EASY VEGAN PANNENKOEKEN
(ZONDER BANAAN)

Vandaag precies 5 jaar geleden begon ik aan een plantaardige voedingsstijl. Vegetariër was ik al en vanaf dat moment verving ik ook zuivel, vis en eieren. In die 5 jaar sindsdien heb ik tig recepten met dierlijke producten vervangen door plantaardige. Pasta, burgers, ijs, maar een goed recept voor vegan pannenkoeken liet op zich wachten. Het beslag mislukte regelmatig, de pannenkoeken vielen uit elkaar, waren te waterig, smaakten vreemd of vroegen om ingrediënten die je bij precies 1 winkel in de hele stad kon krijgen. Ik was dat na 5 jaar wel een beetje zat en zette mijn zinnen op het creëren van de perfecte vegan pancakes. Net als de echte maar dan plantaardig en voedzaam. Ik kon geen betere dag dan vandaag bedenken om het recept met jullie te delen.

 

Ingrediënten voor 1 tot 2 personen:
  • 1 cup fijne havermout
  • 1/2 theelepel gedroogde vanille
  • 2 theelepel bakpoeder
  • 1 eetlepel agave siroop
  • 1 eetlepel appelazijn
  • 1/2 cup amandelmelk (eventueel meer)
  • Kokosolie om in te bakken
  • Optioneel: een doosje blauwe bessen of handje rozijnen
  • Non-stick pan (Ik gebruik de Eco pan van Prestige)

 

Bereiding: 

Blend de havermout in een blender of mixer tot fijn meel. Doe het vervolgens in een beslagkom en voeg de vanille en het bakpoeder toe. Schep alles goed om. Voeg dan de siroop, appelazijn en melk toe en roer alles goed door. Voeg zoveel melk toe dat het beslag een stroperige consistentie krijgt maar niet te waterig is. Het beslag gaat ook iets indikken als het staat, dus voeg gerust kleine beetjes melk extra toe als het te dik wordt.

Verhit de kokosolie in de pan en draai het vuur op een gemiddelde hoogte. Laat de pan goed warm worden en bak nu kleine pannenkoekjes aan beide kanten goud-bruin. Als de bovenkant van de pannenkoek veel bubbeltjes krijgt en de randen droog zijn, kun je ze omdraaien. Heb geduld! 

Veeg voor elke nieuwe lading de pan even schoon met een velletje keukenrol en gebruik een klein beetje nieuwe olie.

Goed pannenkoeken bakken is ook even oefenen heb ik gemerkt. Een goede non-stick pan, een gemiddeld vuur en geduld zijn essentieel! Veel succes met oefenen, ik zie jouw creatie tegemoet!

Maritza Kolenbrander

Maritza Kolenbrander

Voedingspsychologe/coach & personal trainer voor vrouwen.

Gerelateerde blogs