Blog

2020-02-25-18.03.04

28 februari 2020

Waar soja zijn slechte naam vandaan heeft en waarom je het gewoon kunt eten

Soja is misschien wel het meest besproken plantaardige voedingsmiddel dat er is. Een zoektocht door de academische literatuur levert je meer dan 75.000 zoekresultaten op. Paper na paper mengt zich in de discussie: bevat soja vrouwelijke hormonen die slecht voor ons zijn? Of is dat allemaal onzin en is soja zelfs zelfs super gezond voor je?

Vandaag gaan we erachter komen wat waar is. En daarvoor moeten we beginnen bij het begin: die slechte naam die soja heeft, waar komt die eigenlijk vandaan?

photo_2020-01-27-13.14.16

27 januari 2020

Zo maak je tempeh lekker

Meng in een diepe kom de coconut amino’s en agave siroop. Voeg de gehakte gember toe en knijp de knoflook uit met een knoflookpers. Snijd de tempeh in blokjes en doe deze in de kom. Meng alles goed en zorg dat alle tempeh blokjes bedekt zijn met de marinade. Laat dit minimaal 15 min intrekken, maar een halve dag kan bijvoorbeeld ook.

2020-01-08-16.21.39

9 januari 2020

HERKEN JE HONGER EN HANDEL ERNAAR

Honger. De meest natuurlijke zaak van de wereld en toch hebben wij mensen het er maar moeilijk mee. Hoe moeten we omgaan met hongergevoelens als we bijvoorbeeld willen afvallen? Moeten we honger negeren als wij zelf vinden dat we genoeg gegeten hebben of als een app waarmee we calorieën tellen, aangeeft dat we voor die dag genoeg gehad hebben?

Processed with VSCO with al3 preset

6 november 2019

Chocolade druppels (no bake)

Breng water aan de kook en doe dat in het pannetje tot ongeveer 1/3 van de pan gevuld is met water. Zet de kom erin en zet dit op de laagste stand op het fornuis. Breek de chocolade kapot en doe deze in de kom. Zorg dat niks in aanraking komt met het water! De chocolade zal door de hitte van de kom gaan smelten. Zodra dit gebeurt, begin je met roeren. Wanneer de chocolade ongeveer voor de helft gesmolten is, voeg je de kokosolie toe. Blijf roeren tot dat alles gesmolten is.

2019-10-29-22.48.07

29 oktober 2019

MEER PLANTAARDIG ETEN: ZO VERVANG JE VLEES, VIS, ZUIVEL EN EI

Bij de overstap lijkt het alsof er ineens heel veel op je af komt. “Maar in bijna alles zitten dierproducten!” Ja en nee. Ja, omdat je nu nog dierproducten in je voeding hebt zitten en nog niet weet hoe je die kunt vervangen. Nee, omdat die producten er wel zijn. Je kijkt nu naar alles in je voeding wat er straks niet meer kan zijn als je zo wilt gaan eten, en ziet lege vlekken zonder opvulling ontstaan. Dat is niet hoe het in de realiteit zal gaan!

2019-10-20-15.09.30

1 oktober 2019

TIPS VOOR ALS JE GEZONDER WILT GAAN LEVEN MAAR JOUW OMGEVING NIET

Als je uit een familie komt die zelf ook van die health nuts zijn, precies weten wat kale chips, chiazaadjes en açai bessen zijn, of een vriendengroep of collega’s hebt die niks liever doen dan samen aan hardloopwedstrijden deelnemen, then count your blessings! Helaas heeft niet iedereen het geluk dat ie zo’n omgeving heeft. En als jij zelf gezonder wilt gaan leven maar je vrienden of familie niet, kan dat voor behoorlijke frustraties zorgen aan beide kanten.

schermafbeelding-2019-10-01-om-22.42.02

25 september 2019

Hoe eet en sport een fitness trainer?

Van alle vragen die ik gesteld krijg over voeding en sport steekt er één met kop en schouders boven alle andere uit. En dat is, hoe trainers, ik, nou eigenlijk zelf sporten en eten. Hoe vaak in de week sporten wij nou echt? Eten we ook ongezonde dingen, of kan alles zo als voorbeeld in een boek over het perfecte eetpatroon? Deze vragen beantwoord ik vandaag voor je want ik heb vorige week een week lang alles bijgehouden wat ik at en elke stap die ik zette.

photo_2019-09-25-14.03.28

12 september 2019

DEZE VOEDING HELPT TEGEN WINTERDEPRESSIE (EN ANDERE GEDEPRIMEERDE GEVOELENS)

Boswandelingen, koekkruiden, pompoen uit de oven, fluffy socks en kaarsjes all day round. I love fall! En hoe fijn dit ook klinkt voor mij en een aantal andere mensen, voor veel mensen is de herfst een beladen seizoen. Ongeveer 5% van de mensen lijdt namelijk aan SAD (Seasonal Affective Disorder) oftewel een echte winterdepressie en een nog veel groter deel voelt zich in de koudere maanden in meer of mindere mate in elk geval een stuk minder gelukkig.

photo_2019-09-05-21.17.34

9 september 2019

Q+A Ethische instagram tips

Om de zoveel weken doe ik op de Instagram @plantifulplan een Q+A, een Question + Answer mogelijkheid, waarbij ik iedereen die geen heel coachingtraject in wil gaan de mogelijkheid geef om korte vragen beantwoord te krijgen. Normaal gesproken gaan die Q+A’s over fitness, voeding en mindset. Deze keer gaf ik jullie de mogelijkheid mij jullie vragen te stellen over Instagram.

photo_2019-08-08-17.53.50

9 augustus 2019

De echte voordelen van biologisch eten en hoe je dat doet zonder failliet te gaan

Sinds het bestaat, splitst biologisch eten de meningen al in twee kampen. In het tegenkamp heb je de argumenten dat biologisch eten duur is, dat alles waarmee in Nederland gespoten wordt streng gecontroleerd wordt en dat er niet kan worden aangetoond dat pesticiden een negatief effect hebben op onze gezondheid. In het kamp voor biologisch eten wordt uiteraard het tegenovergestelde beweert.

photo_2019-07-27-15.36.14

27 juli 2019

Wat gebeurt er met je hoofd en lichaam als je een week niet sport?

Afgelopen week was het zo warm dat veel trainingen afgelast werden. Sporters reageerden verschillend. Sommigen vonden het fijn dat sportclubs de veiligheid van sporters voorop stelden ook wanneer we de rest van het jaar geen enkel excuus laten gelden om niet gewoon te bewegen. Anderen waren teleurgesteld en verontwaardigd dat hun de mogelijkheid om te trainen ontzegt werd.

photo_2019-07-18-09.29.45

18 juli 2019

MIJN ERVARINGEN MET TAPEN TEGEN HOOIKOORTS

Elk jaar krijg ik als het warmer weer wordt, last van hooikoorts. En elk jaar wordt het erger. In het begin was er nog wel mee te leven en nam ik af en toe in de apotheek verkrijgbare pillen ertegen. Op een gegeven moment nam ik die gewoon de hele zomer door en een paar zomers geleden stopten ook die met werken. Ik ben niet iemand die snel aan de zware medicatie gaat en ook voor allerlei testen bij de huisarts voelde ik niet zoveel.

photo_2019-07-16-14.56.40

16 juli 2019

Mijn skincare producten

Als ik make-up gedragen heb, of een dag veel viezigheid op mijn huid heb gekregen (veel buiten zijn, vliegen, reizen etc.) haal ik dat er eerst af met de smeltende lotion van The Body Shop. De consistentie is een beetje zo als kokosolie. Mijn huid kan daar niet goed tegen maar ik denk dat je dat anders ook kunt gebruiken. Ik wrijf het over mijn gezicht tot de make-up loskomt en haal het er dan af met een herbruikbaar sponsdoekje.

photo_2019-06-17-19.16.34

17 juni 2019

KLEURRIJKE PASTASALADE

In de zomer is pastasalade één van mijn favoriete gerechten. Fris, niet te zwaar en makkelijk vol te stoppen met veel groente, én ook nog eens perfect langer houdbaar (hij wordt er zelfs lekkerder op in de koelkast) als je aan mealpreppen doet.

In elk recept vertel ik je niet alleen hoe het in de keuken winged maar ook wat interessante feitjes over de ingrediënten van het gerecht.

photo_2019-05-27-19.46.25

28 mei 2019

PLANTAARDIG EIWITPOEDER – ZO VIND JE DE JUISTE VOOR JOU

The World Health Organization raadt aan om per kg lichaamsgewicht minimaal 0,8 gram eiwit te eten. Voor een vrouw met een gemiddeld activiteitsniveau (dat wil zeggen: elke dag ongeveer een half uur lichte tot gemiddelde inspanning zoals lopen, traplopen, fietsen, yoga of tuinieren) van 60kg komt dit dus neer op 60 x 0,8 = 48 gram eiwitten. Sport je intensiever of heb je een actievere baan, ligt dit natuurlijk wat hoger: je verbruikt meer, dus je hebt meer nodig.

fotowebsite

11 APRIL 2019

6 TIPS VOOR EEN PLATTERE BUIK DIE NIEMAND JE VERTELD

Stel dat je regelmatig sport en gezond eet. Je bent slank, energiek en voelt je goed in je lichaam. Als je er zo over nadenkt ben je eigenlijk best tevreden. Maar er is één ding waar je je af en toe wel aan stoort en je snapt maar niet waarom het er nog zit: op je buik, direct onder je navel lijk je het meeste vet vast te houden dat ondanks alles wat je al doet maar niet wil verdwijnen.

chocomel

27 maart 2019

EXOTISCHE & GEZONDE CHOCOMEL

Omdat warme chocomel gewoon onmisbaar is op koude dagen of lange tv-avonden heb ik hier een gezondere variant op bedacht. Hiervoor vervang ik de zuivel door plantaardige melk: lichter verteerbaar en beter voor je huid! De suiker door dadels, maak ik het met rauw cacao poeder, laat ik alle houdbaarheidsverlengende stofjes achterwegen 😉 en voeg ik er mijn eigen twist aantoe door, ja ja, echte chilli. Het resultaat is een heerlijke, romige en verwarmende chocomel met een exotische tint.

photo_2019-03-07-12.50.54

7 maart 2019

8 DINGEN DIE IK DAGELIJKS EET VOOR EEN MOOIE HUID

Je hebt mensen die kunnen de meest ongezonde dingen eten, de hele dag fastfood en frisdrank nuttigen, en houden toch een prachtige, stralende huid. Ik ben niet zo iemand. Tijdens mijn puberteit was mijn huid erg gevoelig en had ik vaak onzuiverheden. In mijn studententijd veranderde dat en was mijn huid vooral droog en futloos. Toen begon ik me te verdiepen in alle factoren die van invloed zijn op je huid: Zo’n mooie egale, stralende en jonge huid, ik wilde ‘em!

photo_2019-01-11-20.12.02

10 februari 2019

5 DINGEN DIE IK PER ONGELUK GOED DEED TOEN IK VEGAN GING ETEN

Afgelopen december at ik 3 jaar plantaardig. Dat klinkt ontzettend lang als je bedenkt dat ik dus al zo lang geen kaas, boter, ei of vlees gegeten heb… Maar voor mij klinkt het kort. Dat komt omdat ik er nu anders naar kijk. Maar dat was in het begin niet zo. Vlak voordat ik definitief plantaardig ging eten deed ik samen met mijn toenmalige vriend een veganistische week, ennn ik vond het vreselijk. Ik voelde me zo beperkt! Alles wat ik at leek saai en een downgrade vergeleken met hoe ik daarvoor at.

photo_2019-08-08-17.58.02

6 Februari 2019

Het verschil tussen intuïtief eten en mindless eten

Het begrip ‘intuïtief eten’ wordt steeds bekender. En daar ben ik blij om, want het heeft veel te maken met luisteren naar je lichaam en waar je behoefte aan hebt, in plaats van het volgen van een vast voedingsschema dat iemand anders voor je gemaakt heeft. Van alle dieet stromingen die er zijn, komt intuïtief eten het dichtst in de buurt van een gezonde levensstijl. En dat biedt voordelen: intuïtief eten kan je helpen om je lichaam beter te begrijpen en goed op tekenen te reageren.

smoothie

3 NOVEMBER 2018

BLUE CASSIS SMOOTHIE

Het internet staat vól met heerlijke smoothie recepten, dus ik vond dat ik daar ook een steentje aan moest bijdragen 😉 Dat wilde ik wel doen met een smoothie recept dat weer net een beetje anders is dan alles wat er al is.

En zo kwam ik per toeval op de Blue Cassis Smoothie! Deze heet niet alleen zo vanwege de kleur maar ook omdat ik hem dus écht naar cassis vind smaken. Maar dan gezond natuurlijk!

maan-2

28 oktober 2018

ADRENAL FATIGUE – WAT IS HET, SYMPTOMEN & TESTS

Ik ken mezelf als iemand die overal altijd energie voor heeft, urenlang elke dag kan trainen, meerdere intensieve coachingsgesprekken op een dag kan voeren, lang op pad kan zijn of veel kan reizen, het deed me allemaal nooit zoveel: mijn energie was altijd onuitputtelijk. Mede daardoor viel het me denk ik snel op dat er op een gegeven moment iets niet meer klopte. Ik zat in een stressvolle situatie zowel op mijn werk als privé en legde mezelf enorme druk op om desondanks perfect te blijven functioneren.

0

Start typing and press Enter to search