HET VERSCHIL TUSSEN INTUÏTIEF & MINDLESS ETEN

Het begrip ‘intuïtief eten’ wordt steeds bekender. En daar ben ik blij om, want het heeft veel te maken met luisteren naar je lichaam en waar je behoefte aan hebt, in plaats van het volgen van een vast voedingsschema dat iemand anders voor je gemaakt heeft. Van alle dieet stromingen die er zijn, komt intuïtief eten het dichtst in de buurt van een gezonde levensstijl. En dat biedt voordelen: intuïtief eten kan je helpen om je lichaam beter te begrijpen en goed op tekenen te reageren. Het kan je helpen om af te vallen op een manier zonder dat je daar in je hoofd al te veel dwangmatig mee bezig moet zijn. Er zijn in principe geen restricties waardoor je minder het gevoel hebt jezelf iets te ontzeggen. En dit allemaal helpt mee bij een rustig maar gestaag afvalproces waarbij je het resultaat uiteindelijk makkelijker kunt vasthouden.

Wat is intuïtief eten eigenlijk? En wat is het niet?

Om het jezelf goed aan te leren en er het maximale uit te halen, moet je weten wat intuïtief eten precies is. En ook wat het niet is. Het klinkt zo logisch dat iedereen er een beeld bij heeft: je eet gewoon waar je naar voelt, toch? Ja en nee. Het klopt, maar dan wel een stukje genuanceerder.

Eten waar je naar voelt kan namelijk ook betekenen dat je hele dag door brood eet, want als broodliefhebber kun je dat altijd wel eten. Het kan ook betekenen dat je wanneer je maar wilt een diepvries pizza neemt, of dat je de hele zak snoep in één keer leeg eet als dat is waar je naar voelde. Al dat is ook eten waar je naar voelt maar het is niet intuïtief eten. Het is mindless eten, oftewel, eten zonder erbij na te denken. Echt intuïtief eten betekent dat je een gezonde basis hebt en die af en toe aanvult met iets wat minder gezond is. Deze keuze maak je bewust en niet vanuit de gedachte dat je nu een keer los mag gaan, dat het op moet of omdat je geen nee kunt zeggen. Als je merkt dat je ergens trek in hebt, ga je bij jezelf na waar die trek vandaan komt. Merk je dat je emotionele honger hebt omdat je een stressvolle dag op werk had? Dan eet je niet en neemt in plaats daarvan de rust die je nodig hebt. Tot cravings laat je het niet komen, want je eet voldoende, verspreid over de dag zodat je niet s’ avonds alles eet wat los en vast zit. Toch beperk je je ook niet. Op feestjes kun je prima een stukje taart nemen als je daar zin in hebt en er zonder schuldgevoel van genieten. Je straft jezelf ook niet af als een dag wat minder goed ging door de dag erna alleen maar groene sapjes te drinken.

Intuïtief eten is:

De controle hebben en bewuste keuzes kunnen maken over wat je wel en niet eet. Deze keuzes weeg je af aan hoe jij je nu voelt en hoe jij je naderhand en in de toekomst wilt voelen.

Een paar praktische voorbeelden van intuïtief eten:

Bij Plantifulplan werk ik met vrouwen die meer intuïtief willen leren eten en ik eet ook zelf al jaren zo, voordat ik überhaupt wist dat hier een begrip voor was. Om je een idee te geven hoe intuïtief eten eruit ziet, heb ik hier een aantal voorbeelden uit de praktijk voor je:

  • Je kiest niet elke dag voor exact hetzelfde ontbijt en dezelfde portie, maar varieert hiermee afhankelijk van je hongergevoel
  • Je slaat traktaties ook weleens vriendelijk af als je er geen trek in hebt
  • Na een uitgebreide en late lunch, eet je s’avonds licht omdat je nog geen honger hebt
  • Na een wat minder gezonde dag haal jij je schouders op en pakt het de volgende dag gewoon weer daar op waar je gebleven was
  • Je geniet af en toe van je ongezonde guilty pleasure, zonder dat je daar een schuldgevoel over hebt
  • Ook van je favoriete snack eet je niet een hele zak in één keer leeg maar luister je naar je lichaam en wanneer dat aangeeft dat het genoeg gehad heeft
Maritza Kolenbrander

Maritza Kolenbrander

Voedingspsychologe/coach & personal trainer voor vrouwen.

Gerelateerde blogs