6 zeldzame (maar werkzame) manieren voor minder stress en drama in je leven

door | 15 oktober 2023

Wanneer ik schrijf over het verminderen van stress, begin ik graag met een reminder dat het oké is om wat stress te hebben in je leven. Misschien heb je kinderen, uitdagend werk of stel je hoge eisen aan jezelf. Dat vraagt wat van je, en dat is niet erg. We zijn gemaakt om een beetje stress goed te kunnen verdragen. En er is een verschil tussen stress die ons ook wat oplevert, zoals hierboven bijvoorbeeld de geborgenheid van een gezin, leuke uitdagingen in je carrière en een goed gevoel over jezelf.

En dan is er ook stress die je niks oplevert. Denk aan het verkeer, overmatig social media gebruik of negatieve mensen. Deze stress wil je zoveel mogelijk beperken, want stress die zich opstapelt en waar je verder ook niks aan hebt, is wel schadelijk voor je.

Hoe kun je ontstressen?

Ontstressen werkt natuurlijk heel goed met een dagje naar de spa, een geheel verzorgde vakantie of je kinderen voor een weekendje afzetten bij opa en oma. Dit zijn goede manieren om de al opgebouwde stress af te bouwen. Uiteindelijk is het natuurlijk nog beter om ook een manier van leven te ontwikkelen waarin stress geweerd wordt en zich helemaal niet eens kan opstapelen. Daarbij gaat het niet om grote levensstijl-veranderingen, maar om kleine dingen die je anders kunt doen. Dingen waar je misschien nog helemaal niet aan gedacht hebt. En daar gaat dit artikel over.

6 manieren voor minder stress en drama waar je misschien nog niet aan gedacht hebt

Ervaar ontspanning door roddelen te vervangen voor welgemeend interesse

Roddelen is menselijk en meestal niet kwaad bedoeld. Toch roept het veel negativiteit op en gaat het gepaard met ongemak en schuldgevoel. Dit zijn gevoelens die stress veroorzaken. Roddelen neemt bovendien ruimte in van andere, positievere gesprekken die hadden kunnen plaatsvinden. Probeer roddelen daarom op te merken en te vervangen door door te vragen naar de levens van anderen. Deze gesprekken leiden tot meer verbintenis en dit gevoel zorgt juist voor ontspanning. Veel mooier toch?

Word rustiger door mildheid en een open houding

Mensen die snel oordelen noemen we ‘reactief’. Reactief zijn houdt in dat je vanuit een opwelling snel en heftig reageert op iets om je heen. Bijvoorbeeld op iemand in het verkeer die iets verkeerds doet of je partner die iets zegt dat jou raakt. Hoewel we allemaal weleens reactief reageren, kan het vervelend zijn als je hier vaker last van hebt. Dan zorgt het namelijk telkens voor een piekend stressniveau en gespannen relaties met anderen.

Je kunt jezelf aanleren om minder reactief te worden. Je doet dit door je reactie uit te stellen en te bedenken onder welke omstandigheden iemand met goede intenties, toch iets verkeerd zou kunnen doen of zeggen. Stoor je je bijvoorbeeld snel aan mensen in het verkeer? Misschien is diegene wel de weg kwijt of heeft slecht nieuws gekregen en is er daardoor met zijn hoofd niet bij. Hoe meer je dit oefent hoe rustiger je op den duur zult worden.

Behoud je fijne bubbel door je af te sluiten voor sensatienieuws

Je brein is erg ontvankelijk voor negatief nieuws. Daardoor is het moeilijk om weg te kijken van nieuws dat shockeert, boos maakt of verdrietig. Ook als deze gevoelens veel stress veroorzaken. Dagelijks krijgen we door (social)media veel meer van dit soort nieuws binnen dan we kunnen verwerken. Veel nieuws kijken is dan ook gelinkd aan meer depressieve gevoelens, stress en angst.

Probeer vooral sensatienieuws en nieuws dat niks met jou te maken heeft te beperken. Politiek en wereldnieuws kun je best volgen als je op de hoogte wilt blijven. Lees hiervoor bijvoorbeeld samenvattingen van grote gebeurtenissen in plaats van elke kleine update bij te willen houden.

Word goed in ‘nee’ zeggen en blijf makkelijker in balans (vooral als je introvert bent)

Sociale contacten zijn goed voor je welbevinden, maar er zit ook een negatieve kant aan als het er teveel worden. Vooral introverte mensen hebben maar 1 tot 3 uur sociaal contact per dag nodig om zich goed te voelen. Elk uur meer draagt juist bij aan de afname van ontspanning en de toename van stress.

Ben jij introvert of heb je veel tijd alleen nodig? Daar mag je voor opkomen en sociale afspraken inkorten en minder belangrijke uitnodigingen afslaan.

Laad makkelijker op met andere manieren om te rusten in plaats van tv kijken

Klanten die vertellen veel last te hebben van stress, raad ik vaak aan om wat minder tv te kijken. Tv kijken werkt goed om jezelf even uit te zetten en soms is dat precies wat je nodig hebt. Het is echter geen goede manier om op te laden en het zou zeker niet je enige manier moeten zijn. Zet daarom tv kijken spaarzaam en intentioneel in en bedenk ook andere manieren om te kunnen ontspannen. Misschien met een kleurboek voor volwassenen of een beetje rustig meal preppen.

Ervaar meer kalmte door weer eens wat vaker 1 ding tegelijk te doen

Je brein is net zoals een computer. Als je veel tabs open hebt staan van dingen die je allemaal tegelijk aan het doen bent, moet je harder werken om alles draaiende te houden. Daar zijn computers voor gemaakt, maar mensen niet. Ons levert het stress op. Het is dus wat onwennig, maar wel heel gezond om wat vaker maar 1 ding te doen. Let eens op hoe vaak jij meerdere dingen tegelijk aan het doen bent en kijk of je er wat van kunt schrappen of uitstellen. Na een periode van omschakelen zul je merken dat je er veel kalmer door wordt.

Need help?

Ervaar jij momenteel veel stress en weet je niet waar je moet beginnen om je leven weer in balans te brengen? Laten we hier dan samen eens naar kijken en dan help ik je op het juiste pad. Je kunt hier een kijkje nemen welke begeleiding bij jou past.

maritza kolenbrander blog
Hoi, ik ben Maritza
Ik laat vrouwen zien dat ze met de juiste aanpassingen grote veranderingen in hun gezondheid en fitheid kunnen bereiken. Daarom ben ik gaan werken als voedingscoach en personal trainer. Op deze blog schrijf ik wat ik al voor je uitgezocht en in de praktijk getoetst heb, zodat jij het niet meer hoeft te doen.
Coaching
Kun je wel wat hulp gebruiken? Misschien is dit iets voor je.
Training
Fitter en sterker worden? Samen gaat het sneller.
Ebook – Mijn visie op voeding
Hier schreef ik een heel ebook over! Meer dan 50 gezonde recepten en vele tips om zelf gezonder te koken.
Meer inspiratie:
Instagram
Spotify
YouTube
Recepten

Nog meer lezen

Misschien vind je dit ook wat?

Simpele chiapudding (basisrecept)

Chiapudding is ontzettend goed voor je darmen! Op smaak brengen kun je het met kokosmelk, geraspte citroen, vanille of cacao poeder. Hier vind je mijn simpele basisrecept en favoriete combinaties!

Meer lezen

Ratatouille met zoete aardappel en vis

Ratatouille! Een simpele ovengroente schotel die echt iedereen kan maken en eruit ziet alsof je hard je best hebt gedaan. Terwijl de bereiding je maar 15 minuten kost. Dit heerlijke, gezonde gerecht verdient een plekje in jouw terugkerende maaltijden.

Meer lezen

Vakantie zonder stress: de gebalanceerde aanpak voor voeding & beweging

Vakantie kan je uit je ritme en gezonde routine halen, wat stressvol kan zijn. We willen ons goed voelen, zowel op vakantie als bij thuiskomst, en tevreden zijn over onze keuzes. Tegelijkertijd willen we ontspannen, genieten en spontaan zijn. De sleutel is het vinden van een balans die voor jou werkt. De tips in dit artikel helpen je om een beeld te krijgen van hoe dit er in de praktijk uit kan zien.

Meer lezen

Noedels met tofu

Een heerlijk gerecht om wekelijks op het menu te hebben: vol met verse groentes, gezonde eiwitten en een volle smaak. Weer eens wat anders dan onze traditionele AVG, maar bijna net zo makkelijk!

Meer lezen

Gezondere borrelplank ideeën

Zei iemand zomer? Daar hoort een borrelplank bij als je het mij vraagt. En ook als je wilt afvallen of sowieso graag gezond eet, kun je die blijven maken. Hier lees je mijn favoriete hapjes en tips voor het opmaken van een mooie borrelplank waarvan iedereen onder de indruk is.

Meer lezen

Blauwe bessen muffins met citroen en kwark

Ook al zin in muffins met een lekker zomers smaakje? Voor mij is dat echt de combinatie tussen blauwe bessen en citroen. Samen met de kwark, honing en grasboter smaken deze muffins fris en luxe, maar zijn ze toch wat gezonder dan gekocht van de winkel.

Meer lezen

Zomerse rucolasalade met tomaat en feta

Rucola is mijn huidige obsessie! Het liefste combineer ik het met quinoa, die kook ik aan het begin van de week en hoef ik vervolgens alleen nog maar uit de koelkast te halen en door de salade te scheppen. Lunch klaar in 5 minuten! En is dat niet wat we allemaal willen?

Meer lezen