DE MINDSET DIE JE NODIG HEBT OM GEZOND AF TE VALLEN

Gezond afvallen, geloof het of niet, is eigenlijk best simpel. Maar het is niet makkelijk. Tenminste niet voor de meeste mensen. Als het echt alleen een kwestie was van meer bewegen en minder eten, dan hadden niet zoveel mensen er moeite mee om op een gezonde en duurzame manier af te vallen en dat nieuwe gewicht ook vast te houden. Blijkbaar speelt er nog iets een rol. En dat is iets is de juiste mindset en aanpak. 

Waar meer bewegen en minder eten eigenlijk best makkelijk zijn, is ons brein een gecompliceerd iets dat daarbij nog al in de weg kan staan.  In dit artikel heb ik daarom de meest voorkomende valkuilen voor je opgeschreven die de juiste mindset en aanpak om op een gezonde manier af te vallen in de weg staan. 

1. Geen realistische verwachtingen of plannen hebben

Veel mensen die willen afvallen, hebben geen idee wat eigenlijk een realistische of gezonde hoeveelheid kilo’s is om af te vallen in een week of een maand of een jaar. Niet zo gek als je bedenkt dat we marketingkreten als “10 kilo afvallen in 2 maanden” en “3 kilo in 1 week dieet” gewend zijn. Onmogelijk is het niet, maar ook niet gezond of duurzaam. En als je dit soort verwachtingen aan gewichtsverlies hebt, dan zul je vroeger of later zeer waarschijnlijk teleurgesteld en gedemotiveerd raken. Zorg dus dat het doel dat je voor ogen hebt realistisch is en dat het past bij het leven dat je leidt, hoeveel andere dingen je nog doet en hoeveel tijd je over hebt om eraan te besteden.

Informeer jezelf ook over de werking van bepaalde stappen die je misschien wilt zetten. Als het om afvallen gaat, kom je veel hypes tegen: high intensity trainingen, sporten op een lege maag, koolhydraten schrappen. Al deze dingen kunnen effect hebben maar vragen ook veel aanpassing en toewijding en het kan ook zeker zonder. Als je merkt dat dit het geval is, laat ze links liggen en ga met iets anders verder. 


2. Te snel te veel willen 

Door te veel te snel te willen afvallen, riskeer je cravings en eetbuien. Zoveel mogelijk doen is daarom eerder schadelijk. Het is veel belangrijker dat je een aantal essentiële punten bepaalt die jou gaan helpen en dat je leert deze heel goed en consequent te doen. Bij afvallen zal dat bijvoorbeeld zijn: portie controle (waarbij je start met geleidelijk minderen), calorierijke producten vervangen (waarbij je start met etiketten vergelijken), sporten (waarbij je start met 1x per week) en meer dagelijkse beweging (waarbij je start met een haalbare hoeveelheid). En that’s it. Meer hoef je in het begin niet te doen. Pas als deze punten vanzelf gaan, stel je nieuwe op en ga je daarmee aan de slag.

 

3. Gezond en blijvend afvallen behandelen als een dieet

Veel mensen benaderen afvallen door veranderingen in hun levensstijl nog steeds met een dieet-mindset. Ze hebben onrealistische gewichtsdoelen, een deadline (bijvoorbeeld een vakantie), ze starten op een specifieke dag (meestal maandag) en willen in één keer zoveel mogelijk omzetten. Als je afvallen behandelt als een dieet dan zul je ook dezelfde resultaten hebben: in de regel geen. Kijk in plaats daarvan kritisch naar je huidige levensstijl: wat weerhoud jou er op dit moment van om slanker te zijn? Eet je heel onregelmatig? Haal je vaak ongezonde dingen in huis? Ben je te moe na werk en skip je daardoor sportmomenten? Dan zijn dit de plekken in jouw leven of jouw aanpak waar aanpassingen nodig zijn en waarmee je aan de slag kunt gaan.

 

4. Het niet leuk genoeg maken

Oké, afvallen is niet hetzelfde als een bezoek aan de Efteling. Maar het hoeft ook niet iets te zijn dat je met afkeer doet. Dat is meestal niet een situatie die je een heel leven kunt volhouden en dat wil je natuurlijk wel. Het is daarom belangrijk dat je afvallen en slank blijven ook een beetje leuk probeert te maken. Dat doe je bijvoorbeeld door een vorm van beweging te kiezen die je ook echt leuk vindt om te doen. Niet leuk om de resultaten die het oplevert, nee, écht leuk. Terwijl je ermee bezig bent. Probeer hetzelfde toen met dingen die je eet. Kies dingen die gezond zijn maar ook lekker en leuk om te bereiden. 


5. Geen omgang weten met tegenslagen

Je kunt afvallen leuker maken en makkelijker, maar ook dan zal het nooit alleen maar fijn zijn. Het gaat soms langzaam, je wordt geconfronteerd met de gebreken die je nu nog hebt in je aanpak en je zult ook af en toe tegenslagen tegenkomen. Je zult af en toe teveel eten in een restaurant of door sociale afspraken uit je sportritme raken. Hierdoor kun je je niet uit het veld laten slaan want dit hoort erbij. Probeer een minder fijn moment te zien als een uitdaging en vraag jezelf af: hoe kan ik de situatie of mijn omgang met de situatie veranderen zodat ik hier de volgende keer wél beter mee om kan gaan? 

 

6. Willen dat alles vanzelf gaat

Ook als je geen dieet volgt en echt bezig bent met het veranderen van je levensstijl, het zal nooit vanzelf gaan. Je zult er altijd moeite voor moeten doen. Afspraken maken met jezelf, moeten plannen, dingen moeten uitzoeken en googelen, boodschappen in huis halen, jezelf een peptalk geven als het moeizaam gaat, nee zeggen tegen je omgeving. Het kost tijd en energie en discipline. Dat is gewoon zo en hier zul je ook niet onderuit komen. But you got this. Hoe eerder je dat accepteert, hoe realistischer je het afvalproces in kunt gaan. 


7. In de slachtofferrol stranden

We vinden onszelf allemaal wel eens zielig. Dat is oké, soms wil je even de schuld schuiven op alles om je heen en niet op jezelf. Maar probeer er niet een levenshouding van te maken. Als je nooit verantwoordelijkheid neemt en dus ook niet inziet dat sommige dingen wel jouw schuld zijn of door jou opgelost kunnen worden, zul je nooit het gevoel hebben dat je je eigen leven stuurt. Je blijft dan altijd afhankelijk van de dingen die je overkomen en of ze toevallig mee of tegenzitten. In plaats daarvan moet je leren en accepteren dat het draait om hoe jij met de dingen omgaat die op je pad komen. 


8. Opgeven

Een mooie quote zegt: “Als je nooit stopt, dan kom je vanzelf verder.” en is hier erg van toepassing. Afvallen op een gezonde en blijvende manier doe je namelijk altijd met veranderingen maken in je levensstijl en die veranderingen houden in dat je van plan bent er nooit mee te stoppen. Waar komt dat idee van opgeven dan vandaan? Het bestaat niet. Bevrijd jezelf van de gedachte dat er zoiets bestaat als “falen”, “opgeven” of “opnieuw starten”. Probeer in plaats daarvan te leren van momenten of periodes die niet zo goed gingen en hier een betere omgang mee of voorbereiding op te vinden. Je wandelt één weg en je hoeft niet elke keer terug te lopen naar het begin om vooruit te komen. Als je gewoon blijft wandelen, kom je vanzelf verder.

 

Heeft dit artikel jou geholpen? Dan kan het misschien ook anderen helpen! Deel het gerust of stuur het door.

Maritza Kolenbrander

Maritza Kolenbrander

Voedingspsychologe/coach & personal trainer voor vrouwen.

Gerelateerde blogs