EEN VERSTOORD LICHAAMSBEELD & SLECHTE RELATIE MET ETEN HERKENNEN & 11 EERSTE STAPPEN NAAR EEN BETERE PLEK

Veel jonge meiden krijgen in hun puberteit te maken met een verstoord lichaamsbeeld en een gecompliceerde relatie met voeding. Bij zowel jongens als meisjes verandert het lichaam natuurlijk als zij ouder worden maar bij vrouwen ligt het nog steeds onder het grotere vergrootglas. De media, het heersende ideaalbeeld, andere jongens, andere meiden, iedereen lijkt zich er ineens mee te bemoeien en er wat van te vinden. Dit gaat allemaal vaak heel snel, vorig jaar was er nog niks aan de hand, en ineens voel je als jonger meisje een appèl aan hoe je eruit hebt te zien. Niet zo gek dus dat veel meiden hierop reageren door erg kritisch naar zichzelf te gaan kijken en geobsedeerd kunnen raken door de factoren die van directe invloed zijn op hun lichaam: voeding en sport.

HOE ZIET EEN OBSESSIE ERUIT?

Een obsessie ziet er bij iedereen anders uit maar overeenkomsten zijn het stellen van erg hoge eisen, doelen en regels om na te leven. Vaak wordt het lichaam ook op verschillende manieren getracked: gewogen, gemeten, in de spiegel gekeurd of het lichaamsgevoel nauwkeurig in de gaten gehouden. Ook kunnen gegeten of verbrande calorieën worden bijgehouden en wordt het steeds moeilijker dit allemaal los te laten.

Zolang de obsessie haar ruimte krijgt voelt het vaak alsof er niks aan de hand is. Je kunt immers elke dag op de weegschaal en voor de spiegel staan thuis. Je kunt elke dag sporten als je dat wilt en grotendeels je eigen eten bereiden. Dat je daar eigenlijk de hele dag in je achterhoofd over nadenkt en niet meer zonder kunt, merk je na een tijdje niet meer. Maar dat is nou precies wat een obsessie is.

Dat je misschien iets te obsessief bezig bent, merk je vaak pas als je normale regime verstoort wordt. Je gaat uit eten of eet bij anderen en weet gewoon niet hoe je daar je calorieën moet tellen of moet controleren wat je eet. Op vakantie gaan gaat gepaard met een gevoel van onzekerheid en twijfel, want je kunt daar niet zoals thuis sporten en bent afhankelijk van de mensen met wie je gaat. Kleine tegenslagen op de weegschaal of in de spiegel laten je stemming direct omslaan en verminderen je gevoel van eigenwaarde. En ineens realiseer je, zo hoort het leven niet te zijn, toch?

Veel meiden bereiken dit punt op een gegeven moment en willen graag anders maar weten simpelweg niet waar ze moeten beginnen. Naar je lichaam luisteren en jezelf leren accepteren. HOE DOE JE DAT? 

10 jaar geleden was ik zelf een meisje met een obsessie met wat ik at en hoe ik sportte. Tegenwoordig werk ik met meiden en vrouwen die dit willen leren overwinnen. Hieronder heb ik voor jou de belangrijkste eerste stappen door dat process opgeschreven:

1) INFORMEER JE OVER HOE JE LICHAAM EIGENLIJK WERKT

Veel van de overtuigingen die je nu hebt zijn simpelweg onwaar. In mijn obsessieve periode geloofde ik bijvoorbeeld dat ik van meer dan 1500 calorieën aan zou komen en dat ik door één dag niet te sporten alweer achteruit zou gaan: biologisch gewoon onmogelijk. Het vergt wat omdenken en de acceptatie dat jij en jouw lichaam niet boven de wetenschap staan maar het kan je wel veel vertrouwen en rust geven dat sommige dingen gewoon feitelijk bewezen zijn en jij bent daar geen uitzondering van bent. 

Wil je direct beginnen? Lees dan bijvoorbeeld mijn artikel over wat er gebeurt als je een week niet sport. Ook ben ik een grote fan van de website Fit.nl. Deze staat vol met korte, wetenschappelijk onderbouwde artikelen over allerlei vragen rondom voeding, sport en gezondheid.

2) STOP RIGOUREUS MET MENSEN VOLGEN DIE JOU NIET VERDER HELPEN

Pak direct je telefoon erbij en doorloop de accounts die jij volgt. Vraag je bij elk account af of diegene jou een goed gevoel geeft over jezelf. Ben je blij om een nieuwe post of story van diegene tegen te komen in je feed? Of ben je stiekem verslaafd aan de afkeuring die je zelf binnenhaalt door jezelf direct te vergelijken? Inspireren en motiveren mag maar accounts die jou geen goed gevoel geven horen niet in jouw social media omgeving. Weg ermee! 

3) VOLG ROLMODELLEN

Ga in plaats daarvan op zoek naar rolmodellen. Vrouwen die daar zijn waar jij wilt zijn. Die een gezonde relatie met hun lichaam hebben en dit ook uitstralen. Die jou bekrachtigen dat jij dit ook kunt bereiken en die je handvatten aanreiken om dit zelf te doen. Zorg dat je hun input opzoekt op momenten dat je twijfelt of je slecht voelt over jezelf en de weg die je aan het bewandelen bent. Deze dames moeten jou op dat moment de steun en het vertrouwen geven dat het goed komt.

Fijne rolmodellen vind ik bijvoorbeeld @stephanie_buttermore@sarahs_day en @bananablondieyoga op Instagram en Youtube. Je kunt ook zelf doorklikken om andere te leren kennen.

4) STOP MET HET MONITOREN VAN JE LICHAAM

Dit is een lastige stap maar wel eentje die je direct heel veel vrijheid gaat geven: ga niet elke dag voor de spiegel staan, weeg jezelf niet elke dag en probeer niet alles te tracken, af te wegen, te meten of te berekenen. Als je het eng vindt, start dan gewoon met 1 dag en kijk hoe je je daarbij voelt. Besef je dat je altijd terug kúnt, maar bedenk je ook of je dat wilt en haal jezelf voor de geest waarom je ook alweer voor deze andere weg gekozen had.

5) CONTROLE LOSLATEN VS. JEZELF VRIJHEID GEVEN

Voor veel meiden die gewend zijn geraakt aan de obsessie voelt alles wat niet de obsessie is als het “loslaten van controle”. Een uitspraak die enorm triggerend kan zijn want niemand raakt graag de controle kwijt. Al helemaal niet als bepaalde handelingen en regels maanden of jaren een grote houvast zijn geweest van je. Het kan helpen om de gedachte van het controle loslaten te overschrijven met een andere gedachte. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door de gedachte te vervangen door de uitspraak “jezelf vrijheid geven”. In deze zin zit een bewust besluit, het behoud van controle en de positieve associatie met vrijheid. Probeer het eens en je zult verstelt staan hoe snel je hersenen dit tot in je onderbewustzijn laten doorsijpelen en je effect merkt.

6) LEER MILDHEID

In het kader van woordkeuzes valt er ook op te ruimen wat betreft de woorden waarmee je over jezelf praat. Pak de eerstvolgende dag om je bewust te worden van de manier waarop je tegen jezelf praat. Keur je jezelf ‘s morgens in de spiegel al af en is verder de hele dag door alles wat je doet niet goed en had het altijd beter gekund? Girl, chill! Maak jezelf niet gek en begin in plaats daarvan hiermee: stel je voor dat je je eigen vriendin bent die ontevreden is over zichzelf of haar lichaam en doe je best om haar op te bouwen. Bekrachtig haar in alles wat ze hartstikke goed doet en praat met mildheid over alles wat zij negatief vindt. Ook hier heeft de manier waarop we praten zoveel invloed dat je snel verbetering merkt wanneer je hiermee begint. 

7) STEL NIEUWE (DAG)DOELEN OP 

Je oude doelen en regels dienen je niet meer. Een maximaal aantal calorieën, een minimaal aantal sportmomenten, elke ochtend wegen. Ze brengen jou niet op de plek waar je wilt zijn dus het is simpelweg tijd voor nieuwe. Maar in plaats van toekomstdoelen op te stellen die heel ver weg liggen, onbereikbaar zijn en niet vertrouwd voelen, focus je op dagdoelen. Een van mijn dagdoelen was bijvoorbeeld om nooit mijn echte honger te negeren. Als ik honger had, zou ik eten. Ik zou nog steeds vooral gezonde producten kiezen omdat mijn lichaam zich daar het beste bij voelde, maar er zat geen grens aan de porties of hoeveelheid. Kies 1-2 eigen doelen en begin hiermee. Gaat het goed en vanzelf? Voeg dan stap voor stap nieuwe toe.

8) GA DINGEN DOEN DIE GOED VOELEN, NIET DIE MOETEN

Een obsessie draait veel om moeten. Als je even eerlijk bent: hoeveel van de dingen die je doet, doe je echt omdat je ze nog leuk vindt en hoeveel is een ‘moetje’ geworden? Vervang alles wat ook maar een greintje “moeten” bevat door iets waar je oprecht zin in hebt. Je hoeft niet te hardlopen als je dat niks vindt, je hoeft geen smoothies met boerenkool te drinken als je dat niet lekker vindt. Kies dingen die jij wel leuk vindt om te doen en ga die doen. Een vroeger voorbeeld van mij: in plaats van elke dag hele hoge sportdoelen te stellen waar ik steeds meer tegenop zag, ontdekte ik naast intensief sporten ook wandelen en yoga. Ik was lekker bezig met iets dat ik leuk vond en voelde me er lichamelijk zelfs beter bij want het creëerde balans. Mijn hoofd volgde daardoor snel. Pak ook hier pen en papier en bedenk zelf dingen die jou leuker lijken dan wat je nu doet.

9) STA STERK TEGEN TEGENSLAGEN EN STILSTAND

Hoe graag ik je ook zou willen vertellen dat deze weg voelt als een walk in the park en het vanaf nu direct allemaal makkelijk wordt en na een week al je twijfels weggevaagd zijn, dat is helaas niet zo. Je zult momenten tegenkomen waarop je twijfelt, waarop het lijkt alsof je niet verder komt of zelfs achteruit gaat. En die horen erbij! Verandering verloopt zelden lineair en soms heb je een aanloopje nodig om weer een stuk vooruit te schieten. En soms sta je ook gewoon een tijdje stil. Maar dat geeft niet. Ook die tijden mogen er zijn en ze gaan ook weer voorbij. Als je moeite hebt met tegenslagen of stilstand, herinner jezelf eraan waarom je begon en raadpleeg je rolmodellen voor nieuwe motivatie en vertrouwen.

10) RELAX… AND SEE WHAT HAPPENS 

Verandering klinkt als een leuk plan, totdat er echt concrete stappen gezet moeten worden en het toch wat eng voelt. In je hoofd kan de angst zitten dat er direct geen weg terug meer is, dat je het oude vertrouwde kwijtraakt en het nieuwe nog niet hebt of kent. En dan heb je dus niks. Denk je. Het is oké om het spannend te vinden en niet te weten wat er komt. Start daarom met een paar kleine stapjes die oké voelen voor jou en see what happens. Vaak, helemaal niks. Je angsten komen niet uit en de gevolgen die je zelf had voorspeld ook niet. Dit erkennen is vaak een katalysator voor grotere veranderingen want niks geeft je meer zelfvertrouwen dan weten dat het goed komt.

11) HEB GEDULD 

Kort maar zo krachtig: heb geduld. Je bent niet van de ene op de andere dag obsessief bezig gegaan en je gaat het niet van de ene op de andere dag kwijtraken. Begin met kleine stapjes, houd je eraan en laat het verder op zijn beloop. Telkens als het goed gaat, zet je een stapje meer. En als je over een paar maanden achterom kijkt zul je zien hoe ver je al gekomen bent!

ZELF AAN DE SLAG!

Vragen uit dit artikel om zelf mee te werken:
– Herken ik wat ik doe in de kenmerken van een obsessie? Welke dingen zijn dat?
– Welke dingen die ik doe moeten van mezelf? Waarmee kan ik die vervangen door iets wat mij eigenlijk leuker lijkt?
– Hoe kan ik “controle loslaten” omdenken door iets wat prettiger voelt voor mij?

Opdrachten uit dit artikel om zelf mee te werken:
– Pak je mobiel en ruim je volglijst op
– Volg nieuwe rolmodellen
– Schrijf vragen op die jij hebt over hoe je lichaam werkt en raadpleeg betrouwbare websites
– Pak een willekeurige dag en luister die dag naar hoe je over jezelf praat. Vervang de negative self-talk door een lieve vriendin die tegen je praat
– Formuleer 1 of 2 eerstvolgende nieuwe dagdoelen

Maritza Kolenbrander

Maritza Kolenbrander

Voedingspsychologe/coach & personal trainer voor vrouwen.

Gerelateerde blogs