3 MAANDEN REVIEW BLAUW LICHT FILTER BRIL

Wat doet een blauw licht filter bril?

Ongeveer drie maanden geleden kocht ik een blauw licht filter bril. De hype op social media was mij uiteraard ook niet ontgaan en na een aantal positieve ervaringen gehoord te hebben, besloot ik het ook te proberen. Een blauw licht filter bril belooft het blauwe licht van computer- en telefoonschermen te filteren waardoor je ogen minder vermoeid zouden raken en vooral ‘s avonds de aanmaak van melatonine niet verstoort zou worden. De aanmaak van dit hormoon is namelijk nodig zodat je moe wordt en wilt gaan slapen en het schijnt ook van belang te zijn voor een goede nachtrust. 

Welke bril koos ik?

Na een grondige research, eindige mijn zoektocht bij de blauw licht filter bril ‘Barron’ van Charlie Temple in de kleur Crystal Peach. Hier kon ik de bril virtueel passen (het was immers corona-hoogtijd op dat moment dus dat alles online kon was een handige bijkomstigheid) en vervolgens helemaal aanpassen aan mijn wensen. 

Ik koos een bril:

  • zonder sterkte
  • met computer filter
  • blue light filter plus (voor intensief gebruik)

De bril was er snel en inmiddels heb ik al een paar weken de mogelijkheid gehad om hem te testen. Dat kwam in het begin wat langzaam op gang want voor iemand die nooit een bril gedragen heeft, is het best even wennen om eraan te denken. Ik startte met de bril in elk geval in het zicht te leggen en ‘s avonds te dragen omdat het blauwe licht van mijn computer en telefoonscherm dan het meeste afsteken tegen de donkere omgeving. Inmiddels denk ik er steeds vaker aan ook als ik overdag gewoon lang achter de computer zit. 

Wat kun je merken?

De grote hamvraag is natuurlijk of ik het gebruik van de bril merk. Mijn antwoord daarop is: ja! Al is het lastig te benoemen wat ik nou precies merk. Ik zou willen zeggen dat vooral mijn ogen minder moe zijn. Dit merk ik zelfs als ik de bril maar een paar uur gedragen heb in plaats van dat ik de hele dag zonder gedaan heb. Dat ik ook sneller moe word en makkelijker en beter slaap, merk ik alleen als ik de bril de hele dag gedragen heb bij alles wat ik met een beeldscherm doe. Ik kan dus zeker nog wel wat verbeteren in het gebruik van de bril zodat ik er ook echt alles uit kan halen. 

Waar moet je rekening mee houden?

Zelf vind ik het nog best moeilijk om elke keer aan de bril te denken. Ook is het gevoel van het dragen van een bril best even wennen als je dat niet kent. In het begin had ik helemaal geen zin om urenlang iets op m’n neus en in m’n zicht te hebben. Er bestaat een kans dat je er niet aan gewend raakt en de bril uiteindelijk niet opzet, dan is de uitgave natuurlijk zonde. Ook zou ik ervoor zorgen dat je er niet zomaar eentje koopt die je wel mooi lijkt maar je echt informeert over de mogelijkheden en pasvorm en wat daarvan bij jou past. Zo kom je uiteindelijk misschien iets duurder uit maar ben je waarschijnlijk wel langer tevreden. Inmiddels kun je weer wat veiliger terecht in brillenwinkels dus het is nooit verkeerd om daar even langs te gaan en wat verschillende brillen te testen.

Heeft dit artikel jou geholpen? Dan kan het misschien ook anderen helpen. Deel het gerust of stuur het door.

Maritza Kolenbrander

Maritza Kolenbrander

Voedingspsychologe/coach & personal trainer voor vrouwen.

Gerelateerde blogs