5x ontbijt voor een stabiele bloedsuikerspiegel

door | 1 oktober 2023

Het hebben van een stabiele bloedsuikerspiegel is een essentieel onderdeel van een gezond lichaam en een gezonde, gebalanceerde levensstijl. Wie geen stabiele bloedsuikerspiegel heeft, heeft vaker honger, cravings en daardoor meer moeite met luisteren naar zijn honger-en verzadigingsgevoelens. Het kan ook de reden zijn dat je moeilijk afvalt of zelfs aankomt. Ik zou zelfs zo ver willen gaan dat op een prettige manier afvallen (lees: afvallen zonder continue honger te hebben) haast onmogelijk is zonder een stabiele bloedsuikerspiegel. Daarom is een stabiele bloedsuikerspiegel niet voor niks stap 1 als ik met een nieuwe klant aan de slag ga zodat ook zij eindelijk op een prettige manier kan gaan afvallen.

Ieders bloedsuikerspiegel is anders en reageert anders. Zo kan de één heel goed suiker en koolhydraten (hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel meer) eten zonder daar wat van te merken, terwijl de ander het meteen merkt aan de opvolgende energiedips, cravings en hoofdpijn. Toch heeft iedereen met zijn voedings-en levensstijl veel invloed op zijn persoonlijke bloedsuikerspiegel.

Ieders bloedsuikerspiegel wordt in de ochtend voor de rest van de dag geprogrammeerd met de allereerste maaltijd die je eet. Daarom is het belangrijk dat je zoveel mogelijk ochtenden in de week je dag begint met een ontbijt dat je bloedsuikerspiegel gedurende de dag stabiel helpt te houden. Dit ontbijt kan het beste bestaan uit een combinatie van voldoende vetten en eiwitten, complexe koolhydraten, vitamines, vezels, vocht en eventueel wat handige helpers zoals kaneel dat ook een gunstig effect heeft op je bloedsuikerspiegel.

Met brood alleen of yoghurt met muesli kom je daar nog niet. Maar, je kunt deze ontbijtjes wel aanvullen zodat je kunt eten wat je lekker vindt en daarnaast ook je bloedsuikerspiegel ondersteunen. Een win-win noem ik dat!

5 lekkere ontbijtjes die je bloedsuikerspiegel helpen

Kwark met bessen en noten

Voor wie van fris en zoet houdt! Kies een eiwitrijke kwark en vul die aan met bessen (blauwe bessen, aardbeien, bramen, etc.), een handje noten en een eetlepel zonnebloempitten of lijnzaad. Vullend, lekker en lang verzadigend!

Pitten en zaden brood met avocado en ei

Ook een ontbijt met brood kan bijdragen aan een stabiele bloedsuikerspiegel. Het meeste brood bevat veel koolhydraten die je bloedsuikerspiegel sterker beïnvloeden, combineer het daarom met vetten uit avocado en eiwitten uit ei. Je kunt er eventueel nog wat bessen bij nemen voor de zoete smaak.

Eiwit- en vetrijke smoothie

Smoothies zijn heel gezond, maar op zichzelf nou niet echt top voor je bloedsuikerspiegel. Dat kunnen ze wel zijn! Gebruik daarvoor altijd een scoop eiwitpoeder in je smoothies en een flinke theelepel notenpasta. Nog wat chiazaad of cacao nibs erbij en ook jouw smoothie is helemaal bloedsuikerspiegel-proof!

Chia pudding

Chia pudding maak je door het overnacht in de koelkast te zetten. Het is zo in de ochtend snel klaar, eiwit-en vetrijk, verzadigend en de zaadjes zijn ook nog eens goed voor je darmen. Combineren met chocola zoals hier op de foto kan ook. Gebruik daarvoor pure cacao poeder, cacao nibs of een beetje 100% donkere chocolade.

Breakfast plate (met tofu scramble)

Voor wie wat meer tijd heeft: de breakfast plate met tofu scramble. Deze is wat ingewikkelder, maar in de basis kies je verschillende groentes die je aanvult met vetten en eiwitten. Denk bijvoorbeeld aan avocado, cottage cheese, ei of scrambled tofu. Een recept van de laatste vind je al in mijn ebook!

Merk je dat je moeite hebt met cravings, afvallen of energiedips? Dat zou heel goed met jouw bloedsuikerspiegel te maken kunnen hebben. Gelukkig kun je deze vrij makkelijk herprogrammeren met de juiste aanpassingen. Lijkt het je fijn als ik je daarbij help? Bekijk hier mijn coachingaanbod en stuur gerust eens vrijblijvend een berichtje voor een kennismaking!

Hoi, ik ben Maritza
Ik laat vrouwen zien dat ze met de juiste aanpassingen grote veranderingen in hun gezondheid en fitheid kunnen bereiken. Daarom ben ik gaan werken als voedingscoach en personal trainer. Op deze blog schrijf ik wat ik al voor je uitgezocht en in de praktijk getoetst heb, zodat jij het niet meer hoeft te doen.
Coaching
Kun je wel wat hulp gebruiken? Misschien is dit iets voor je.
Training
Fitter en sterker worden? Samen gaat het sneller.
Ebook – Mijn visie op voeding
Hier schreef ik een heel ebook over! Meer dan 50 gezonde recepten en vele tips om zelf gezonder te koken.
Meer inspiratie:
Instagram
Spotify
YouTube
Recepten

Nog meer lezen

Misschien vind je dit ook wat?

Gemengde quinoa-rucola bowl met ei

Een salade die je perfect kunt mealpreppen en meerdere dagen meenemen naar je werk, maar die ook heerlijk vers te bereiden is. Voedzaam, vullend en je doet je er je energie, huid en darmen een cadeautje mee.

Meer lezen

Toast met cashewpasta en banaan

Het ontbijt is mijn rustige moment van de dag en mag daarom van mij wat bijzonderder zijn dan de andere maaltijden. Als ik eens wat anders wil dan mijn eiwitrijke ontbijtjes, kies ik bijvoorbeeld hiervoor: heerlijk comfort food in de vorm van warme toast, romige cashewpasta en zoete plakjes banaan.

Meer lezen

Chocolade munt smoothie

In de zomer vind ik het heerlijk om een koude smoothie te drinken met de smaakcombinatie munt en chocola. Dat doet me dan echt net denken aan het ijsje. Misschien niet voor iedereen, maar als je ervan houdt, is dit een smoothie waar je de hele dag naar uit zult kijken!

Meer lezen

Aubergine mini pizza’s

Comfort food but make it healthy! Dat zijn deze aubergine mini pizza's. Hoewel een traditionele pizza op zijn tijd moet kunnen, heb je soms ook behoefte aan iets lekkers en wilt ondertussen nog steeds iets goeds doen voor je lichaam. Een mooi moment om deze mini pizza's te proberen.

Meer lezen

Avocado smoothie

Smoothies niet vullend genoeg? Dat hangt ervan af hoe je ze maakt. Deze avocado smoothie bevat maar liefst 30 gram eiwitten en verzadigd lang en goed. Lees hier welke aanpassingen je nog meer kunt maken voor een smoothie waar je niet zo snel weer honger op krijgt.

Meer lezen

Beauty bowl met fruit, pitten & zaden

Eten met een bijzondere werking voor ons lichaam noem ik 'beauty foods'. Ze voeden ons lichaam en zijn in staat ons lichaam van binnen en van buiten te verrijken en daarmee ons welzijn te verbeteren. Met deze beauty bowl begin je de dag meteen met een goede zorg voor jezelf!

Meer lezen

Mijn 3 favoriete green juices voor een betere huid

Green juice is een soort natuurlijk voedingssupplement. Het kan huid- en darmklachten verbeteren en geeft ook de rest van je lichaam een enorme boost. Twee keer per jaar doe ik een kuur van 7 dagen. Hier vind je mijn resultaten en de juices die ik heb gedronken.

Meer lezen

Wat je het beste kunt eten om af te vallen

Ondanks dat veel mensen het heel erg moeilijk vinden, is mijn ervaring dat iedereen kan afvallen. Hiervoor moet je wel de juiste aanpassingen maken. In dit artikel lees je met welke simpele aanpassingen je gegarandeerd je doelen bereikt. Spoiler alert: less is ook hier more!

Meer lezen

Gezondere ‘dubbel chocolade’ muffins

Muffins zijn mijn liefdestaal: ik maak ze voor onszelf als lekkere, gezonde snack voor de week, als toetje, ontbijt, neem ze mee naar feestjes of geef ze cadeau. Muffins zijn gewoon altijd goed. Niet voor niks heb ik er een aantal recepten van op mijn website staan. Eentje met chocolade kon daarom niet ontbreken.

Meer lezen