WAAROM KOFFIE ÓÓK GOED VOOR JE IS

Koffie drinken draait om meer dan alleen het drankje. Als je het zet, volg je je eigen kleine ritueel. De geur van de vers gemalen bonen die jij het lekkerst vindt, het gezellige geluid van het koffiezetapparaat, de zorgvuldige keuze voor wel of geen melk en suiker erbij. Het draagt allemaal bij aan het gevoel dat je even iets fijns doet voor jezelf of de mensen om jou heen. Voor de meesten is het dan ook niet leuk om te horen dat koffie drinken voor je lichaam niet altijd zo fijn is als dat het voor jou lijkt. Het kan je hormonen negatief beïnvloeden, je darmen irriteren, de natuurlijke energiebalans in je lichaam verstoren, en nog wel het een en ander. En hoewel hier wat waarheid in zit, is het net als met zoveel dingen ook vooral afhankelijk van hoeveel je het drinkt, hoe en waarom. 

Op welke manieren koffie juist goed voor je kan zijn en hoe jij heerlijk kunt blijven genieten van je favoriete drankje vertel ik je hieronder.

Koffie rooft energie, maar…

De meest kenmerkende eigenschap van koffie is dat het je energie geeft. Dit doet het doordat de cafeïne in koffie een neurotransmitter in je brein onderdrukt die je normaal gesproken kalm en slaperig maakt. Hierdoor kunnen andere neurotransmitters die je juist wakker en alert maken weer beter werken. Zo voelt het alsof je van koffie energie krijgt. Maar die energie komt eigenlijk vanuit jezelf. Heel veel koffie drinken of later op de dag is daarom meestal geen goed idee. Je slaapt er slecht door of pleegt roofbouw op de energiereserves in je lichaam.

Hoe je dit wel in je voordeel kunt gebruiken: 1-2 kopjes koffie in het eerste deel van de dag kunnen je alerter en energieker maken in situaties waarin dat handig is. Als je bijvoorbeeld belangrijke werktaken als eerste in de ochtend doet of na een nacht slecht slapen wel klaar moet staan voor je kinderen. Koffie heeft ook een positief effect op je sportprestaties wanneer je het kort voor je ochtendworkout drinkt.

Koffie beïnvloedt je hormonen, maar…

Bij sommige mensen zorgt het drinken van koffie voor een piek in de bloedsuikerspiegel. Dat kan vervelend voelen en voor meer honger zorgen gedurende de dag als je hier gevoelig voor bent. Veel mensen merken dit echter niet of nauwelijks. Desondanks speelt de stabiliteit van ieders bloedsuikerspiegel een grote rol in hoe je je die dag voelt en hoeveel je geneigd bent te eten. Wil je je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk houden maar ook graag koffie drinken? Dat kan gelukkig:

Drink je koffie niet op een lege maag maar bijvoorbeeld als afsluiting na een eiwit-en vetrijk ontbijt. Ook een schepje collageen door je koffie kan. Drink je het daarnaast zonder suiker, kun je alweer een groot deel van dit negatieve effect wegstrepen.

Koffie heeft effect op je darmen, maar…

In mijn studententijd had ik een vriendin die koffie gebruikte om naar de wc te kunnen. Zonder koffie in de ochtend lukte het haar niet. Naast dat koffie je darmwerking stimuleert, wat soms dus positief kan zijn, kan het ook een irriterend effect hebben op je maagwand, en ervoor zorgen dat sommige voedingsstoffen minder goed worden opgenomen. 

Als jij last krijgt van je maag of darmen van koffie maar het lastig vindt dit op te geven zou je kunnen overstappen naar decaf koffie. Goede decaf koffie heeft behalve het gebrek aan cafeïne, vergelijkbare gezondheidsvoordelen. En gebruik jij koffie om naar de wc te kunnen, las dan eens een pauze in en laat je lichaam weer wennen aan de natuurlijke gang van zaken.

Koffie geeft je een opgejaagd gevoel, maar…

Ieders tolerantie van koffie ligt ergens anders. Waar de een wel 8 kopjes per dag kan drinken zonder iets te merken, voelt de ander de negatieve effecten van koffie al vanaf de allereerste. Het opgejaagde gevoel dat koffie je kan geven ontstaat door een overprikkeling van je zenuwstelsel als reactie op de cafeïne, en betekent dat jij voor je eigen tolerantieniveau te veel hebt gehad. Als je van jezelf snel angstig bent of een periode veel stress hebt, kun je dit effect ook sterker voelen.

Koffie drinken kan vaak wel gewoon maar dus minder. En in zeldzame gevallen, daar ben ik er bijvoorbeeld eentje van, is je tolerantieniveau nul. In dat geval kun je koffie beter vervangen door een ander drankje. Misschien eentje waar ook een leuk ritueel omheen zit, zoals matcha. 

Andere drankjes zijn beter, maar….

Met koffie-vervangers als matcha of kurkuma lattes die bomvol ontstekingsremmende stoffen en antioxidanten zitten, heeft koffie een slechte naam gekregen. En als je koffie met een van deze superdrankjes vergelijkt komt het inderdaad wat minder goed uit de verf. Maar dat betekent nog niet dat koffie slecht is. Ook koffie bevat namelijk wat antioxidanten en een aantal belangrijke voedingsstoffen. Daarnaast telt het vooral hoe je hele voedingspatroon eruitziet. Eet je verder veel groente, fruit, volkorenproducten, peulvruchten, magere eiwitten en gezonde vetten, kan dat kopje koffie in de ochtend echt geen kwaad.

Dus wil jij je favoriete kopje koffie heel graag blijven drinken? Lekker doen!

Maritza Kolenbrander

Maritza Kolenbrander

Voedingspsychologe/coach & personal trainer voor vrouwen.

Gerelateerde blogs