Printable: Focusboom

De Focusboom is een hulpmiddel om de aspecten van je leven waarop je wilt groeien zichtbaar te maken. Het model helpt je om duidelijk te krijgen waar groei belangrijk is voor jou en ook welke stappen je hiervoor moet zetten. De Focusboom legt een bruggetje tussen de intentie om iets te veranderen (passief) en de daadwerkelijke acties ondernemen die hiervoor nodig zijn (actief). Het vormt daarmee een goed alternatief voor goede voornemens die vaak niet slagen omdat ze in het passieve gedeelte van ons brein blijven zitten.

Zo werkt de Focusboom:

  • Teken in het midden van een groot vel papier de stam van een boom. Dit vormt de kern van het komende jaar of de nieuwe fase die je in wilt gaan. Bedenk een paar woorden die de overkoepelende intentie worden van dit jaar en schrijf deze naast de stam.
  • Schrijf vervolgens rondom de stam alle aspecten van je leven op. Denk aan: familie, vrienden, werk, financiën, voeding, beweging, vrije tijd, hobbies, vaardigheden, leefomgeving, mindset, spiritualiteit, enz. Hier teken je de dikke takken van de boom naartoe.
  • Onder elk van de aspecten teken je vervolgens kleinere takken en hier schrijf je alle dingen op die je het komende jaar wilt gaan doen op dat gebied. Dit zijn je focuspunten. Wees hierbij zo specifiek mogelijk. “Ik ga komend jaar €2.000,- sparen.” is beter geformuleerd dan “Ik wil meer gaan sparen.” en zal je beter helpen.
  • Schrijf ook alleen de punten op waarop je echt wilt veranderen, niet waarvan je vindt dat je moet veranderen. Wanneer je dit niet echt wilt, zal het ook niet gebeuren en kun je die aandacht beter op andere punten richten.
  • Een Focusboom kan heel persoonlijk worden. Bewaar hem daarom op een plek waar niet iemand hem per ongeluk kan tegenkomen. Lees hem zelf ook hooguit een paar keer per jaar. De focuspunten zitten wel in je hoofd. Pak je oude boom er aan het einde van het jaar bij en je zult zien dat je de meeste punten automatisch meer bent gaan omzetten.
photo_2019-12-30-13.03.09
0

Start typing and press Enter to search