MIJN ERVARINGEN MET TAPEN TEGEN HOOIKOORTS

Elk jaar krijg ik als het warmer weer wordt, last van hooikoorts. En elk jaar wordt het erger. In het begin was er nog wel mee te leven en nam ik af en toe in de apotheek verkrijgbare pillen ertegen. Op een gegeven moment nam ik die gewoon de hele zomer door en een paar zomers geleden stopten ook die met werken. Ik ben niet iemand die snel aan de zware medicatie gaat en ook voor allerlei testen bij de huisarts voelde ik niet zoveel. Dus toen ik opzoek ging naar alternatieve “geneeswijzen” (zo moet je dit noemen natuurlijk) kwam taping op mijn pad.

Alles wat ik tot dan toe van taping wist, was dat het door fysiotherapeuten gedaan wordt bij mensen die een blessure of klachten hebben. Ik was überhaupt nog nooit bij de fysio geweest! (*afkloppen). Maar ik hoorde er goede dingen over, het had geen bijwerkingen en was niet duur. Dus een dag later zat ik bij de fysio om mij te laten tapen. Nou is over taping tegen hooikoorts maar heel weinig bekend en dat hoewel zoveel mensen er last van hebben en de behandeling zoveel voordelen heeft. Daarom besloot ik dit artikel met mijn ervaringen te schrijven.

Taping tegen hooikoorts – Wat zegt de wetenschap hier eigenlijk over? 

Nou, niet zoveel! De wetenschap doet helaas een stuk minder onderzoek naar behandelingen die weinig geld opleveren. Dit komt omdat onderzoeken gedaan moeten worden door onafhankelijke onderzoekers en die moeten gesponsord worden. Bedrijven die daar geld voor hebben en dat willen doen, zijn bedrijven die weten dat ze daarna voor veel geld een getest medicament op de markt kunnen brengen. Maar zoals je misschien weet, betekent het feit dat iets nog niet vaak wetenschappelijk bewezen is, niet dat het niet werkt.

De wetenschap weet het volgende: bij de tape-behandeling van een man met ernstige hooikoortsklachten voor een blessure, werd opgemerkt dat daarna ook zijn hooikoortsklachten sterk hadden afgenomen. Op basis daarvan deed men een onderzoek waaruit bleek dat 80% van de hooikoorts patiënten na de behandeling minder klachten had of hooikoorts vrij was. De fysio waar ik ben geweest, heeft dit onderzoek zelf gereproduceerd en kwam tot hetzelfde resultaat.

Desondanks waarschuwde zelfs de fysio zelf mij nog voor het feit dat er maar weinig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan is maar dat hij sinds zijn eigen onderzoek wel vaker de tape zette en de resultaten heel goed waren. Dus mijn reactie was dat ik zeker geloof in wetenschap, maar zoals jullie weten ook heel erg in common sense en eigen ervaringen met trial en error. Dus als iets goedkoop is, makkelijk, nauwelijks bijwerkingen heeft en een relatief grote slagingskans – I’m all down for it.

Hoe wordt de taping gedaan?

Als je al bij een fysio zit, kun je daar gewoon vragen of ze tapen tegen hooikoorts. Anders kun je hiervoor even naar een andere gaan. Je maakt vervolgens 2 afspraken met een afstand van ongeveer een week ertussen. Bij de eerste afspraak legt de fysio je alles uit en wordt de eerste keer tape opgeplakt. Deze blijft ongeveer een week zitten, waarna hij vervangen wordt door een tweede keer tape. Het resultaat na 2x tapen is beter dan na maar 1x. Na de tweede keer tapen kun je de tape als deze begint los te laten, zelf voorzichtig helemaal lostrekken.

Hoe komt het dat dit werkt?

Daar is de wetenschap al wel achtergekomen. Histamine, het stofje dat voor hooikoortsklachten zorgt, maakt je lichaam aan langs je wervelkolom. Hoe meer histamine, hoe meer je lichaam zichzelf stresst en heftige reacties toont. Dit zenuwgebied staat daardoor erg onder druk wat de aanmaak van histamine opnieuw versterkt. Een soort neerwaardse spiraal dus. Door hier tape te plakken, ontstaat er in dit gebied meer ruimte (en rust) en dit kan net voldoende zijn om iemands klachten te helpen afnemen of verminderen.

Zijn er bijwerkingen?

Er zijn geen officiële bijwerkingen. Ik had zelf de eerste dag wel een beetje last van mijn nek. Dat is mijn gevoelige plek en de tape trekt natuurlijk niet alleen aan je huid maar ook aan daaronder liggende spieren die even moeten wennen aan de rek. Na 1 dag was dat voorbij. Verder is de tape de eerste dagen wel even wennen want je voelt hem zitten, al went dat na een tijdje. Tot slot verstopt de lijm van de tape helaas wel je poriën, waardoor de huid op je rug tijdelijk wat pukkeltjes kan krijgen.

Een aantal vragen die ik mijn fysio nog stelde en die misschien ook handig voor jou zijn:

Hoe duur is de taping? – Taping kost ongeveer 25€ voor 2x tapen en dat is inclusief alles.

Hoe snel werkt het? – Vrijwel direct en de klachten nemen tot twee weken na de eerste taping steeds verder af.

Kan het zijn dat het niet werkt? – Ja dat kan, bij ongeveer 20% van de mensen slaat de behandeling niet aan.

Hoef je maar 1x te tapen en daarna nooit meer? – Per seizoen hoef je vaak maar 1x te tapen. Als je last hebt in verschillende seizoenen is 2x tapen wel te overwegen. Ook moet het elk jaar opnieuw herhaalt worden omdat je lichaam in de winter weer ontwent raakt. Je kunt dit het beste doen vlak voordat het seizoen begint waarin je last krijgt.

Kan ik douchen met de tape? – Ja hoor dat kan gewoon, je kunt er alles mee doen.

En, werkt het?

De afgelopen twee weken was het weer wat slechter waardoor ik nog geen echt erge dagen meegemaakt heb. Al kan ik wel zeggen dat ik geen enkele klachten meer heb, ook geen kriebel in mijn neus of keel wat ik eerder ook op minder mooie dagen gewoon had. Ook ben ik een stuk minder moe omdat mijn lichaam niet meer voortdurend gealarmeerd is en als een gek histamine produceert. Voor mij dus so far al een geslaagde behandeling en de echte beproeving zal dan wel komen met de eerste warme dagen! 😀

Maritza Kolenbrander

Maritza Kolenbrander

Voedingspsychologe/coach & personal trainer voor vrouwen.

Gerelateerde blogs