BEN JE OOIT HELEMAAL HERSTELD VAN EEN EETSTOORNIS?

“Ben je eigenlijk ooit helemaal hersteld van een eetstoornis?”

Toen een van mijn cliënten dit vroeg met een hoopvolle maar ook diepe zucht, besloot ik er een artikel over te schrijven. Wat is er eigenlijk bekend over eetstoornis herstel en wat kun je je eronder voorstellen?

Zodat je dit artikel zonder zorgen kunt lezen, wil ik je alvast vertellen dat je zeker van een eetstoornis af kunt komen, of in elk geval het zoveel zal kunnen verbeteren dat je ermee kunt leven. In het eerste stuk vertel ik je eerst welke cijfers er zijn over het herstel van een eetstoornis. In het tweede deel zal ik je wat realistische voorbeelden geven van hoe herstel eruit kan zien.

 

Hoe lang duurt herstel?

Volgens de cijfers duurt een eetstoornis gemiddeld 6-7 jaar, maar dit zegt eigenlijk niet zoveel. In deze cijfers zitten namelijk mensen die een kortere tijd een eetstoornis hadden, bijvoorbeeld 1 jaar. Maar ook mensen die er 11 jaar mee rondlopen. Het hangt ook af van het punt waarop je je bewust wordt van je eetstoornis en hulp zoekt. Vervolgens kan de hersteltijd erg verschillen, van een paar maanden tot wel enkele jaren. Hoe langer je een eetstoornis hebt gehad, hoe langer het meestal duurt voordat je hersteld bent. 

Helaas is het ook zo dat niet iedereen herstelt. Ongeveer 75% herstelt volledig of voor een groot deel, maar 25% blijft ermee worstelen. Ongeveer 5-10% komt te overlijden door gevolgen van de stoornis of suïcide. Een ontzettend verdrietig getal.

Het is daarom enorm belangrijk dat je problemen in eetgedrag serieus neemt, want hoe sneller je erbij bent, hoe groter de kans dat je volledig zult herstellen.

En dan nu het praktische deel: wat kun je verwachten van ‘herstel’ als je een eetstoornis hebt gehad?

 

Volledig herstel

Mensen die volledig hersteld zijn van een eetstoornis, hebben hun eetstoornis verworpen. Zij kunnen zich vaak niet meer voorstellen dat zij ooit deze gedachten gehad hebben. Ze hebben een gezond, maar normaal eetpatroon, kunnen van lekkere dingen genieten en hebben daar zelden een schuldgevoel over. Zij hebben een positieve kijk op eten en hun lichaam en voelen zich relaxed rondom deze thema’s. Zij bezitten nog wel de kennis van eetstoornissen en hoe gevaarlijk deze kunnen zijn. Hierdoor zijn zij extra alert op de risico’s van diëten of fitnesstrends en zullen zich hier vaker bewust van afkeren.

Grotendeels herstel

Mensen die grotendeels hersteld zijn, hebben hun eetstoornis goed onder controle. Wanneer zij zich goed voelen, zijn zij relaxed rondom eten en hun lichaam maar dit kan anders zijn in stressvolle periodes. Hier moeten zij daarom meer alert op zijn om een terugval te voorkomen. Ook voelen zij zich soms nog wel aangesproken door veelbelovende fitnesstrends maar herinneren zichzelf eraan dat het geen goed idee is om deze te volgen. Ook kan het zijn dat zij over bepaalde aspecten rondom voeding graag nog de controle hebben. Zo vinden zij het misschien fijn om te weten in welk restaurant ze uit eten gaan en willen de kaart van tevoren even lezen. Hier valt goed mee te leven en de levenskwaliteit is minimaal tot niet beperkt.

Beperkt herstel

Bij mensen die slechts beperkt herstellen, blijft de eetstoornis aanwezig maar grotendeels stabiel. Zij blijven veel gedachten houden rondom eten. Zij zijn vaak vatbaar voor dieet- en fitness trends of tellen calorieën. Het kan ook zijn dat zij door fases gaan waarin zij in periodes meer eten en aankomen en dan weer afvallen, kampen met eetbuien of extreem veel sporten. Hun zelfwaarde is nog sterk afhankelijk van hun lichaamsbeeld. De levenskwaliteit is hierbij beperkt en het is raadzaam om iemand in de buurt te hebben, een partner, vriendin of ouder die helpt om een oogje in het zeil te houden en gedachten te relativeren. 

Geen herstel

Bij mensen die niet herstellen, blijft de eetstoornis verergeren. Op den duur worden de lichamelijke gevolgen groter en kunnen de levenskwaliteit ernstig beperken. In sommige gevallen kunnen de fysieke gevolgen tot de dood lijden. In andere gevallen wordt de mentale last van een eetstoornis zo zwaar dat iemand beslist om zichzelf het leven te nemen. Hoewel dit slechts een klein percentage betreft en misschien ver weg lijkt, wil je dit absoluut voorkomen en is het enorm belangrijk dat je hulp blijft zoeken. 

 

Eerste stappen naar herstel

Helaas is het in Nederland niet altijd makkelijk om direct goede zorg te krijgen voor een eetstoornis. De wachtrijen zijn ontzettend lang en niet alle zorg past bij iedereen. Wacht dus niet, maar meld je direct aan. Kijk in de tussentijd eventueel naar andere typen zorg. Een psychologe kan misschien geen eetstoornis behandelen maar je wel helpen over dingen te praten en zo het verslechteren in elk geval beperken. 

 

Wanneer je bij mij terecht kunt

Je kunt bij mij terecht wanneer je al herstellende bent van een eetstoornis en hulp wilt bij het herpakken van je leven óf wanneer je merkt dat je te obsessief begint te worden en je een eetstoornis wilt voorkomen. 

En natuurlijk kun je altijd terecht in mildere situaties, wanneer je ontevreden bent over jouw eetgedrag, kijk op voeding of gewicht en je hier graag wat aan wilt veranderen. Via deze weg kun je contact opnemen.

 

Heeft dit artikel jou geholpen? Dan kan het misschien ook anderen helpen. Deel het gerust of stuur het door.

 
Maritza Kolenbrander

Maritza Kolenbrander

Voedingspsychologe/coach & personal trainer voor vrouwen.

Gerelateerde blogs