Q+A

Ethische Instagram tips

photo_2019-09-05-21.17.34

Om de zoveel weken doe ik op de Instagram @plantifulplan een Q+A, een Question + Answer mogelijkheid, waarbij ik iedereen die geen heel coachingtraject in wil gaan de mogelijkheid geef om korte vragen beantwoord te krijgen. Normaal gesproken gaan die Q+A’s over fitness, voeding en mindset. Deze keer gaf ik jullie de mogelijkheid mij jullie vragen te stellen over Instagram. Met een studie in Sociale Psychologie, eerdere banen en een bedrijf dat gebruik maakt van verschillende social media kanalen snap ik daar na grondige analyses inmiddels het een en ander van en dat deel ik graag met je! Dit waren jullie vragen:


Hoe kun je “groot” worden op Instagram/ meer volgers krijgen?

Verreweg de meest gestelde vraag. Mijn vraag terug is: waarom wil je dat? Omdat het cool is? Omdat je denkt dat je dan pas serieus genomen wordt? Omdat je iets te geven hebt aan de wereld wat anderen echt kan helpen? Het is goed om te weten wat je drijfveer is zodat je weet wat voor soort volgers je zoekt en ook zodat je straks niet teleurgesteld bent als een groter volgersaantal je niet de ervaring oplevert waar je op hoopt. 

Er zijn verschillende manieren om een grotere community te krijgen maar dit zijn de 3 beste en meest ethische.

 • Door genoemd te worden op de kanalen van anderen
  Dit kun je bijvoorbeeld bereiken door samenwerkingen met anderen of bedrijven of gewoon door vrienden te maken online en af en toe samen op te trekken and do what you do best 😉 Of maak content die anderen beweegt zodat zij dit delen. En vergeet niet altijd te bedanken of terug te taggen.
 • Door goede, regelmatige content te maken die anderen niet willen missen
  Mensen gaan je volgen omdat ze vinden dat jouw content een toevoeging is aan hun leven en ze dit vaker willen zien. Verwacht dus niet dat je direct gevolgd gaat worden om wie je bent. Tenzij je een celebrity bent, is dit een recht wat je eerst moet verdienen.
 • Door gebruik te maken van zoveel mogelijk tools die Instagram heeft
  Foto’s in stories, videos in stories, videos in posts, IG TV, hashtags, locatie vernoemingen en tags, use them all. Dit is de manier waarop anderen jouw account kunnen vinden. En hoe moeten ze je volgen als ze je in eerste instantie al niet kunnen vinden?
 • Door heel veel dedication
  Het gebeurt relatief zelden dat accounts ineens exploderen. En zelfs dan zit hier meestal heel veel meer werk achter dan je vanaf de andere kant ziet. Het mooie aan social media is, dat je terug krijgt wat je erin stopt. Dus stop je veel tijd in het maken en bewerken van foto’s en in het regelmatige plaatsen van goede posts, dan krijg je daar vroeger of later ook wat voor terug.

Afsluitende tip: Veel volgers hebben zegt niet altijd alles. Het is namelijk geen garantie dat deze volgers ook van kwaliteit zijn, dat wil zeggen dat ze veel in interactie gaan met jou en jouw content of dat ze potentiële kopers zijn van jouw dienst of product. Een account dat 10.000 volgers heeft waarvan slechts 1% klant wordt, doet het slechter dan een account met 2.000 volgers waarvan 10% klant wordt. Ook kleine accounts kunnen hele goede content hebben en die volg ik bij voorkeur omdat de interactie (opr)echter voelt. Staar je in elk geval niet teveel blind op aantallen. Niet bij jezelf en niet bij anderen.

 

Hoe werkt het algoritme?

Hier kun je wel een heel boek mee vullen maar in een notendop werkt het algoritme van Instagram op basis van “meaningful interaction”. Dat wil zeggen dat Instagram jouw posts en stories aan meer mensen laat zien als er veel oprechte interactie op komt. Reageren, opslaan en doorsturen zijn zulke vormen van interactie. Instagram beloond je inmiddels ook als je in gesprek gaat met de mensen die jou volgen. Zorg dus dat je altijd terug reageert op comments zo goed dat gaat (ook omdat dat gewoon netjes is om te doen trouwens) en interesse terug toont in je volgers bijvoorbeeld door ook zelf op hun posts te reageren en berichten te sturen. Regelmatig posten is ook belangrijk. Let op dat ik zeg “regelmatig” en niet “veel” of “dagelijks”. Als je drie keer per week goede content kunt maken is dat beter dan wanneer je zeven keer per week een nietszeggende post deelt. Zorg dat je eerst de kwaliteit goed hebt voordat je in kwantiteit omhoog gaat.

 

Hoe krijg ik een feed waarin alles zo mooi op elkaar lijkt?

Haha! Hier heb ik de eerste 2 jaar van mijn aanwezigheid op social media mee doorgebracht and it was a fucking waste of my time. Maar ik kan je wel een paar bruikbare tips geven:

 • Let it go
  Vooral als je geen fashion of travel account hebt, is het helemaal niet nodig dat alles precies hetzelfde lijkt. Belangrijker is dat het consistent is. Gebruik dezelfde filters en fotografeer vaker dezelfde soort dingen met een goede belichting. Daarnaast werkt een te perfecte feed ook afstandelijker, dat is niet voor elk type account een handig gevoel om te creëren.
 • Werk met een dummy account
  Dat is een account dat precies lijkt op het jouwe alleen afgeschermd en zonder volgers. Hierop kun je proberen hoe foto’s in je feed lijken en bepalen of je iets moet aanpassen. Er zijn ook apps waarmee dit kan maar het voordeel van een dummy account is dat mócht er ooit iets met je hoofdaccount gebeuren, je altijd nog je backup account met alle foto’s en teksten hebt.
 • Als je écht wilt dat je Instagram er esthetisch goed uitziet en dat mag best, focus je er dan niet op hoe je feed eruit ziet maar hoe je leven eruit ziet. Als je huis in dezelfde kleuren is ingericht en je zelf bijvoorbeeld vaak dezelfde kleuren draagt, lijken je foto’s automatisch meer op elkaar. Ben je buiten de deur, kies dan plekken voor foto’s die ook bij jouw levensstijl passen. Ga simpel gezegd dus niet precies voor een blauwe muur staan voor de foto, hoe mooi die ook is, als jouw hele feed verder pastelroze is.

 

Ik ben bang om iets te delen omdat ik het gevoel heb dat het niet inspirerend genoeg is…

Dat denk jij misschien, maar ik denk dat de mensen die jou volgen daar heel anders over denken. So who is there to judge? 🙂
Je wordt vaak als inspirerend ervaren als je dingen doet of zegt die anderen niet doen of zeggen of dat niet durven. Daarvoor moet je absoluut 100% jezelf zijn, lef hebben en dingen durven proberen, en wie dat doet kan ook een shitload aan kritiek verwachten. Overigens is “inspirerend” niet iets wat je bent (en dus niet zelf bepaald) maar iets wat anderen van jou vinden. Dat helpt misschien nog om het wat objectiever te zien.

 

Ik zou graag meer interactie met mijn volgers willen, vooral reacties onder mijn posts.

Wat een goed streven! Het helpt om te bedenken wanneer jij zelf onder iemands post iets zou reageren. Dat is meestal om een van twee redenen:

 • Omdat het gezegde een emotie of gedachte in je oproept die je graag wilt delen. Hiervoor moet je je mening in je posts durven uiten of topics durven aanspreken die emoties oproepen. Je zult misschien af en toe wat negatieve kritiek krijgen door dit soort posts maar ook veel positieve reacties van mensen die wederom hun gedachten die ze niet vaak durven uit te spreken met jou delen. Tof toch!?
 • Omdat je in je post om een specifieke reactie vraagt. Het is een goede manier om in je posts te vragen hoe jouw community kijkt naar de topic waar je het over hebt. Doe dit wel alleen als je ook oprecht geïnteresseerd bent. Mensen voelen het meteen als je de vraag alleen uit routine stelt. Het begint dus bij je mindset. Wees ook echt betrokken bij jouw community. Instagram is geen “volger volgt deler” maar een wederzijdse interactie waarin beiden moeten investeren. 

 

“Goed instagrammen” heeft een stuk meer te maken met je mindset dan je denkt. Als je oprechte interesse toont in jouw community en posts deelt met de visie dat ze anderen kunnen helpen of inspireren is het leuker en krijg je er veel meer voor terug. Deel je alleen maar zodat je iets terugkrijgt (reacties, volgers) ben je eenzijdig bezig en raak je binnen no time gefrustreerd en bitter. En vergeet bij alles wat je doet niet dat het “maar” een app is. Don’t let it take control over your life 🙂

0

Start typing and press Enter to search