don’t say). In mijn werk is hij enorm handig als stopwatch en timer. Daarbij vind ik het erg fijn dat het display helder oplicht zonder dat ik het hoef aan te tikken. Dat bespaart mij in de winter dat ik telkens mijn handschoenen aan en uit moet trekken.

Op de tweede plek gebruik ik mijn watch voor het reguleren van de muziek. Dit vind ik enorm fijn aan Apple producten. Als je er meerdere hebt, communiceren ze namelijk met elkaar. Ik kan met mijn Apple watch vanuit mijn bed de muziek op mijn computer zachter zetten of mijn telefoon op niet storen.

Veel voordeel haal ik ook uit versimpelde handelingen. Één blik en ik weet de datum, het weer, wanneer de zon ondergaat, of en wanneer het gaat regenen, files, agendapunten en meer. Daarvoor hoef ik dus niet op mijn telefoon te kijken. Daardoor krijg ik minder prikkels binnen en dat vind ik heerlijk rustig. 

Mijn favoriete feature: individualiseren kan!

Op een Apple watch kun je zelf je display instellen aan de hand van je voorkeuren. Zo kun je er een work-watch van bouwen met shortcuts naar mail, telefoon en agenda, maar ook een echte sport-watch met hartslag, stappen, calorieën en workouts on speed dial. Ook kun je tussen die verschillende displays weer makkelijk heen en weer switchen met 1 swipe. Op dit moment heb ik mijn display bijvoorbeeld ingericht als sport-watch met het design van een klassiek horloge en met 1 swipe zit ik in een gedetailleerder overzicht van mijn sportmetingen. Deze individualisering vind ik een fantastische functie van Apple. Je bepaalt zelf wat jouw watch laat zien, en wat niet.

Tot slot vind ik het erg handig dat ik middels mijn watch voel als ik gebeld wordt. Mijn telefoon kan ergens onderin mijn tas zitten en ik kan op mijn watch zien wie mij belt en opnemen zonder dat ik daarvoor 1 keer mijn telefoon in mijn hand hoef te nemen.

Sporten met de Apple watch

Natuurlijk gebruik ik mijn watch ook om mee te sporten. 

Mijn twee meest gebruikte sportfuncties van de watch zijn het overzicht van sport, dagelijkse beweging en staande tijd. Deze worden weergegeven in 3 ringen die je elke dag (idealiter) zou moeten vullen. Ook kijk ik veel naar mijn stappen doel en gebruik ik natuurlijk de workout tracker. Uit meer dan 40 verschillende soorten workouts kun je precies diegene kiezen die jij aan het doen bent. De meest gebruikte workouts slaat het horloge automatisch op. Bij mij zijn dat ‘functionele training’ voor de bootcamp-achtige krachttraining die ik doe, ‘binnen en buiten hardlopen’, ‘yoga’, ‘wielrennen’, ‘high intensity’ en zelfs ‘touwtje springen’ staan in het keuzemenu. Na een workout kijk ik vaak mijn hartslag terug om in te schatten hoe goed het gegaan is.

Met een Apple watch ontvang je als je wilt ook (maandelijkse) challenges afgestemd op jouw doelen. De challenges zijn ook afgestemd op jouw eerdere activiteiten en daardoor uitdagend maar wel haalbaar. Ik volg ze bijna elke maand. 

Hoe nauwkeurig is de Apple watch?

Uit tests blijkt dat alle sport- en smart watches een afwijking hebben van de daadwerkelijk verbrandde calorieën en hartslag. Dit komt doordat het aantal verbrandde calorieën erg individueel is. Het hangt van veel meer af dan welke training je doet en hoe oud, zwaar en lang je bent en bijvoorbeeld ook van je hoeveelheid spieren, de spierspanning tijdens oefeningen, hoe groot je een beweging maakt, hoe gefocust je traint, etc. De hartslagmeter compenseert dit enigszins, maar het is bekend dat een hartslag altijd onnauwkeuriger gemeten wordt bij de pols, dan bijvoorbeeld met een hartslagband om je borst. Ook de Apple watch heeft dus afwijkingen maar ik schat deze kleiner in dan bij de andere horloges die ik heb gezien. Een horloge zal in de regel je verbruik hoger inschatten dan het daadwerkelijk is. Het verbruik dat de Apple watch aangeeft is dusdanig lager dan bij andere watches, dat het een stuk realistischer is.

Wat zijn de nadelen

Er zitten weinig nadelen aan de watch als je het mij vraagt, maar wel een paar puntjes om op te letten: wil je de watch gebruiken om mee te sporten, raad ik je aan om tenminste 1 rubberen sportbandje aan te schaffen, die kunnen namelijk tegen zweet en zo blijft hij mooi. Omdat Apple producten nogal duur zijn, zou ik goed onderzoek doen naar het model dat je echt nodig hebt. Het hoeft niet het nieuwste (en dus duurste) te zijn! Ook zou ik hem bij Apple zelf kopen en direct een verzekering afsluiten. Apple watches kunnen namelijk niet worden gerepareerd en de kosten voor een nieuwe zijn al snel voor jou. Voor een paar euro in de maand ben je verzekerd en wordt gewoon de hele watch gratis voor jou vervangen.

Wat doen mijn sporters?

Als trainer spreek ik wekelijks mensen met verschillende sport watches. Apple, Fitbit, Garmin, Polar, en meer. Ik vraag regelmatig of zij tevreden zijn met hun horloges en wat zij eventueel missen. De meeste tevredenheid hoor ik bij Apple watch sporters. Ik raad het horloge daarom iedereen aan die een vergelijkbaar gebruik als ik voor ogen heeft.

 

Heeft dit artikel jou geholpen? Dan kan het misschien ook anderen helpen. Deel het gerust of stuur het door.

Maritza Kolenbrander

Maritza Kolenbrander

Voedingspsychologe/coach & personal trainer voor vrouwen.

Gerelateerde blogs