JE RELATIE MET ETEN VERBETEREN ALS JE NOG NIET IN STAAT BENT ANDERS TE ETEN

Hoe mooi zou het zijn als ik je zo alle tips kon overhandigen om je relatie met eten te verbeteren. Je zou alles kunnen eten zonder schuldgevoel, gedachten rondom eten nemen niet meer het grootste deel van je dag in beslag, je eet gewoon waar je zin in hebt. Je hebt balans en je eetbuien, obsessie of eetstoornis zijn als sneeuw voor de zon verdwenen. 

Ik wou dat het kon. In de realiteit zal het echter vaker zo zijn dat je stapsgewijs leert wat balans is, wat jij en je lichaam nodig hebben, en loslaten wat je op dit moment dwars zit. Zo komt het ook dat de meeste vrouwen op een gegeven moment willen werken aan hun eetprobleem maar zich nog niet zeker genoeg voelen daadwerkelijk anders te gaan eten. 

En dat mag er zijn wat mij betreft. Het is een fase die hoort bij het verkennen van de oplossingen voor jouw eetprobleem en het alternatieve leven wat je zou kunnen leiden. 

Om deze reden heb ik een artikel geschreven dat je helpt te herkennen op welke vlakken een gezonde relatie met eten speelt en waar je kunt beginnen. Belangrijk is wel dat je realiseert dat dit een tijdelijke fase is en ook móét zijn. Hoe belangrijk de juiste kennis, weten van de aanpak en de theorie erachter ook zijn. 

Als je in de praktijk niks verandert, dan verandert er ook niks.

Maar de eerste 5 stappen kun je alvast zetten met de volgende tips:

 

Wees present met je eten

Als eten moeilijk voor je is, zul je waarschijnlijk manieren ontwikkelt hebben om het makkelijker voor jezelf te maken. Je eet bijvoorbeeld elke dag hetzelfde, heel snel of juist heel langzaam met daarnaast de afleiding van een boek of podcast. Misschien probeer je er zo min mogelijk over na te denken en het zo snel mogelijk te doen. Maar zien, proeven en voelen wat je eet is een belangrijk onderdeel van een goede relatie met eten. 

Vragen om jezelf te stellen:

Probeer daarom present te zijn bij wat je eet. Vragen die je jezelf daarbij kunt stellen zijn:

Hoe smaakt het? Voel je je verzadigd lichamelijk en mentaal of heb je juist nog honger? Vind je wat je eet lekker? Waarom wel of waarom niet? Hoe laat dat wat je eet jou voelen lichamelijk en mentaal?

 

Haal oordelen weg

Bij een probleem met eten horen vaak overtuigingen rondom producten. Oordelen die je misschien hebt zijn dat broccoli gezond is en taart niet. Of dat je elke dag moet bewegen. Hoewel deze overtuigingen in de kern waar zijn, pas jij ze op een extreme manier toe. 

Broccoli is niet gezond als je het teveel eet, net zo goed als dat het (psychisch) ongezond kan worden om nooit taart te eten. Elke dag bewegen is goed voor je, maar niet als je je lichaam nooit rust gunt en ook altijd door pijn en moeheid heen traint. 

Vragen om jezelf te stellen:

Stop jezelf als je merkt dat je oordelend denkt over eten of beweging. Kun je ook nuance aanbrengen? Onder welke omstandigheden is alleen maar gezond eten en veel bewegen helemaal niet meer goed? En onder welke omstandigheden is uitrusten, een training overslaan of taart eten juist wél goed voor je? 

 

Bedenk wat producten voor je doen

Verschillende voedingsmiddelen, macro’s en producten doen verschillende dingen voor je. Van sommige heb je meer nodig dan van andere om gezond te zijn en je goed te voelen, maar dat betekent niet dat ze ook belangrijker zijn. Ook in kleine hoeveelheden zijn sommige dingen heel belangrijk.

Zo heb je op een dag in hoeveelheid grammen minder vetten nodig dan grammen koolhydraten of eiwitten. Maar zonder vetten zou je niet kunnen overleven. Je hebt ze nodig om vitamines op te nemen en je hormonen te laten werken. In die kleine hoeveelheid zijn vetten dus echt essentieel voor je.

Soms is iets ook niet per se lichamelijk noodzakelijk maar wel psychisch. De mentale ruimte om je eigen verjaardagstaart te eten bijvoorbeeld. Een gelukkig gevoel komt ook vanuit je hoofd en niet alleen vanuit je lichaam. Heel belangrijk dus dat je jezelf ook mentaal voedt! 

Om zelf te doen:

Onderzoek wat je lichaam nodig heeft en wat het doet met verschillende producten of macro’s. Je kunt bijvoorbeeld googelen waarvoor je lichaam koolhydraten, eiwitten of vetten nodig heeft en hoeveel. Je kunt ook onderzoeken welke voedingsmiddelen jou niet per se lichamelijk een goed gevoel geven als je ze eet maar je bijvoorbeeld wel een gevoel van vrijheid geven.

 
Herhaal omdenkers

Met een eetprobleem heb je bepaalde overtuigingen die je verandering tegenhouden. Denk bijvoorbeeld aan “Als ik niet sport, kom ik aan” of “Als ik slecht gegeten heb, moet ik dat de volgende dag goed maken”. Misschien ken je ook overtuigingen zoals “Ik ben niet in staat mijn eetprobleem te veranderen.” Voordat je echt iets anders gaat doen, kun je jezelf al helpen door een paar stevige tegenovertuigingen te hebben staan.

Om zelf te doen:

Probeer een stemmetje te bedenken dat kritisch reageert op deze overtuigingen en daar tegenin gaat. Bedenk een aantal zinnen die dat stemmetje zou kunnen zeggen om jou ook een ander perspectief te kunnen laten zien. Denk bijvoorbeeld aan “Balans betekent dat ongezonde dingen ook oké zijn.” Of “Overeten is niet erg, ik werk eraan en leer hiervan.”

 

Creëer waar mogelijk vrijheid

Misschien zit jouw vrijheid momenteel nog niet in het eten van andere producten of dingen op een andere manier doen dan je eerder deed. Maar je kunt wel oefenen met het idee dat jij die vrijheid hebt. Want die heb je. Niemand dwingt je om zo te eten en te doen als je doet. Je kiest hier uiteindelijk zelf voor onder de druk die je jezelf oplegt. Die druk komt niet van iemand anders maar van jou. En op jezelf kun je invloed leren krijgen.

Om zelf te doen: 

Blijf herhalen dat je kiest om iets wel of niet te eten of wel of niet te sporten. Vervang de woorden “Ik moet” in je hoofd door “Dit is waar ik voor kies”. Er verandert misschien daadwerkelijk nog niks, maar voor je eigen gevoel over je situatie maakt dit al een groot verschil!

 

Heeft dit artikel jou geholpen? Dan kan het misschien ook anderen helpen! Deel het gerust of stuur het door.

Maritza Kolenbrander

Maritza Kolenbrander

Voedingspsychologe/coach & personal trainer voor vrouwen.

Gerelateerde blogs