5 DINGEN DIE IK “PER ONGELUK” GOED DEED TOEN IK PLANTAARDIG GING ETEN

Afgelopen december at ik 3 jaar plantaardig. Dat klinkt ontzettend lang als je bedenkt dat ik dus al zo lang geen kaas, boter, ei of vlees gegeten heb… Maar voor mij klinkt het kort. Dat komt omdat ik er nu anders naar kijk. Maar dat was in het begin niet zo. Vlak voordat ik definitief plantaardig ging eten deed ik samen met mijn toenmalige vriend een veganistische week, ennn ik vond het vreselijk. Ik voelde me zo beperkt! Alles wat ik at leek saai en een downgrade vergeleken met hoe ik daarvoor at. Slechts 2 weken later probeerde ik het weer maar op een andere manier en dit keer was het voorgoed.

Wat was er veranderd in slechts 2 weken tijd? Het verschil was dat ik de tweede keer onbewust een aantal dingen anders deed. Om jou ook een goede en simpele start te geven in een meer plantaardig voedingspatroon heb ik de 5 dingen opgeschreven die ik “per ongeluk” goed deed en die mij heel erg geholpen hebben.

1. Vertel het aan niemand 

Een ongeschreven regel zegt dat als je ergens succesvol in wilt zijn, je aan niemand moet vertellen dat je ermee bezig bent. Ik had hier ter zijner tijd geen erg in maar heb deze regel wel onbewust toegepast. Later bleek het één van de belangrijkste dingen die mij heeft geholpen om op mijn eigen tempo mijn weg te vinden met plantaardig eten. Bij mijn tweede aanloop besloot ik om tenminste 3 maanden lang niemand te vertellen waar ik mee bezig was om te zien of dit ook echt iets was dat ik wilde en kon volhouden. Terugkijkend had ik daardoor de ruimte om fouten te maken zonder dat ik ervoor afgerekend werd door anderen. Ik kon kaas eten als ik dat wilde zonder het gevoel te hebben dat ik me moest verantwoorden. Ook kreeg ik hierdoor geen lastige vragen over plantaardig eten die ik toen nog helemaal niet kon beantwoorden. Doordat ik het aan niemand vertelde, lag er geen druk op. Wanneer ik een stap verder wilde gaan, deed ik dat op mijn eigen tijd zonder dat anderen meekeken en erover oordeelden. En dat heeft het ontzettend veel makkelijker en luchtiger gemaakt.

2. Je hoeft niet perfect te zijn… nooit!

De vegan community doet ontzettend veel goede dingen, maar iets waar ik me altijd al aan gestoord heb is het bekritiseren van anderen die de levensstijl niet volgen zoals zij vinden dat het moet. In mijn plantaardige voedingscursus besteed ik er een hele week aan: het hoeft niet perfect! Waar jij de grens trekt en hoe jij je balans inricht, bepaal jij zelf. Ik geloof helemaal in streven naar verbetering, maar ik geloof er ook in dat iedereen die deze mindset heeft, dat alsnog op zijn eigen tijd kan doen. Toen ik net begon had ik de eerste paar weken het gevoel dat ik alles perfect moest doen. Niet alleen geen dierproducten eten, ook geen cosmetica met dierlijke bestanddelen en al helemaal geen leer of wol. Het duurde niet lang of ik was er alweer helemaal klaar mee. Het voelde alsof ik over elke keuze die ik maakte moest nadenken. Dus ik besloot het voor toen alleen bij veganistisch eten te houden en de andere stappen langzaam te maken als en wanneer ik dat wilde. Ook nu na 3 jaar ga ik nog heel relaxed om met mijn levensstijl en juist dat helpt mij om het te blijven doen.

3. Denk in opties, niet in verboden

Een vaak voorkomende reden dat mensen niet plantaardig willen gaan eten of het niet lang volhouden is omdat zij zich focussen op alles wat niet mag in plaats van te kijken naar alle opties die er zijn en nog te ontdekken vallen. Velen blijven zichzelf constant eraan herinneren dat zij hun lievelingseten met vlees niet meer kunnen eten. Dat is een vorm van zelf-sabotage. Weet je wat er gebeurt als je jezelf continue vertelt dat je iets niet meer mag? Dan wil je het dus JUIST.

Daarom heb ik nooit tegen mezelf gezegd dat ik iets niet mag. Ik zei tegen mezelf: “Ik mag alles eten wat ik wil, kaas en boter en slagroom als ik dat wil. Maar ik wil het niet. Deze mindset veranderde mijn hele kijk. Ik focuste me op allerlei producten die plantaardig waren en ik nog nooit had geprobeerd. Daardoor voelde het nooit alsof ik mezelf moest beperken. In plaats van minder opties had ik er ineens tien keer zoveel.

4. Doe wat voor jou werkt

Geen enkel dieet werkt voor iedereen. Hoewel ik er absoluut in geloof dat ons lichaam het beste reageert op een (voornamelijk) plantaardig dieet, kan diens samenstelling compleet verschillen per persoon. Sommigen voelen zich super bij weinig koolhydraten (doe dat!), anderen vinden minder vet fijn (doe dat!). Misschien is intermittent fasting iets voor jou. Of raw vegan. Of je hebt een bepaald sportdoel en wilt proteïne supplementen gebruiken (doe dat!). Mijn nummer 1 meest genoemde advies is ‘luister naar je lichaam’. Vertrouw niet blind op wat de wetenschap of je rolmodel zegt. We doen allemaal wat het juiste is voor óns en ons lichaam. Vetrouw je lichaam erop dat het jou vertelt wat juist is voor jou.

5. Wees consistent

Als je die manier gevonden hebt die voor jou werkt, blijf dat herhalen, keer op keer weer. Blijf het zo lang herhalen tot dat je vergeet dat je er eigenlijk mee bezig bent. De positieve resultaten van plantaardig eten worden van alle daken geschreeuwd op social media en dat zorgt voor een onrealistisch beeld. Het duurde 1,5 jaar voordat ik echt grote verschillen ging zienVoor die tijd focuste ik me alleen op mijn lichaamsgevoel en energie. En ik focuste me erop beter te worden in plantaardig eten, wetende dat doordat ik dat deed, ik elke dag een stukje gezonder en fitter werd. En toen ik na weken en maanden achterom keek, was dat ook daadwerkelijk gebeurd.

Mijn laatste tip is daarom als volgt: start, ‘commit’, vergeet je grotere doel even en focus je erop het beste uit elke losse dag te halen, doe dat elke dag opnieuw en na een tijdje ga je resultaat zien.

Maritza Kolenbrander

Maritza Kolenbrander

Fitness & Voedingscoach voor vrouwen.

Gerelateerde blogs