Simpel en eiwitrijk bananenbrood

door | 7 augustus 2023

Bereidingstijd:

10 minuten

Wachttijd:

25 – 35 minuten

Totaal:

35 – 45 minuten

Mijn eerste bananenbrood! Hoewel je in mijn ebook ook een recept vindt voor een heerlijke gember-wortelcake, was de bananencake mij op de een of andere manier gepasseerd. Maar toen het afgelopen weekend druilerig echt Nederlands zomerweer was had ik ineens de geest. En die eerste-keer recepten lukken meestal niet meteen goed. Daar had ik dit keer geen last van, dus ik deel met veel plezier het bananenbrood met je dat deze week dient als onze ontbijtkoek, namiddag-snack en toetje.

Als ik zelf cake bak let ik er altijd op dat ik waar dat kan voor volwaardige, natuurlijke ingrediënten kies. Zo vervang ik meestal witte suiker door banaan of kokosbloesemsuiker, ook weleens honing. En pak ik liever volkoren speltmeel of havermeel dan bloem. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat ik iets lekkers kan eten maar dat mijn cellen ook wat voedingsstoffen krijgen waar ze blij van worden. Dat dit me beter doet dan een stuk traditionele cake merk ik aan mijn energie, huid en stabiele bloedsuikerspiegel.

Dat wil niet zeggen dat je alleen nog maar gezonde cake móét eten. Jezelf iets ontzeggen waar je veel zin in hebt werkt bijna altijd averechts. Daarom kies ik vaak voor gezondere ingrediënten maar verbied ik mezelf geen verjaardagstaart of cheesecake (mijn lievelings!) als ik daar zin in heb of we iets bijzonders te vieren hebben. Alles is uiteindelijk een kwestie van het vinden van de juiste balans die werkt voor jouw doelen en waar jij je goed bij kunt voelen, lichamelijk en mentaal.

Dit bananenbrood maakte ik met het doel om een lekker stuk cake te hebben waar ik wat notenpasta op kan doen en dat zowel geschikt is als lekker toetje als ook voor het ontbijt. Een plakje van dit brood geeft je energie en houdt door de combinatie aan koolhydraten, eiwitten en vetten je bloedsuikerspiegel stabiel. Misschien wil jij het alleen gebruiken als toetje of voor een speciale gelegenheid en het daarom wat zoeter hebben? Gebruik dan gerust wat meer kokosbloesemsuiker en geniet ook hier zonder schuldgevoel van.

Klaar voor een heerlijk stukje bananenbrood? Hier komt ie:

Ingrediënten voor 1 brood

  • 4 bananen (3 erdoorheen en 1 voor bovenop)
  • 3 eieren
  • 150 gram meel (ik gebruik vaak spelt of maak zelf havermeel)
  • 1/2 pakje bakpoeder
  • 3 el (soja)kwark
  • 3 el olie (bijvoorbeeld gesmolten kokosolie)
  • 3 el kokosbloesemsuiker
  • 2 scoops vanille eiwitpoeder
  • 1 el speculaaskruiden
  • Als je wilt: 2 handjes rozijnen, noten of donkere chocolate chips (let op: hierdoor veranderen de voedingswaarden)

Bereiding

Verhit de oven alvast op 180 graden en bekleed een broodbakvorm met bakpapier. Zet twee kommen klaar, 1 grote en 1 kleinere. Mix in de kleine kom alle natte ingrediënten: ei, kwark en olie. Mix in de grote kom alle droge ingrediënten: meel, bakpoeder, kokosbloesemsuiker, eiwitpoeder en speculaaskruiden. Schenk nu beetje bij beetje de kom met het natte mengsel bij het droge. Schep alles ondertussen goed om. Als alles goed gemengd is, pel je de bananen en hakt er 3 in grove stukken. Meng ze door het beslag. Als je wilt kun je in deze stap nog rozijnen, noten of chocolate chips toevoegen. Schep het mengsel in de bakvorm en strijk het glad. Halveer de laatste banaan en leg deze in tegenovergestelde richting naast elkaar bovenop het ongebakken brood. Je kunt nog wat kokosbloesemsuiker over de banaan strooien, hierdoor karameliseert hij in de oven en geeft een rijke smaak aan je brood. Bak het brood vervolgens 25 – 35 minuten in de oven. Bij 35 minuten heb je een wat steviger, droger brood dat geschikt is om mee te nemen. Bij 25 minuten blijft het wat smeuïger, ook lekker!

Voedingswaarden

Calorieën: 178
Koolhydraten: 25 gram
Eiwitten: 8 gram
Vetten: 6 gram

Bewaren:

4 – 5 dagen

Laat je weten hoe jouw brood geworden is? Ik kijk ernaar uit!

Benieuwd naar meer recepten en mijn visie op voeding? Hier schreef ik een heel ebook over! Bekijk kun je het hier.

Hoi, ik ben Maritza
Ik laat vrouwen zien dat ze met de juiste aanpassingen grote veranderingen in hun gezondheid en fitheid kunnen bereiken. Daarom ben ik gaan werken als voedingscoach en personal trainer. Op deze blog schrijf ik wat ik al voor je uitgezocht en in de praktijk getoetst heb, zodat jij het niet meer hoeft te doen.
Coaching
Kun je wel wat hulp gebruiken? Misschien is dit iets voor je.
Training
Fitter en sterker worden? Samen gaat het sneller.
Ebook – Mijn visie op voeding
Hier schreef ik een heel ebook over! Meer dan 50 gezonde recepten en vele tips om zelf gezonder te koken.
Meer inspiratie:
Instagram
Spotify
YouTube
Recepten

Nog meer lezen

Misschien vind je dit ook wat?

Verse kurkuma thee (natuurlijke ibuprofen)

Kurkuma ken je misschien van het gele poeder uit de winkel dat ook in curry's gebruikt wordt. Ook lekker en gezond, maar op die manier veel minder krachtig. Verse kurkuma kun je gebruiken als een natuurlijke pijnstiller. In dit recept laat ik je zien hoe ik dat doe!

Meer lezen

Gevulde bonensoep

Niks zo cozy en comfy als een goed gevulde soep. In de koudere maanden mijn favoriete maaltijd en ik eet het misschien wel 4 keer per week. Als lunch, avondeten of tussendoor als ik even iets warms nodig heb. Met dit makkelijke recept kun je ook nog eens al je restjes verwerken!

Meer lezen

(Gezondere) After Eight brownies

Munt en donkere chocola, you either love it or you hate it. Voor mij is het mijn favoriete smaak of all time! Na het avondeten vormt een stukje donkere chocola met muntsmaak voor mij de perfecte afsluiting van de dag. Dus toen ik recentelijk mijn brownie recept maakte en nog verse munt had liggen, was de link snel gemaakt.

Meer lezen

tips gezondere levensstijl

Opstart tips voor voeding, beweging en lifestyle

Ze zeggen niet voor niets ‘een goed begin is het halve werk’. Maar hoe begin je met het aanpassen van je voeding, beweging of levensstijl? Of je nou voor het eerst begint of na de zomer- of kerstvakantie weer in een fijne flow wilt komen. Dit zijn jouw eerste stappen. 

Meer lezen