Exotische & gezonde Chocomel

27 maart 2019

chocomel

Één van de beste manieren om gezond eten haalbaar en leuk te maken voor jezelf is door jezelf je favoriete producten niet te ontzeggen, maar er een gezondere variant op te vinden en daar lekker van te genieten.

Omdat warme chocomel gewoon onmisbaar is op koude dagen of lange tv-avonden heb ik hier een gezondere variant op bedacht. Hiervoor vervang ik de zuivel door plantaardige melk: lichter verteerbaar en beter voor je huid! De suiker door dadels, maak ik het met rauw cacao poeder, laat ik alle houdbaarheidsverlengende stofjes achterwegen 😉 en voeg ik er mijn eigen twist aantoe door, ja ja, echte chilli. Het resultaat is een heerlijke, romige en verwarmende chocomel met een exotische tint.

Vind je het interessant om te lezen waarom deze producten goed voor je zijn? Blijf dan lezen. Zo niet, scroll gerust direct omlaag naar het recept.

Dadels
Oké zul je misschien zeggen, je laat de suiker weg, maar je doet dadels door je recept? How is that different? Vertel ik je! Wanneer ik van dadels dadelsuiker zou maken, maakt je lichaam inderdaad weinig onderscheid tussen de dadelsuiker en de normale suiker. Hele dadels bezitten echter veel onoplosbare vezels, wat betekent dat ze dus ook niet oplossen als je ze blend en met een vloeistof en drinkt. Dit zorgt ervoor dat je lichaam de suiker in dadels toch iets anders opneemt dan dat met bewerkte suiker het geval is. De vezels in dadels zijn daarnaast voeding voor de goede bacteriën in je darmen en kunnen zo helpen tegen verschillende darmklachten. Gewone suiker is daarentegen juist voeding voor de bacteriën die gasvorming en klachten veroorzaken. Tot slot bezitten dadels ook nog veel vitamine B, kalium en koper. Zelfs 500 gram gewone suiker komt nog niet eens op een tiende van de hoeveelheid die in 5 dadels zit.

Rauwe cacao
Zoals er tussen suiker en dadels verschil zit, zit er ook verschil tussen rauwe cacao poeder en cocoa poeder. It may be small, but it’s there: Rauwe cacao wordt namelijk koud geperst waardoor een grotere hoeveelheid van de mineralen en vitamines behouden blijft. Zo bevat rauwe cacao bijna dubbel zoveel calcium, magnesium en ijzer als cocoa. Ook zorgt rauwe cacao beter voor alle voordelen waar chocoladebestanddelen om bekend staan: het kan helpen je bloeddruk te reguleren, het versterkt je hart en bloedvaten en fenylethylamine, de stof die ervoor zorgt dat je blij wordt als je chocola eet, is beter behouden gebleven dan in cocoa poeder.

Chilli
Naast dat chilli flakes je chocomel een bijzonder smaakje geven, zijn ze ook heel goed voor je. Chilli geeft namelijk je immuunsysteem een boost, iets wat je wel kunt gebruiken op koudere dagen. De prikkeling zet je cognitief weer even op scherp als je de chocomel als opkikker aan het einde van de middag drinkt en als je chilli vaker door je eten doet, kan het je zelfs helpen om af te vallen.

Oké, tijd om heerlijke chocomel met deze ingrediënten te zetten!

Ingrediënten

Voor 1 persoon

2  dadels

200 ml plantaardige (ongezoete) melk

1 eetlepel rauwe cacao poeder

chilli flakes

Mix in een blender alle ingrediënten, behalve de chilli, tot dat er een zachte textuur ontstaan is. Kook dit in een pannetje en voeg vervolgens de chilli poeder toe. Deze maakt de smaak wat pittiger en versterkt het verwarmende effect maar je zult het niet specifiek proeven. Bij twijfel = start met een klein beetje.

Giet alles in een mok en schuim als je wilt nog wat extra melk op en roer die gedeeltelijk door de chocomel voor een nog vollere, romigere smaak.

0

Start typing and press Enter to search