IS JOUW RELATIE MET ETEN NOG GEZOND?
DOE DE TEST

Je bent hier vast met een reden. Misschien ben je gewoon nieuwsgierig en benieuwd of jouw relatie met eten zo goed is als je zelf denkt. Misschien vermoed je al dat ie niet op zijn best is maar weet je niet in welke mate. Daarvoor gaan we deze test doen. Welke reden je ook hebt om deze test te doen, het is goed om er af en toe mee bezig te zijn hoe jij je voelt en gedraagt rondom eten. Deze test helpt jou om stil te staan bij de kenmerken van een goede en minder goede relatie met eten en te bedenken in hoeverre je daar zelf tevreden mee bent.

De test kan je echter geen definitief antwoord geven op de vraag of jouw relatie met eten gezond is of niet. Het kan je wel een idee geven. Maar uiteindelijk bepaal je dat zelf. Als jij ontevreden bent of jouw huidige leven erdoor beperkt wordt, is dat een goed teken om eens iets te veranderen.

Wat je ook nog moet weten: als uit jouw antwoorden blijkt dat je relatie met eten obsessief is, betekent dat niet direct dat je een eetstoornis hebt. Een eetstoornis moet altijd gediagnostiseerd worden door een arts. Het kan wel zo zijn dat je met obsessief gedrag rondom eten vroeger of later een eetstoornis ontwikkelt. Als je hierover twijfelt, schakel dan direct hulp in. Hoe eerder hoe beter!

 

De test

Hoe het werkt:

Pak een pen en papier en schrijf op hoe vaak je A, B of C gekozen hebt. 

Hieronder vind je verschillende kenmerken van een goede of minder goede relatie met eten. Bij elk kenmerk hoort een vraag. Hierdoor krijg je niet alleen een idee hoe het staat met jouw relatie met eten maar ook wat punten zijn om aan te werken.

Laten we de kenmerken eens bekijken en jouw antwoorden bepalen.

 

Hoe zit het bijvoorbeeld met…

1) …jouw omgang met situaties waar je geen controle over hebt

Je wordt uitgenodigd voor een etentje bij vrienden. Je weet dat zij minder gezond koken dan jij. Jij denkt:

 1. “Dit is wel spannend.. Ik weet niet wat daar in zit, hoe moet ik zo m’n calorieën precies indelen?”
 2. “Onhandig, ik eet eigenlijk liever iets anders. Maar één avondje kan best.”
 3. “Gezellig! Ik neem de wijn én een heel lekker toetje mee!”

2) …jouw kijk op verschillende voedingsmiddelen

 Hoe denk jij over fruit vs. pizza?

 1. “Fruit is goed, maar in mate want bevat ook veel suiker… Een pizza kan absoluut niet. Veel teveel calorieën, vet, witmeel. Die heb ik al maanden niet gegeten.”
 2. “Fruit bevat meer voedingsstoffen, maar pizza is wel heel lekker. Ik eet het met mate en geniet er dan enorm van.”
 3. “Ik heb moeite met genoeg fruit eten. Maar pizza kan altijd!”

3) …luisteren naar je lichaam

Het is 10:30 en normaal lunch je pas over een uur maar je hebt nu honger. Wat denk jij?

 1. “Uitzitten. Lunchen moet eigenlijk om 11:30 anders kom ik in de knoei met mijn middagsnack en avondeten…”
 2. “Oh, blijkbaar heeft mijn lichaam vandaag meer nodig. Kan ook wel want vanmorgen ben ik naar werk gefietst.” Je neemt wat snoeptomaatjes en een cracker die je altijd bij je hebt voor het geval dat
 3. “Vervelend. Maar ik heb niks bij me. Volgens mij zag ik een snack automaat bij de ingang.. dan moet dat maar weer.”

4) …je omgang met een grote hoeveelheid eten

Je komt terug van een feestje. Waar denk je aan?

 1. Hoe je dit morgen kunt compenseren want je weet zeker dat je veel te veel gegeten hebt. Je voelt je erg onrustig
 2. Het gesprek dat je met je zus voerde over inrichting. Je zit bomvol goede ideeën. Ohja en het eten was trouwens ook echt super lekker!
 3. Dat je echt propvol zit en je enigszins schuldig voelt

5) ….de link tussen lichaamsgevoel en omgang met voeding

Je zit vandaag niet lekker in je vel. Je keek vanmorgen in de spiegel, je haar zit niet leuk, je kleren stonden niet en je voelde je dik. Wat doe je met de rest van je dag?

 1. Je bent teneergeslagen. Om het uur kijk je weer in de spiegel en voelt je telkens een mislukkeling. Je hebt sterk de behoefte om vandaag extra gezond te eten en meer te bewegen
 2. Lief zijn voor jezelf en er het beste van maken: iets lekkers, gezonds koken, een leuke sport doen en fijne kleding dragen
 3. Je stort je op chocola. Je bent zielig vandaag en je goede gevoel over jezelf was toch al verpest

6) …jouw dagelijkse routine

Hoe ziet jouw dagelijkse routine eruit?

 1. A) Je hebt een vast schema waar je je strikt aan houdt. Als het anders loopt dan gepland, baal je en moet je je planning aanpassen
 2. B) Je hebt een vaste ochtend- en avondroutine waar je je prettig bij voelt. Je maakt een grove planning voor de week maar laat ruimte voor spontane dingen. Als het anders loopt dan gepland dan is dat maar een keer zo. Jij laat je niet van de wijs brengen
 3. C) Je weet het niet zo goed.. Je werkt en hebt een paar vaste afspraken, en de rest draait daar eigenlijk een beetje omheen..

7) …jouw gedachten rondom eten

Hoe vaak op een dag denk jij aan eten?

 1. Eerlijk? Continue.. De hele dag. En ik word er zó moe van.
 2. Ehmm.. Bij het ontbijt, lunch, het avondeten, als ik honger heb of als ik moet bedenken wat ik ga koken. Hoe vaak is normaal dan?
 3. Dat stopt eigenlijk niet. Na het ontbijt heb ik alweer zin in de lunch. Ik bedenk dan al wat ik nog meer voor lekkers kan eten vandaag

Jouw eigen kijk erop

8) …jouw eigen kijk erop 

Hoe denk jij zelf over jouw relatie met eten?

 1. Je vermoedt dat je iets te ver gegaan bent. Maar ja, het heeft je wel bij je doelen gebracht. Het nu weer anders doen, dat voelt ook eng
 2. Je denkt dat het wel prima gaat. Je voelt je in elk geval goed en tevreden en zit de meeste tijd lekker in je vel
 3. Ontevreden! Je zit niet lekker in je vel en wilt echt iets veranderen maar het lukt telkens niet het vol te houden

 

Resultaten

Let op! Je kunt meerdere resultaten hebben. Heb je bijvoorbeeld 3 x A, 3 x B en 2 x C, lees dan bij alle resultaten de uitleg en combineer de beschrijving. 

A antwoorden

1-3 x A

Je bent ietwat obsessief bezig soms. Het vormt misschien een belemmering voor je, misschien niet. Maar het is in elk geval iets om in de gaten te houden. Kijk bij welk kenmerk je A koos om te weten waar je nog aan kunt werken.

4-6 x A

Je bent veel met eten bezig. Hierdoor ben je niet zo vrij en onbevangen met eten als je zou kunnen zijn. Werk aan de punten waarbij je A koos om te voorkomen dat het erger wordt en je levenskwaliteit te verbeteren.

7 of meer keer A 

Je hebt veel kenmerken van een obsessieve relatie met voeding. Ben je op een punt dat je hier verandering in wilt brengen? Probeer hier dan aan te werken, alleen of met iemand.

B antwoorden

1-3 x B 

Dit zijn kenmerken van een goede relatie met eten. Het begin is er al maar er zit wellicht nog wel verbetering in. Kijk eens bij de andere antwoorden wat je nog lastig lijkt te vinden en waar je aan kunt werken. 

4-6 x B 

Je bent goed op weg. Een groot deel van jouw relatie met eten zit al goed. Hier en daar kun je misschien nog wat dingen verbeteren. Vergelijk dit met de keren dat je A of C geantwoord hebt  en de resultaten die hierbij horen en probeer hieraan te werken.

7 of meer keer B

Lekker bezig! Alleen iets veranderen als je ergens ontevreden over bent. Onthoud dat de meeste mensen geen perfecte relatie met eten hebben maar ook wel eens teveel eten, situaties verkeerd inschatten of zich schuldig voelen over voedingskeuzes.

C antwoorden

1-3 x C

Soms schat je een situatie nog niet helemaal goed in. Dat geeft niks, probeer hier scherp op te blijven en te oefenen. Restrictie is daarbij niet het antwoord maar juist leren begrijpen waarom je deze keuzes maakt en hoe je je lichaam beter kunt ondersteunen zodat het niet eens zo ver komt.

4-6 x C

Je maakt vaak haastige of emotionele keuzes rondom eten waarbij je niet goed luistert naar je echte behoeftes. Overeten komt regelmatig voor. Soms als gevolg van eerdere restrictie. Evalueer je C antwoorden en wat er in zo’n situatie gebeurd waardoor het zo gaat en probeer hier iets in te veranderen. 

7 of meer keer C 

Dit duidt erop dat je nog niet op een fijne plek zit wat je relatie met eten betreft. Je doet te weinig of niet het juiste. Misschien ontbreekt de juiste kennis en aanpak. Ben je op een punt dat je hier verandering in wilt brengen? Probeer hier dan aan te werken, alleen of met iemand.  

Antwoord combinaties:

Veel A en B

Deze combinatie duidt erop dat je voor een gedeelte een goede relatie met eten hebt maar ook obsessieve momenten kent. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer je al gewerkt hebt aan je obsessieve relatie met eten en een heel eind gekomen bent (in dat geval: ga zo door!). Het kan ook het begin zijn van een obsessieve relatie met eten. Ga dit bij jezelf na.

Veel B en C

Deze combinatie duidt erop dat je relatie met eten hier en daar wel goed zit maar je nog soms haastige, emotionele keuzes maakt of overeet. Probeer erachter te komen hoe dit komt. Een betere planning kan bijvoorbeeld helpen. Als het overeten een gevolg is van eerdere restrictie, bijvoorbeeld door een eetstoornis, dan is het een fase en deze hoort bij het herstel.

Veel A en C

Deze combinatie duidt erop dat je je in een cirkel van twee extremen zit: restrictie en overeten. Je luistert niet altijd goed of op tijd naar je behoeftes en eet daardoor. Daarna volgt weer een periode van restrictie of compensatie. Doorbreek de cirkel door beter naar je lichaam en mentale behoeftes te leren luisteren.

Veel A, B en C

Deze combinatie duidt erop dat je je in een cirkel van twee extremen zit: restrictie en overeten. Maar dat het je soms ook lukt om op een fijne manier met eten om te gaan. Op sommige gebieden weet je hoe het moet. Blijf oefenen en leren de cirkel te doorbreken.

Wanneer je bij mij terecht kunt

Denk je naar aanleiding van je testresultaten dat je iets moet met je relatie met eten? Je kunt bij mij terecht wanneer je al herstellende bent van een eetstoornis en hulp wilt bij het herpakken van je leven óf wanneer je merkt dat je te obsessief begint te worden en je een eetstoornis wilt voorkomen. 

En natuurlijk kun je altijd terecht in mildere situaties, wanneer je ontevreden bent over jouw eetgedrag, kijk op voeding of gewicht en je hier graag wat aan wilt veranderen. Lees hier meer over de verschillende trajecten die ik aanbied.

 

Wil je iemand anders van deze test laten weten? Deel het dan gerust of stuur het door!

Maritza Kolenbrander

Maritza Kolenbrander

Voedingspsychologe/coach & personal trainer voor vrouwen.

Gerelateerde blogs