6 TIPS VOOR EEN PLATTERE BUIK DIE NIEMAND JE VERTELT

Stel dat je regelmatig sport en gezond eet. Je bent slank, energiek en voelt je goed in je lichaam. Als je er zo over nadenkt ben je eigenlijk best tevreden. Maar er is één ding waar je je af en toe wel aan stoort en je snapt maar niet waarom het er nog zit: op je buik, direct onder je navel lijk je het meeste vet vast te houden dat ondanks alles wat je al doet maar niet wil verdwijnen. Nou weet je ook wel dat dit niet de ergste zaak van de wereld is. Je leeft gezond en voelt je prima en daar gaat het om. Maar toch, als je héél eerlijk bent, dan vraag je je af waarom het maar niet verdwijnt en wat je er nog aan zou kunnen doen.

In mijn trainingen spreek ik vaak slanke, getrainde vrouwen die zich ergeren aan vet op een bepaalde plek en word ik gevraagd naar oefeningen om die specifieke plek aan te pakken. Vaak is de locatie van dit vet erfelijk bepaalt en kun je met oefeningen niet sturen op welke plek je het kwijtraakt. Toch is het voor dat plekje onder je navel een net iets ander verhaal. Ook hier geldt natuurlijk dat hoe lager je vetpercentage is, hoe slanker je op elke plek lijkt. Maar hoe plat je buik is heeft ook nog met andere factoren te maken. Zo kun je soms trainen en gezond eten tot je een ons weegt (bijna letterlijk) en is de oorzaak toch iets anders. Hieronder bespreek ik 3 factoren die de zogenaamde “belly pouch” kunnen veroorzaken en 3 dingen die ertegen helpen.


DON’T DO THIS

Stressen

Makkelijker gezegd dan gedaan maar wel heel belangrijk. Als je veel en langdurige stress ervaart, ligt het cortisolniveau in je lichaam te hoog. De wetenschap zoekt nog naar de verklaring maar is al wel zo ver dat ze weten dat een te hoog cortisolgehalte gelinkt is aan meer buikvet. Nee, niet aan overall lichaamsvet dus, echt specifiek buikvet. Kun je dus toch een beetje sturen waar je plaatselijk vet kwijtraakt door je stress levels te verlagen? Voor het vet op je buik schijnt het te kunnen!

Dingen eten waar je niet goed tegen kunt

Niet altijd bestaat de belly pouch uit vet. Wat hier soms zit en op vet lijkt maar het niet is, is een ophoping van water. Één van de redenen waarom je die zou kunnen hebben, is omdat je dingen eet waar je niet goed tegen kunt. Ook als je geen levensbedreigende voedingsmiddel allergie hebt zoals mensen voor wie in de buurt van pinda’s komen al echt gevaarlijk is, kun je toch een intolerantie hebben voor bepaalde producten. Sterker nog, de meeste mensen hebben dit maar omdat de heftigheid van symptomen sterk varieert, merk je niet altijd dat je ergens eigenlijk niet zo goed tegen kunt. Een opgeblazen gevoel na het eten van bepaalde producten, verstopping of waterige ontlasting zijn bijvoorbeeld allemaal symptomen die erop kunnen duiden dat je intolerant bent voor iets wat je eet. De meest voorkomende intoleranties zijn tegen lactose, gluten, fructose en soja, of heel specifiek tegen knoflook, paprika of boerenkool. Naast dat je buik erdoor opgezet raakt, werken voedselintoleranties een platte buik ook tegen omdat ze je darmen prikkelen waardoor deze geïrriteerd raken. Om de irritatie weer te kalmeren stuurt je lichaam extra water naar die regio’s wat helpt om de stoffen waar je niet tegen kunt sneller af te voeren. Dit resulteert erin dat je meer vocht vasthoud op die plekken en voller lijkt dan je eigenlijk bent. Dit duurt maar een paar dagen, maar als je dagelijks of regelmatig dingen eet waar je slechter tegen kunt, zet je dit proces telkens opnieuw ingang.

Dingen eten waar veel zout en suiker in zit

Geen zorgen, je hoeft niet geheel zoutloos te eten of je favoriete pastasaus in te ruilen omdat er een beetje suiker in zit. Dit gaat om levensmiddelen met een hoog zout- en suikergehalte zoals friet, chips, snoep en frisdrank. Alles waarbij je een grote hoeveelheid ervan in één keer binnenkrijgt. Zowel zout als suiker houden veel vocht vast en maken je een beetje “puffy”. Het resultaat voor je buik is hierbij hetzelfde als bij voedselintoleranties: eet en drink je deze dingen veel, zorg je er telkens opnieuw voor dat je lichaam water vasthoudt wat onder andere goed zichtbaar is op je buik. Het goede nieuws is: wanneer je hiermee stopt merk je al binnen een paar weken dat jij je een stuk slanker en fitter voelt zonder dat je er nog iets anders voor gedaan hebt.


DO THIS INSTEAD

Een zitbal aanschaffen

Nog een reden dat je buik minder plat is: het is geen vet maar verslapte buikspieren. Je buikspieren kun je beschouwen als ondersteunende spieren, wat betekent dat ze jouw andere spieren helpen om te bewegen en jou in balans te houden. Als je veel zit, doet de stoel een groot deel van dit werk en hebben je buikspieren eigenlijk weinig te doen met als resultaat dat ze op de lange termijn verslappen.

Als je een kantoorbaan hebt is minder zitten vaak geen optie. Oké, je kunt je baas vragen om sta-bureaus te installeren, maar de meeste werkgevers staan hier helaas nog niet voor open (en het kost natuurlijk ook wel veel geld). Wat je precies 20 euro kost en je helemaal zelf kunt regelen is een zitbal. Hierop zitten is even een paar dagen wennen maar dwingt je wel om rechtop te zitten en je eigen evenwicht te houden door middel van je buikspieren. Deze worden zo weer meer gebruikt en helpen om resultaten die je met buikspiertraining behaalt te versterken.

Bij Bol.com krijg je hele mooie en een simpelere variant vindt je bijvoorbeeld bij Sportbay.nl.

Meer wandelen

De voordelen van wandelen worden echt onderschat. Niet alleen werkt het kalmerend (en is dus stressverlagend), wandelen spreekt ook precies de spieren aan die je core versterken waardoor je houding beter wordt en je buik platter.

Andere buikspieroefeningen

Vele wegen leiden naar Rome, maar alleen maar crunches en sit-ups doen leidt niet naar een plattere buik. Deze oefeningen drukken je buikspieren namelijk verder in elkaar in plaats van ze lang te trekken waardoor je buik platter zou worden. Als je echt wilt trainen voor een plattere buik, focus je dan op planks om je core te versterken (ze verbeteren ook net zoals wandelen je houding) en variaties op leg raises. Op de Instagram van Plantifulplan vindt je bijvoorbeeld 6 hele goede buikspieroefeningen die niks met crunches te maken hebben en wel echt zorgen voor een plattere buik.

Wil je graag een plattere buik, dan is gezonder eten en regelmatig bewegen de meest effectieve manier om dat te bereiken. Heb je echter het gevoel dat je dit al allemaal doet en toch niet verder komt, probeer het dan eens met een paar van deze tips en laat mij weten of je verschil merkt!

Maritza Kolenbrander

Maritza Kolenbrander

Voedingspsychologe/coach & personal trainer voor vrouwen.

Gerelateerde blogs