KOM IK ALLEEN AAN BIJ MIJN BUIK?

Een vraag die veel meiden en jonge vrouwen met een eetstoornis zich stellen: als ik aankom, gaat dat dan alleen bij mijn buik gebeuren? Ik hoor vaak uitspraken als “Ik wil wel aankomen, maar ik wil niet dat het alleen bij mijn buik gaat zitten!” Waarom stellen zoveel verschillende mensen zichzelf allemaal diezelfde vraag? En wat is er eigenlijk van waar? 

Als je aankomt, kom je dan alleen bij je buik aan? Deze vraag kun je met ja en nee beantwoorden, en hieronder leg ik je uit hoe dat zit.

Ja, je komt in eerste instantie bij je buik aan

Omdat dat namelijk het gezondst is. Als je ondergewicht hebt is je lichaam ervan op de hoogte dat niet alles in je lichaam gaat zoals het hoort. Je hebt een bepaalt gewicht en vetpercentage nodig zodat je organen goed beschermd zijn en als je ondergewicht hebt is dit niet het geval. Je lichaam heeft eerder overal vetreserves vandaan gehaald om maar te kunnen overleven, dus ook van je buik. Maar fijn vindt het dit niet. Je organen vormen het belangrijkste deel van je lichaam. Zonder een arm of been kun je leven, maar niet zonder hart of nieren. Je lichaam wil deze organen graag beschermen met een klein laagje vet en zal zodra er wat beschikbaar is, dat heel graag als eerste weer op deze plek bewaren. Je komt daardoor in eerste instantie bij je buik aan, maar later ook op andere plekken. 

Ja, maar het verdeelt zich ook weer

Als je net begint om aan te komen, lijkt het alsof al het gewicht er bij je buik, gezicht, vingers en voeten bij komt. Een groot deel hiervan is vocht. Dit heeft te maken met de inname van extra voedingsmiddelen die natuurlijk ook vocht en zout bevatten en verteert moeten worden, en met het opgang komen van lichaamsprocessen die lange tijd op een laag pitje gestaan hebben. Voor alle processen in het lichaam, van je stofwisseling tot je hormoonproductie is water nodig. Wanneer deze weer op gang komen, houdt je lichaam graag in het begin wat extra vocht vast. Na een paar maanden verdwijnt dit weer. In de tussentijd kan het helpen om veel water te drinken en te bedenken dat het tijdelijk is. 

Ja, want dat hoort bij volwassen worden

En dit geldt niet alleen voor vrouwen en de bekende “vrouwelijke vormen”. Ook mannen krijgen als ze volwassen worden een voller middel. Dit is gedeeltelijk vet, maar ook voor een deel toe te schrijven aan spieren en een veranderende botstructuur. Bij mannen vinden we dit juist mooi en mannelijk, veel vrouwen hebben er daarentegen moeite mee. Dit heeft er mogelijk mee te maken dat een vrouwelijker lichaam meer aandacht krijgt van de maatschappij en van mannen en niet elke vrouw op deze leeftijd hier al in deze mate aan toe is. Ook is het zo dat een eetstoornis zich meestal ontwikkelt tussen het twaalfde en vijfentwintigste levensjaar. Veel vrouwen die op deze leeftijd een eetstoornis ontwikkelden, hebben zichzelf dus gewoon nog nooit op deze manier gezien. En dat voelt natuurlijk heel vreemd en eng in het begin. Neem daarom de tijd om te wennen aan je veranderende lichaam en bedenk dat jij nog altijd zelf bepaalt wat je ermee doet,  hoeveel je ervan laat zien en wanneer je zover bent.  

Kan, maar dit heeft vooral te maken met je genen

Waar je aankomt, heeft voor het grootste deel te maken met je genen. Als je iemand bent die aanleg heeft voor vollere benen, dan zul je op elk gewicht, relatief gezien, vollere benen hebben ten opzichte van de rest van je lichaam. Hetzelfde geldt voor je buik. Ben je iemand die aanleg heeft voor een vollere taille, dan zul je dat op elk gewicht waarschijnlijk hebben. Misschien ben je niet tevreden met dit vooruitzicht. Maar bedenk goed of je dit echt wilt inruilen voor een goede gezondheid en een leven zonder klachten en onrust in je hoofd.

Nee, want je komt niet alleen vet aan

Een grote misconceptie van aankomen is dat het extra gewicht hem alleen in vet zit. Aankomen = vet. Maar dat is niet zo. Als je aankomt dan kom je vet aan, maar ook spiermassa, bloed en vocht. Veel meiden met een eetstoornis sporten zich een ongeluk om meer spieren te krijgen, maar vergeten even dat spieren 3x zoveel wegen als vet. Als je meer spieren wilt hebben MOET je dus wel aankomen. Wanneer je je gewicht omhoog ziet gaan, herinner jezelf eraan dat het niet alleen vet is maar een combinatie van verschillende dingen en dat je hier ook heel veel aan hebt. 

Nee, want je komt helemaal niet zoveel aan als je denkt

Bijna alle mensen met een eetstoornis doen aan body checken. Dat is het krampachtig, checken, meten, wegen, controleren, bekijken en voelen van je lichaam op zoek naar tekenen van gewichtstoename. Door deze hyperfocus op je lichaam ligt, ga je dingen zien die er niet zijn. Don’t believe me? Staar maar eens 1 hele minuut lang naar je onderarm en probeer elk haartje en moedervlekje in je op te nemen en te onthouden. Ga daarna een kwartiertje wat anders doen en kijk nog eens. Ga bewust op zoek naar iets wat je eerder niet zag. Ik durf met je te wedden dat je het vindt. Zo werkt dat dus ook met body checken, als je het zoekt, vind je het. Je maakt jezelf zo helemaal gek. Probeer het body checken op te merken en je op dat moment op andere dingen te focussen.

Waarom ben je überhaupt zo gefocust op je buik?

Bijna elke vrouw met een eetstoornis verleden is gefocust op haar buik. Waarom niet op je benen of billen of gezicht? Allemaal heel verschillende vrouwen met verschillende lichamen en allemaal diezelfde focus. Hoe kan dat? Een mogelijke verklaring is het feit dat de buik centraal staat als symbool voor slankheid of overgewicht. Elke dieet-reclame laat een vrouw in ondergoed zien met een meetlint rond haar middel. Fitness magazines plaatsen afgetrainde modellen in sport bh’s op de cover. Fitness influencers die voor de spiegel poseren met een omhoog getrokken shirt en de caption “What I eat in a day for a fit body”. Zonder dat je het weet, wordt je continue geprimed om de buik te zien als die ene bepalende factor voor slankheid en gezondheid of overgewicht. Dat is natuurlijk niet zo. Een platte buik betekent niet dat je op je beste gezondheid bent. Haal die focus van je buik af en ga meer naar je lichaam kijken als geheel. En dan zul je zien dat je op het gebied van je buik misschien iets moet inleveren, maar dat je er voor de rest van je lichaam op vooruit gaat. Van je gevoel nog maar te zwijgen 😉

Heeft dit artikel jou geholpen? Dan kan het misschien ook anderen helpen. Deel het gerust of stuur het door!

Maritza Kolenbrander

Maritza Kolenbrander

Voedingspsychologe/coach & personal trainer voor vrouwen.

Gerelateerde blogs