ADRENAL FATIGUE DEEL 1 – WAT IS HET, SYMPTOMEN & TESTS

28 oktober 2018

2018-08-08-16.57.39

Ik ken mezelf als iemand die overal altijd energie voor heeft, urenlang elke dag kan trainen, meerdere intensieve coachingsgesprekken op een dag kan voeren, lang op pad kan zijn of veel kan reizen, het deed me allemaal nooit zoveel: mijn energie was altijd onuitputtelijk. Mede daardoor viel het me denk ik snel op dat er op een gegeven moment iets niet meer klopte. Ik zat in een stressvolle situatie zowel op mijn werk als privé en legde mezelf enorme druk op om desondanks perfect te blijven functioneren.

Well, that didn’t happen.

Een beetje stress is helemaal niet direct slecht voor je lichaam, het zet je aan tot actie, waardoor je de situatie waarin je zit kunt veranderen, en dan neemt je stress ook weer af. Maar nadat de situatie voor mij maandenlang onveranderd bleef zonder dat ik daar invloed op uitoefende, besloot mijn lichaam terechtwijs dat het er genoeg van had. Terwijl ik dacht dat ik het allemaal nog prima aankon, kreeg ik gekke symptomen en klachten. Iets wat later symptomen van adrenal fatigue bleken te zijn.

Wat is adrenal fatigue?

Adrenal fatigue of in het Nederlands ‘bijnieruitputting’ is een tijdelijke aandoening die je kunt beschouwen als het pre-stadium van een burnout. Het heeft een lange lijst van symptomen die kunnen verschillen per persoon (de lijst met mijn symptomen vindt je hier onder). Adrenal fatigue ontstaat doordat je adrenal gland (je bijnier), het orgaan dat adrenaline produceert om het cortisol in je lichaam te reguleren, uitgeput raakt door langaanhoudende stress of één plotselinge stressvolle gebeurtenis zoals een heftige bevalling of een ongeluk. Vanaf dat moment lukt het je bijnier niet meer om voldoende adrenaline te produceren om het cortisolgehalte in je lichaam op een gezond en onschadelijk niveau te houden, of het doet dat op verkeerde tijden. Hierdoor heb je gedurende lange periodes een te hoog cortisolgehalte in je lichaam wat voor allerlei schade en klachten zorgt.

De symptomen waar ik gedurende het afgelopen jaar last van heb gehad en die ik middels research heb kunnen linken aan adrenal fatigue zijn:

 • Haaruitval
 • Afname van spiermassa
 • Aankomen in gewicht
 • Veel vocht vasthouden
 • Vaak het gevoel overweldigd te worden en dat simpele dingen je teveel zijn
 • Je zwak voelen
 • Verlies van zelfwaarde en zelfvertrouwen
 • Gebrek aan energie
 • De hele dag door een gevoel van moeheid hebben
 • Cravings naar suiker en junk food
 • Hypoglykemie (lage bloedsuiker)
 • Altijd honger hebben, ook als je net gegeten hebt
 • Last hebben van mood swings
 • Insomnia (slaaploosheid)
 • Veranderingen in je persoonlijkheid
 • Depersonalisatie (jezelf en je lichaam niet meer herkennen)
 • Depressieve gevoelens en gedachtes
 • Angsten
 • Paniek aanvallen
 • Onregelmatige hartslag
 • Verzwakt immuunsysteem (je wordt vaker en sneller ziek)
 • Duffe hoofdpijn
 • Opvliegers
 • Huiduitslag
 • Vergeetachtigheid
 • Concentratie problemen
 • Snel geïrriteerd
 • Onvermogen om met stressvolle situaties om te gaan
 • Licht voelen in je hoofd wanneer je een stressvol moment voelt ontstaan
 • Verlies van levensvreugde

Onthoud als je dit gelezen hebt even dat dit mijn symptomen waren en dat sommige symptomen ook gevolgen van andere symptomen zijn. Zo kwamen bijvoorbeeld mijn depressieve gevoelens en angsten van het slaapgebrek dat ik had en mijn depersonalisatie was een gevolg van mijn zo snel veranderende lichaam.

Kun je adrenal fatigue testen?

Bijnieruitputting kun je testen middels een cortisol test. De meesten alternatieve geneeskundigen bieden deze test aan in hun praktijk of om zelf thuis te doen. De test kost ongeveer €100,-.

Hoe wordt adrenal fatigue getest?

Gedurende de dag wordt je speeksel op 4 verschillende tijdstippen afgenomen om zo het cortisolgehalte in je lichaam te meten. Bij een gezond iemand is het cortisol het hoogst in de ochtend, direct na het wakker worden, en het laagst in de avond als je moe wordt en naar bed gaat. Bij mensen die aan bijnieruitputting lijden is dit andersom. Hun cortisol is laag in de ochtend, waarom het voor hun zo moeilijk is om op te staan en zij zich de hele dag door moe voelen. Gedurende de dag neemt het cortisolgehalte langzaam toe en daalt dan in de namiddag. Vanaf een uur of 8 s’avonds begint het cortisolgehalte weer te stijgen wat het erg moeilijk maakt om s’avonds moe te worden en in slaap te vallen.

Ik koos ervoor om mijn cortisol niet te laten testen om een aantal redenen. Allereerst ken en vertrouw ik mijn lichaam erg goed en wist ik dat er iets echt niet klopte. De symptomen en verhalen die ik op internet las klopten naadloos, waardoor ik het gevoel had dat ik op het juiste pad was en de diagnose niet per se nodig zou hebben. Door zorgvuldig te researchen wist ik al dat de behandeling niet schadelijk zou zijn, ook wanneer de onderliggende reden niet bijnieruitputting zou zijn. Een tweede reden was dat een cortisol test dus best duur en voor eigen rekening is. En het is geen genezing, het is enkel een bevestiging op een papiertje dat je iets wel of niet hebt. Het behandelen moet je uiteindelijk alsnog zelf doen. Ik raad je aan om dat te doen waar jij je het prettigst bij voelt. Als je voor de zekerheid een test wilt doen, moedig ik dat zeker aan!

Kun je adrenal fatigue genezen?

Gelukkig wel! Bijna alle ervaringsberichten en statistieken die ik heb gelezen, en ikzelf, zijn uiteindelijk beter geworden. Wat het echter lastig maakt om snel te genezen is de negatieve spiraal van symptomen die gevolgen zijn van andere symptomen waarin je terecht komt. Om hieruit uit te breken, moet je ontzettend veel moeite en toewijding opbrengen.

Ik zou zonder meer zeggen dat genezen van adrenal fatigue mijn religie was gedurende die maanden. Het kan volledig herstellen, maar neem de weg wel serieus.

Disclaimer

Onthoud als je dit gelezen hebt ook dat ik geen dokter ben. Alles wat ik hierover schrijf, weet ik omdat ik het zelf heb meegemaakt of heb uitgezocht op internet. Als je twijfelt, raadpleeg dan een (alternatieve) arts en vertrouw altijd op je eigen oordeelsvermogen. Niemand anders heeft er meer baat bij dan jij dat je weer gezond wordt 🙂

(Hieronder lees je mijn ervaringen met adrenal fatigue (bijnieruitputting). In de maanden dat ik hieraan leed, haalde ik ontzettend veel steun uit blogs van mensen die hetzelfde hadden meegemaakt. Hier zijn er niet veel van en veel informatie is verspreid. Daarom wilde ik mijn eigen ervaringen en alles wat ik te weten kwam over adrenal fatigue bundelen op één plek.  In deze blog lees je wat adrenal fatigue is, welke symptomen het heeft en hoe je erachter komt of jij eronder lijdt.) 

0

Start typing and press Enter to search