LEES DIT, ALS JE HET GEVOEL HEBT DAT JE JEZELF KWIJT BENT

Veel mensen met langdurige eetproblemen hebben het gevoel dat zij niet meer weten wie ze zijn. Dat geeft een onrustig en onzeker gevoel maar is begrijpelijk als je snapt hoe ons gevoel van identiteit in elkaar zit en waarom je dat gevoel kwijt raakt naarmate je eetproblemen langer aanwezig zijn. Je bent niet de enige die dit ervaart en je bent dus ook niet raar. Of verloren. In dit artikel zal ik je uitleggen wat je kunt doen om je identiteit terug te vinden zonder dat die is vastgemaakt aan jouw eetproblemen.
Hoe ontstaat een gevoel van identiteit?
Aangezien een gevoel van identiteit iets psychologisch is, zal je misschien denken dat je identiteit iets is wat in jouw hoofd speelt en ook in jouw hoofd opgelost moet worden. Maar als je eetproblemen hebt, is er al genoeg gaande in je hoofd. Daarom zal je wellicht opgelucht zijn om te horen dat een gevoel van identiteit inderdaad in je hoofd speelt, maar niet daar gezocht en gevonden hoeft te worden. Je hoeft nergens aan te werken of ingewikkelde dingen te doen die tegen je gevoel ingaan. Je identiteit terugvinden kan zelfs een leuke reis zijn! Nu je dat alvast weet en hopelijk iets meer kunt ontspannen, zal ik je uitleggen hoe het wel werkt:
Mensen krijgen hun gevoel van identiteit vanuit de wereld om hen heen. We worden ingegeven door onze reacties en gevoelens op onze buitenwereld. Zodat wij een gevoel hebben van wie wij zijn, moeten we dus interactie hebben met onze buitenwereld. We moeten dingen doen en met mensen praten. En zo leren we wat we leuk vinden, wat niet, waar we goed in zijn en waarin niet. Dat gebeurt vooral veel als we jonger zijn maar gaat in principe ons hele leven door. En zodat we blijven weten wie we zijn en wat we wel en niet leuk vinden, moeten we die interactie met onze omgeving ook blijven hebben.
Waar is je identiteit nu heen?
Als je eetproblemen hebt, nemen die een groot deel van je dag in beslag. Elke vrije minuut puzzel je met eten, ben je uren aan het sporten, bezig met calorieën tracken of alles lezen en kijken wat er maar te vinden valt aan informatie die handig is voor jou. De rest van de tijd ben je opgebrand, onverschillig en sta je uit. De tijd die je besteed aan je hobby’s, vrienden en de dingen die je leuk vindt, wordt steeds minder. Nieuwe dingen doen voelt ook spannender omdat je niet weet hoe je hiermee om zult gaan. Daardoor ga je ze vaker ontwijken en kom je ook niet meer in aanraking met nieuwe dingen die je prikkelen om ze leuk of niet leuk te vinden. Zo verdwijnt het gevoel van je oude identiteit langzaam meer en meer.
Tegelijkertijd ga je andere dingen wel vaker doen: je bent meer met je eten bezig, gaat misschien nog meer sporten, puzzelen, afwegen, etiketten lezen, toegeven aan de angsten of regels die je in je hoofd hebt. En als je dan bedenkt dat onze identiteit ontstaat door wat we doen, dan zal je begrijpen hoe het gekomen is dat jouw identiteit op dit moment vooral jouw eetprobleem is.
Nee maar wacht eens. Jij hebt sporten en voeding altijd al leuk gevonden. Is dat dan niet gewoon jouw identiteit?
Het klopt. Misschien heb je sporten en voeding inderdaad altijd al interessant gevonden en vormde het vroeger, gezamenlijk met andere dingen, een deel van je identiteit. Wellicht beschouwde jij jezelf altijd al als een gedreven persoon die sporten belangrijk vindt en gezond koken leuk. Maar als je alleen deze dingen nog maar blijft doen, ontbreekt er een heel groot deel van de rest van je identiteit. Wie ben jij bijvoorbeeld als collega? Wie ben jij als dochter of moeder of zus van iemand? Hoe ga jij het liefst op vakantie? Wat voor date lijkt je leuk? Op welke mannen of vrouwen val je? Waar wil je naartoe in je opleiding of carrière? Welke skills wil jij nog leren? Al deze andere aspecten van je identiteit, en er zijn er nog veel meer, worden steeds meer ingenomen door dat kleine stukje identiteit dat alleen over sporten en voeding gaat.
Dus nee, sport en voeding is niet jouw enige identiteit.
Hoe krijg je je identiteit weer terug?
Je gevoel van identiteit is gelukkig niet een vaststaand iets. Ook al denk je nu dat je niemand zou zijn als je eetproblemen of voeding en sport er niet waren, dat is niet zo. Jouw eetproblemen en hoeveel tijd je eraan besteed maken het simpelweg onmogelijk voor je om je echte identiteit te ervaren.
Om weer een gevoel van identiteit te krijgen, is het belangrijk dat je weer dingen gaat doen. Afspreken met vriendinnen en met ze praten, je oude hobby’s oppakken. Interesse tonen in het leven van je ouders of broer of zus. Je kunt ook nieuwe dingen doen. Iets wat je al heel lang leuk lijkt en kijken hoe je dit ervaart. Zoek contact met spontane, avontuurlijke mensen die jou uit je huis en bubbel halen en die je inspireren om nieuwe dingen te proberen en te ondernemen. Denk na over jouw mening en wat je ergens van vindt. Bedenk welke persoon je wilt zijn en welke dingen deze persoon eventueel zou kunnen doen en leuk zou kunnen vinden. Ga ontdekken of dat ook het geval is. Hoe meer je doet en met anderen omgaat, hoe meer je jezelf terug gaat vinden.
Maar geef jezelf ook de tijd. Herstellen van je eetproblemen kost energie en het is niet erg als je in het begin nog geen tijd over hebt daarnaast. Geen haast. Er komt vanzelf meer ruimte in je leven en energie bij jou om andere dingen te gaan doen. En dit is een prachtig moment om de reis te starten en jezelf terug te vinden.
Heeft dit artikel jou geholpen? Dan kan het misschien ook anderen helpen! Deel het gerust of stuur het door.

Maritza Kolenbrander
Voedingspsychologe/coach & personal trainer voor vrouwen.
Gerelateerde blogs


Hoe je aan 90 gram eiwitten op een dag komt

Waarom koffie óók goed voor je is

Chocolade-zeezout granola

10x Mijn favoriete workouts op Youtube
