WITTE VEGAN CHOCOLADE TEST:
WELKE IS DE BESTE?

Als je het mij eerlijk zou vragen, moet ik bekennen dat ik helemaal niet de allergrootste fan ben van chocolade. Een stukje op zijn tijd vind ik lekker maar het wordt voor mij al snel te eentonig. Je kunt mij blijer maken met cake of koekjes. Toch testte ik vandaag een hele rij witte vegan chocolade soorten.

 

Waarom? Omdat witte chocolade met als hoofdbestanddelen boter en melk, ontzettend moeilijk na te maken is, en het dus heel knap is als dat goed lukt! En uiteraard omdat veel mensen witte chocolade wel heerlijk vinden, en daar ben jij er misschien wel één van.

 

Toen ik 5 jaar geleden plantaardig ging eten, bestond er precies 1 witte vegan chocoladereep en die was, (sorry dat ik het zeg), niet te eten. Inmiddels hebben meerdere merken een poging gewaagd, waaruit op verschillende criteria, best aardige witte vegan chocolade repen gekomen zijn. 

 

Hieronder heb ik alle momenteel in Nederland makkelijk verkrijgbare repen getest en met elkaar vergeleken. De criteria zijn de romigheid, het wel of niet goed smelten op je tong, de smaak sensatie, de zoetheid en de nasmaak. Op elk criterium konden de repen 5 punten scoren. 0 punten heb ik gegeven als ik de reep echt waardeloos vond op dat punt, en 5 punten wanneer ik vond dat de reep hierin uitblonk tegenover zijn concurrenten.

DE TEST:
 

De witte vegan chocolade letter van Holland & Barrett

 

Deze reep valt natuurlijk op door zijn uiterlijk: een witte chocoladereep in de letter S. Uiterlijk de meest aantrekkelijke en bijzondere reep van allemaal. Op andere vlakken stelde de reep helaas wat teleur. De smaak is erg neutraal en blijft niet lang hangen. De nasmaak van de reep neigt ook naar de zoete kant, zonder dat er verder nog heel veel andere smaken blijven hangen. 

Romig: 4/5
Smelt goed: 2/5
Smaak sensatie: 2/5
Zoetheid in balans: 4/5
Nasmaak: 2/5

Totaal: 14/25

Conclusie: Leuk als verrassing met Sinterklaas voor een vegan of lactose-vrije eter die gek is op witte chocolade. In alle andere gevallen, niet echt de moeite waard.

 

Veganz Weisse Erdbeer-Crisp van Albert Heijn

Het klinkt als een bijzondere combinatie en dat is het ook! Deze reep smaakt precies zoals hij klinkt: crispy en naar aardbeien. De smaak is bijzonder en lekker maar de reep is niet erg romig, lichtjes aan de zoete kant en persoonlijk vind ik de reep iets te plat, waardoor hij wat minder lekker in je mond ligt. Ook voert de aardbei-smaak bij deze reep de boventoon, waardoor het witte karakter een beetje verloren gaat.

Romig: 1/5
Smelt goed: 3/5
Smaak sensatie: 4/5
Zoetheid in balans: 3/5
Nasmaak: 4/5

Totaal: 15/25

Conclusie: Lekker als je zin hebt in witte aardbei-chocolade! Het witte chocolade karakter is wel iets afwezig.

 

Love Chock Golden White van Holland & Barrett

Deze reep heeft hoog ingezet door niet alleen witte vegan chocolade te willen maken maar ook nog biologische. De reep heeft een luxe design door de versiering en dikte van de reep (heel plat). Qua smaak stelt de reep echter teleur op vele vlakken. Zo is de textuur helemaal niet romig, erg waterig en heeft de smaak een zure hint door de kokosbloesem suiker die niet erg lekker is in witte chocolade. 

Romig: 0/5
Smelt goed: 0/5
Smaak sensatie: 0/5
Zoetheid in balans: 2/5
Nasmaak: 1/5

Totaal: 3/25

Conclusie: Dit smaakt gewoon niet naar witte chocolade en ik twijfel of ik het überhaupt naar chocolade vind smaken… Mijn advies: ga voor een andere!

Vivani White Nougat Crisp van Ekoplaza

Een kleinere, dikkere reep met nougat smaak en crisps. Op veel criteria scoort deze reep goed. De hazelnoot en crisps geven een bijzondere smaak maar de hazelnoot blijft langer hangen dan de andere smaken. De reep neigt ook iets naar de zoete kant en herinnert in zijn geheel misschien iets meer aan fudge dan witte chocolade.

Romig: 4/5
Smelt goed: 4/5
Smaak sensatie: 4/5
Zoetheid in balans: 3/5
Nasmaak: 3/5

Totaal: 18/25

Conclusie: Erg lekker! Wel sterke hazelnoot smaak.

 

Bonvita White Rice Chocolate van Ekoplaza

Van deze reep had ik hoge verwachtingen omdat hij uiterlijk en qua geur het meeste op witte chocolade lijkt. De reep is erg hard, wat niet hoort voor witte chocolade maar wel weer een bijzondere belevenis is als je er een stuk vanaf bijt. Verder is de reep vooral één ding: veel te zoet. 

Romig: 3/5
Smelt goed: 2/5
Smaak sensatie: 2/5
Zoetheid in balans: 2/5
Nasmaak: 1/5

Totaal: 10/25

Conclusie: De reep is veel te zoet, zonde van de calorieën! 

 

Vego Almond Bliss White van Ekoplaza

Eindelijk een reep die erg dichtbij echte witte chocolade komt! De reep is klein en plat en had mij nog iets lekkerder geleken in een dikke variant. Verder scoort de reep erg goed op smaak sensatie en heeft de perfecte zoetheid, twee belangrijke criteria voor lekkere chocolade. De romigheid had nog iets sterker gekund maar stelt zeker niet teleur. Enig groter minpuntje: doordat er noten (amandelen) in zitten is de reep niet voor iedereen eetbaar.

Romig: 3/5
Smelt goed: 3/5
Smaak sensatie: 5/5
Zoetheid in balans: 5/5
Nasmaak: 4/5

Totaal: 20/25

Conclusie: Gewoon lekker! Kopen!

 

Eindconclusie: Het beste uit mijn test komt de Vego Almond Bliss, gevolgd door de Vivani White Nougat Crisp. Met enige afstand daarna de Vegan Weisse Erdbeer-Crisp en de chocoladeletter van Holland & Barrett. Het slechtst uit de test kwamen de Bonvita Rice Chocolate en de Love Chock Golden White. 

Witte vegan chocolade is nog niet op het level waar normale witte chocolade komt en er vallen nog wel wat punten te behalen. De test-winner Vego Almond Bliss is tot die tijd een prima alternatief waar je heerlijk van kunt genieten!

Vond je het handig om mijn rating te lezen? Dat vinden anderen misschien ook, deel het gerust of stuur het door.

Maritza Kolenbrander

Maritza Kolenbrander

Voedingspsychologe/coach & personal trainer voor vrouwen.

Gerelateerde blogs