55 BIJZONDERE DINGEN OM TE DOEN IN LOCKDOWN VOOR MEER HAPPINESS & ZELFLIEFDE

Terwijl ik dit artikel zat te typen, waren mijn studenten buren aan de overkant fanatiek aan het home fitnessen in de woonkamer. Hello tweede lockdown! Het is denk ik geheel overbodig om te zeggen dat we hier allemaal wel klaar mee zijn. Ieder op zijn manier. Toen ik vroeg waar jullie momenteel het meeste behoefte aan hebben, vroegen velen van jullie om dingen die je kunt doen in de tweede lockdown die zorgen voor meer happiness, rust en overall betere gevoelens. Dus ik ben aan het brainstormen gegaan over de dingen die momenteel bij velen ontbreken en de kleine, fijne dingen die je kunt doen om die weer terug te krijgen. 

Hieronder vind je gebundeld een aantal dingen om je aandacht op te richten, aan de hand van wat je momenteel het hardst nodig hebt!

 

Voor meer zelfliefde:
 1. Start een (gratitude) journal. Schrijf over je gevoelens, ideeën of gedachtes. Neem tijd voor jezelf. Kijk bijvoorbeeld eens hier.
 2. Vijl uitgebreid je nagels, lak ze en verzorg ze. Ook als je niet van de nagellak kleurtjes bent, kun je je nagels verzorgen en een heldere lak gebruiken.
 3. Oefen nieuwe make-up looks of hairdo’s met Youtube tutorials. Net zoals vroeger met je beste vriendin, nog steeds even leuk!
 4. Maak een eigen home spa inclusief een paar druppels eucalyptus olie, een kaarsje in de douche, lichaamsscrub, masker, bodylotion, gezichtsmassage, etc. 
 5. Probeer fake tanning. Het kost veel tijd maar geeft een mooi resultaat en gelijk een gevoel van vakantie. Gaat het de eerste keer mis? Er is toch niemand die het ziet 😉 Mijn favoriete fake tanning producten zijn van Bondi Sands.
 6. Ga vaker met je benen omhoog tegen de muur liggen en doe niks. Deze houding is enorm rustgevend, ontspannend en helpt om dingen eens (letterlijk) vanaf een andere kant te bekijken. 
 7. Probeer Yin yoga. Anders dan andere yoga-vormen ligt hierbij nog meer nadruk op het mentale aspect. Yin yoga werkt als een reset voor je gevoelens en gedachten en je hoeft er absoluut niet lenig voor te zijn! Prachtige, gratis Yin yoga kun je bijvoorbeeld hier volgen.
 
Voor meer gezondheid:
 1. Houd een health tracker bij. Hiermee behoud je de focus op je gezondheid en welbevinden en kunt werken aan kleine gedragsveranderingen. Dit is mijn favoriete health tracker.
 2. Geef ook andere vormen van yoga een kans. Yoga bestaat in zoveel verschillende variaties, en ze zijn niet allemaal zweverig, saai of ingewikkeld. Voor ieder is er wat wils. Fijne online yoga practices vind je hier.
 3. Koop potjes verschillende verse kruiden en maak er een uitdaging van elke dag tenminste 1x één van de kruiden te gebruiken. Het is goed voor je, bevordert je creativiteit in de keuken en zorgt voor meer afwisseling en bijzonderheid in je maaltijden.
 4. Bepaal een nieuw fitness doel voor jezelf. Als je een haalbaar doel opstelt wat je echt leuk lijkt en wat je niet doet omdat je vindt dat het moet, kan dit je opnieuw motiveren. Denk aan 1 wandeling per dag, of 3x per week een 5k (rennend, wandelend of fietsend, wat jij wilt) of misschien elke dag 2 minuten planken.
 5. Oefen met een nieuwe gewoonte. Bijvoorbeeld altijd de trap nemen, zorgen dat je altijd fruit in huis hebt, of een tweede keer in de week sporten.
 6. Doe dans workouts met de Fitness Marshalls op Youtube. Fitness & fun!
 
Voor meer fun:
 1. Verf je haar in een tijdelijke funny kleur. Tegenwoordig heb je alles van roze tot blauw en het blijft maar een paar wasbeurten zitten. Als dat geen optie is door je werk, doe dan slechts een paar plukjes tussen je haar of in dat van je kids als ze dat leuk vinden.
 2. Bouw een home bioscoop in de woonkamer en maak er een American movie night van: matrassen op de grond, pizza, popcorn en cola en old school teen movies.
 3. Maak een lichtjes-wandeling. Kies een woonwijk uit waar mensen veel kerstversiering in de tuin en aan de buitenkant van het huis hebben hangen. Vertrek bij zonsondergang en neem een beker warme chocomel mee. Geniet van de kerststemming en vergeet de rest voor een tijdje.
 4. Plan een French Breakfast in bed met croissantjes, verse jus d’orange, eitjes als je wilt, luxe koffie en een fijn tijdschrift of een fijne Franse film!
 5. Maak een karaoke playlist op Youtube en sing along!
 6. Zoek op welke musea er nog zijn in jouw eigen stad waar je nog nooit geweest bent. Iets nieuws zien inspireert!
 7. Pak een kaart van de stad waar je woont en omcirkel jouw favoriete delen van de stad of plekken die betekenis hebben voor jou. Plan een wandeling of fietstocht langs elke plek en maak er zo je eigen stadstour van.Ook leuk om met z’n tweeën te doen: laat aan elkaar zien welke delen van de stad betekenis voor je hebben en waarom. Geef elkaar een tour langs memory-lane! Even verzinken in goede oude herinneringen doet zo goed.
 8. Bak zelf pannenkoeken voor de hele familie (of jezelf) op z’n oud-Hollands met rozijnen, appels en stroop. Goede jeugdherinneringen maken altijd blij.
 9. Rijd naar het dichtstbijzijnde strand en maak een strandwandeling. Het is nu heerlijk rustig. Extra leuk: neem een vriendin met hond mee als je die zelf niet hebt. Gezellig en mindful.
 
Voor meer gevoel van richting: 
 1. Stel persoonlijke doelen op voor komend jaar. Maak onderscheid tussen werkdoelen, ontwikkelingsdoelen, gezondheidsdoelen, relatie-doelen, lifestyle doelen, en meer.
 2. Maak een shed-off list, bedenk welke vervelende herinneringen, negatieve gewoontes of gedachten je in 2020 wilt achterlaten.
 3. Koop een nieuwe agenda voor 2021 en begin hem te vullen. Vul verjaardagen in, BTW aangifte, salaris, etc. en gebruik stickers, quotes of mooie plaatjes om hem te personaliseren.
 
Voor meer overzicht:
 1. Ruim je computer op. Ga je desktop, iCloud en Google bladwijzers bij langs. Ook al zie je veel digitale rommel niet, je voelt dat het er is en dat trekt je omlaag. Kers op de taart: kies een nieuwe bureaublad achtergrond. De mooiste vind je hier.
 2. Organiseer je e-mail postvak. Zeg abonnementen op die je niet meer gebruikt, maak mapjes en bedenk een systeem om je postvak in te delen.
 3. Ga door je kleding, sieraden en make-up en geef oude dingen weg of verkoop ze.
 4. Investeer wat geld in opbergsysteem en koop bakjes voor koelkast producten, mandjes voor beauty-care of lade-indelers en ga aan de slag met opnieuw sorteren.
 
Voor meer uitdaging:
 1. Ga op zoek naar nieuwe boeken die je aanspreken en koop er een paar voor de komende tijd.
 2. Maak nieuwe playlists op Spotify in thema’s die bij jouw huidige stemmingen passen.
 3. Voor meer cognitieve uitdaging: haal een puzzelboek met raadsels, puzzels en hersenkrakers die je vroeger altijd onderweg in de auto deed.
 4. Kook iets ingewikkelds wat je al heel lang aanspreekt.
 5. Kijk een documentaire op Netflix die je niet direct zou kiezen. Zo verbreed je je horizon en kijk op dingen en blijft geprikkeld.
 
Voor meer rust & geluk:
 1. Maak een moodboard met uitknipsels van oude tijdschriften. Heerlijk om even mindful bezig te zijn en dingen te verwerken. Goede tijdschriften hiervoor zijn bijvoorbeeld de Happinez en de Flow.
 2. Leer onthaasten en neem meer tijd voor alledaagse dingen. Klinkt misschien raar, maar alledaagse dingen langzaam doen maakt mindful, bewust en geeft rust. 
 3. Ga wandelen met een thermosbeker met thee en podcast op. Frisse neus en happy mood alert! Je kunt ook luisteren naar mijn podcast The Healthy Chats voor allerlei thema’s rondom gezondheid.
 4. Ruim je Instagram volglijst op. Vraag je bij elk account af of je het wilt blijven volgen. Roept de gedachte aan niet meer volgen een gevoel van opluchting in je op, it’s time to unfollow!
 5. Bel met iemand, terwijl jullie beiden wel gewoon lekker je eigen gang gaan. Wissel af en toe wat woorden, maar voel je niet verplicht een gesprek te voeren. Zo ben je even samen, zonder dat het veel energie kost.
 
Voor meer inspiratie:
 1. Versier een quote: voor velen is het lastig om on command creatief te zijn. Een quote versieren is een mooi opstapje: kies jouw favoriete quote, schrijf hem op met een mooi lettertype en versier hem vervolgens met kleine illustraties. Zoek voor ideeën bijvoorbeeld op Pinterest naar “doodle ideas”.
 2. Repareer iets. Heb je iets liggen dat al langer kapot is of toe is aan een DIY make-over? Een heerlijk taakje om even mee zoet te zijn en je hebt er ook nog wat aan als het klaar is. 
 3. Schaf een adult coloring book of mandala book aan en fijne stiften en kleur erop los. Een creatieve manier om je hoofd leeg te maken. Kijk bijvoorbeeld eens hier.
 4. Maak een seizoenstafel in huis. Alles wat je nodig hebt is een klein plankje aan de muur of een tafeltje en je kunt los met natuurmateriaal, seizoensdecoratie of leuke dingen die jij (of je kinderen) gemaakt hebben.
 5. Maak een foto-boek met foto’s van een mooie reis, een bijzonder jaar of een goede vriendschap. Versier het boek met stickers, teksten en herinneringen. Cadeau geven is ook leuk!
 
Voor meer tevredenheid:
 1. Speel Bingo met dingen die je al lang uitstelt (extra leuk om met meerderen te doen). Schrijf (elk) 9 dingen op die je al een tijdje uitstelt in vakjes van 3×3. Streep een vakje door elke keer als je iets gedaan hebt. Dit geeft een nieuwe motivatie-boost, een voldaan gevoel en bevordert je zelfwaardering.
 2. Loop eens een rondje door je huis en bepaal dan op welke plekken je weer eens wilt schoonmaken waar je normaal te zelden komt: keukenkastjes van de binnenkant, bovenop kasten en planken, blaadjes van planten, etc. Deze plekken schoonmaken voelt zo heerlijk op orde!
 3. Meal of food prep. Bak muffins, een grote pan met soep, voorgebakken groente, etc. en je hebt het de hele week binnen handbereik. Invriezen voor drukke tijden kan natuurlijk ook. 
 4. Doe dingen waarvan je weet dat ze goed zijn maar die je anders nooit doet of niet aan toekomt: regelmatig de koelkast schoonmaken, elke dag een was draaien, de droger ontpluizen, etc. Je zaakjes op orde hebben geeft een voldaan gevoel! 
 
Voor meer dankbaarheid:
 1. Bel je ouders, oma of opa en neem de tijd om aandachtig naar ze te luisteren. Maak er een gesprek van dat draait om de ander. Zo vaak praten we langs elkaar heen, tegen elkaar op of vragen door tijdgebrek niet door. Tijd en aandacht nemen, brengt je dichter bij elkaar en geeft jou zelf ook een dankbaar gevoel.
 2. Stuur familie en/of vrienden een zelfgemaakt kerstkaartje. Dit mag best wat meer tijd kosten,  je hebt nog even en zo heb je er echt even een werkje aan.
 3. Begin een kerst-cadeautjes research om dit jaar de mooiste, passendste cadeaus aan je omgeving te geven. Geven maakt jezelf ook dankbaar.
 4. Doe een goede daad. Help bijvoorbeeld iemand bladeren in de tuin harken, kook een gezonde maaltijd voor iemand die net bevallen is, of help je zus met kleding uitzoeken, etc. Helpen maakt gelukkig.
 5. Leer anderen iets. Er is vast wel iets wat jij beter kunt dan je omgeving; organiseren, koken, met geld omgaan, schrijven, etc. De makkelijkste manier om dit met anderen te delen is via een social media kanaal. Verzamel je vrienden en kennissen om je heen op je account en begin met het delen van tips, weetjes en how to’s.
 6. Blader in oude fotoboeken van jezelf, en vergeet de digitale fotomappen niet voor wat vergeten kiekjes 😉
 7. Maak een donatie-box. Veel mensen hebben nog minder dan jij of ik, en die zijn erg geholpen met een donatie van eten, kleding of make up. Bij de voedselbank in jouw stad kun je bijvoorbeeld eten doneren. En bij vrouwenhuizen kleding en (ongebruikte) make-up en verzorgingsproducten.

 

Ik hoop dat je hier wat inspiratie en goede gevoelens uit kunt halen voor de komende tijd!

Heeft het artikel jou geholpen? Dan kan het misschien ook anderen helpen. Deel het gerust of stuur het door!

Maritza Kolenbrander

Maritza Kolenbrander

Personal trainer & voedingspsychologe voor vrouwen.

Gerelateerde blogs