3 MAANDEN REVIEW SPORTMASSAGE BALLEN

Mag ik alvast met deur en al in huis vallen en roepen ‘DIT WIL JE!’.

Oké wacht, ik zal dit even onderbouwen.

Wat doen massage ballen?

Massage ballen zijn kleine harde balletjes van kunststof of rubber die je helpen jezelf op plekken te masseren waar je anders niet bij kunt. Tot ik ze een keer in een yogales gebruikte, kende ik ze alleen van de fysio. Daar krijg je ze weleens mee voor bekkenklachten tijdens je zwangerschap of om te leren ze met je voeten op te pakken. Maar, je kunt jezelf er dus ook mee masseren.

 

Hoe werken massage ballen?

Massage ballen koop je het beste per twee in een klein zakje. Zo kun je ze namelijk ook tegelijk gebruiken en er bijvoorbeeld met je benen overheen rollen. Voor kleinere drukpunten gebruik je 1 bal. De ballen die ik heb zijn deze en daar ben ik erg tevreden over.

 

Voor je bovenlichaam leg je de bal tegen de muur aan en gaat er met je rug tegenaan staan. Positioneer de bal zo dat je door rondjes te draaien, het pijnlijke gebied aanspreekt. Voor je onderlichaam leg je de bal op de grond en gaat erop “zitten”. Start met het draaien van kleine rondjes, zoek de pijnplekken op en masseer hier wat langer. Varieer de druk naar wat jij prettig vindt. Sluit af met grote rondjes over het hele pijnlijke gebied, zo voer je alle losgekomen afvalstoffen goed af.

 

Wat kun je merken?

Ik merk de meerwaarde van de ballen direct. Als ik mijn nek en schouders getraind heb, krijg ik daar vaak een dag later spierpijn. Zodra ik die voel opkomen, pak ik een balletje en masseer de plekken in totaal zo’n 10 minuten. Daarna trekt de pijn weg en voelt het gebied goed doorbloedt. Op dagen dat ik spierpijn heb doe ik het meestal 2x en daarmee verkort ik de duur en intensiteit van de spierpijn enorm. Ik kan daardoor sneller weer trainen en heb minder last van stijve spieren en daaruit ontstane hoofdpijn.

 

Waar moet je rekening mee houden?

Een paar tips die ik je mee wil geven zijn: koop in elk geval 2 ballen in een zakje, zo kun je ze nog veelzijdiger gebruiken. Neem ook ballen die een ruwe buitenkant hebben, zo glijden ze niet langs je kleren naar beneden. Let er verder even op dat ze van een goed merk en geurvrij zijn. Goedkope ballen ruiken vaak chemisch en naar plastic (daar zou ik persoonlijk direct weer hoofdpijn van krijgen). Hoewel je de ballen ook voor je benen kunt gebruiken, geef ik daar nog steeds de voorkeur aan een foamroller om het gebruiksgemak. En tot slot: probeer er direct bij te zijn. De balletjes werken het beste om opkomende spierpijn te voorkomen dan al aanwezige weg te halen.

 

Heeft dit artikel jou geholpen? Dan kan het misschien ook anderen helpen. Deel het gerust of stuur het door.

Maritza Kolenbrander

Maritza Kolenbrander

Voedingspsychologe/coach & personal trainer voor vrouwen.

Gerelateerde blogs