Kleurrijke pastasalade

17 juni 2019

photo_2019-06-17-19.16.34

In de zomer is pastasalade één van mijn favoriete gerechten. Fris, niet te zwaar en makkelijk vol te stoppen met veel groente, én ook nog eens perfect langer houdbaar (hij wordt er zelfs lekkerder op in de koelkast) als je aan mealpreppen doet.

In elk recept vertel ik je niet alleen hoe het in de keuken winged maar ook wat interessante feitjes over de ingrediënten van het gerecht.
Vandaag gaat het over broccoli, wortel en radijs, natuurlijk de kleurrijke stars van dit gerecht. Tevens zijn dit groenten die we vaak associëren met rauwkost. Maar zijn deze groentes ook echt het beste ongekookt te eten, of hoe zit dat?

Broccoli
Van alle 3 wordt deze nog het vaakst gekookt gegeten en dat terwijl we broccoli misschien juist wel rauw zouden moeten eten. In 2008 toonden onderzoekers namelijk aan dat rauwe broccoli drie keer zoveel sulforafaan bevat, een stof die sterke kankerbestrijdende eigenschappen heeft. Ook de vitamine C in broccoli lost op in water als je deze kookt. Wel is gekookte broccoli een stuk beter verteerbaar (en voor de meeste mensen lekkerder). Dus wil je gekookte broccoli niet missen, ga dan voor wokken of stomen in een klein laagje water dat je laat verdampen. Zo belanden de meeste goede stoffen in broccoli uiteindelijk toch nog op je bord.

Wortel
Deze eten we meestal rauw hoewel gekookte wortels volgens de wetenschap the way to go zijn. Zo bevatten deze drie keer zoveel anti-oxidanten (stoffen die ontstekingen en celveroudering tegengaan). Ook worden wortels zachter door ze te koken, waardoor het beta-caroteen eruit beter opgenomen kan worden, een stof met heel veel goede eigenschappen maar die vooral een positief effect heeft op je huid. Wil je wortels toch rauw eten dan schijn je ze goed te moeten kauwen, zo zorg je in elk geval dat het beta-caroteen makkelijker opgenomen kan worden.

Radijs
Radijs is nou echt zo’n groente waarvan je zou zeggen dat we hem rauw moeten eten. Maar dit is zo’n geval van we doen het uit gewoonte en weten eigenlijk niet waarom. Radijs is een twijfelgeval. Ook hier geldt dat de concentratie van bepaalde stoffen afneemt door het koken. Radijs hoort echter bij de familie van de kruisbloemige groentes en van deze is bekend dat ze je schildklierhormonen in hun werking belemmeren. Koken zorgt ervoor dat dit effect meer dan gehalveerd wordt. De meeste mensen eten kruisbloemige groentes niet al te vaak (raapstelen, waterkers, spruitjes, boerenkool en bloemkool horen er ook bij) maar mocht je bijvoorbeeld elke dag boerenkool door je smoothie doen, is overstappen op spinazie misschien een goed idee.

Heb je wat geleerd? Leuk als je het mij laat weten! En dan nu over op het recept!

Ingrediënten

Voor 4 personen of porties:

200 gram pasta naar keuze (bijvoorbeeld linzenpasta)

De roosjes van 1 middelgrote broccoli

6 kleine wortels

6 (vega) worstjes

10 radijsjes

15 cournichons

Voor de saus:

2,5 EL (vegan) mayonaise

2,5 EL ongezoete (soja)yoghurt

Een scheutje water van de augurken

Ui-, knoflookpoeder, kerriepoeder, verse bieslook en peper en zout naar smaak

Start met het gaar koken van de pasta en roerbakken van de broccoli en bak de worstjes tot ze een beetje bruin zijn. Ondertussen meng ik vast de saus onderin een grote slabak. Giet de pasta en de broccoli af en laat deze afkoelen. Snijd de wortels en radijsjes in dunne plakjes en meng ze onder de saus. Voeg, als deze enigszins afgekoeld zijn, de andere ingrediënten toe, en meng alles goed met elkaar. Hak de bieslook en meng deze er ook doorheen.

Ik vind het zelf het lekkerst als de salade even een halve tot hele dag in de koelkast gestaan heeft. Dan zijn de smaken nog beter gemengd!

0

Start typing and press Enter to search