8 DINGEN DIE IK DAGELIJKS EET VOOR EEN MOOIE HUID

Je hebt mensen die kunnen de meest ongezonde dingen eten, de hele dag fastfood en frisdrank nuttigen, en houden toch een prachtige, stralende huid. Ik ben niet zo iemand. Tijdens mijn puberteit was mijn huid erg gevoelig en had ik vaak onzuiverheden. In mijn studententijd veranderde dat en was mijn huid vooral droog en futloos. Toen begon ik me te verdiepen in alle factoren die van invloed zijn op je huid: Zo’n mooie egale, stralende en jonge huid, ik wilde ‘em!

Zo leerde ik dat je je huid op twee manieren kunt en moet verzorgen, of beter gezegd “voeden”. Namelijk van buitenaf door een goede huidverzorging met de juiste producten, maar ook vooral van binnenuit door voldoende te slapen, veel stress te mijden en, je raadt het al, goed te eten. Sindsdien is het één van mijn favoriete topics: wat doet wat ik eet met mijn lichaam, en in dit geval mijn huid? Over de jaren heb ik grondig onderzoek gedaan naar voedingsmiddelen die je huid van binnenuit laten stralen. Inmiddels is dat gelukt! De voedingsmiddelen die hier het meest aan bijdragen zijn een vast onderdeel van mijn dagelijkse voeding, en die deel ik hieronder met jou!


GEZONDE VETTEN

Avocado

Cellen, en dus ook huidcellen, bestaan voor een groot deel uit vet. Je lichaam gebruikt een deel van de vetten die je eet voor de aanmaak van nieuwe cellen. De meest zuivere bronnen van vet zijn plantaardige bronnen omdat zij onverzadigde vetten bevatten, geen andere stoffen zoals hormonen en geen ontstekingsbevorderende eigenschappen hebben. Een goed voorbeeld voor een gezonde, plantaardige bron van vet is avocado. Je lichaam neemt het makkelijk op, het verteert goed en het bevat bovendien een combinatie aan vitamines en mineralen die ook een bewezen positieve werking op je huid hebben.

Ik eet dagelijks ½-1 hele avocado, bij voorkeur door een salade of in plaats van mayonaise bij het avondeten.

Amandelen

De bovenste laag van je huid bestaat uit andere cellen dan de dieperliggende lagen en dient ter bescherming van de daaronder liggende lagen. Wanneer je bovenste huidlaag in een goede conditie is, is hij in staat om vocht en voeding tot in de diepste huidlagen te laten dringen en daar te binden. Een bijzonder kenmerk van deze huidlaag is ook dat hij veel vitamine E bevat. Dit komt vooral voor in hele amandelen of bijvoorbeeld amandelmelk waardoor het misschien wel het beste voedingsmiddel is voor een mooie egale huid. Amandelen bevatten daarnaast overigens ook veel vezels die een bewezen positief effect hebben op acne en ze hebben ontstekingsremmende eigenschappen die roodheid van je huid tegengaan.

Zowel amandelen als ook avocado werken trouwens ook goed om je huid van buitenaf te voeden. Dé reden waarom je zoveel huidverzorgingsproducten tegenkomt met amandel of avocado-olie en waarom homemade maskers bijna altijd één van de twee als ingrediënt bevatten.


ANTIOXIDANTEN

Verse kruiden

Wist je dat verse kruiden hét voedingsmiddel op aarde is met de hoogste concentratie aan antioxidanten per gram? Antioxidanten zijn moleculen die de oxidatie van andere moleculen in het lichaam tegengaan – het proces dat ervoor zorgt dat we ouder worden en dat je dit ook terug gaat zien in je huid. Hoe meer antioxidanten je dagelijks binnenkrijgt, hoe sterker dit natuurlijke veranderingsproces verlangzaamt wordt en hoe mooier onder andere je huid blijft. De kruiden met de grootste hoeveelheid antioxidanten zijn zuurkruid, kruidnagel, oregano, rozemarijn, kaneel, vanille, kurkuma, peterselie en basilicum.

Ik heb meestal wat potjes verse kruiden op het aanrecht staan en voeg dit toe aan mijn avondmaaltijden. Geeft ook gelijk meer smaak 😉

Bessen

Dagelijks eet ik blauwe bessen, frambozen of aardbeien bij mij ontbijt, door een smoothie of als snack met wat plantaardige yoghurt. Van alle fruitsoorten bevatten bessen de grootste hoeveelheid antioxidanten en veel verschillende vitamines die goed zijn voor je huid. Maar ze doen nog iets: bessen schijnen namelijk je bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Ze helpen daardoor grote uitschieters in je bloedsuikerspiegel voorkomen waarbij vrije radicalen zouden ontstaan die je (huid)cellen aantasten.

Groene thee

Ook groene thee bevat veel antioxidanten en het is daarnaast goedkoop en makkelijk om in grote hoeveelheden toe te voegen aan je voeding. Één van deze antioxidanten in groene thee is catechine, een stof die de productie van nieuwe cellen stimuleert en zwelling en roodheid tegengaat.

Voor een zichtbaar effect van groene thee moet je ongeveer 4 koppen per dag drinken, gezet met een watertemperatuur van 80-90 graden voor 3-5 minuten. Zet je groene thee bij 100 graden en laat je hem langer trekken, dan wordt hij bitter en raakt hij een deel van zijn positieve eigenschappen kwijt.


WATER

Een groot glas water elke ochtend

Naast vet bestaan je (huid)cellen ook voor een groot deel uit water. Zonder voldoende water kunnen huidcellen niet optimaal functioneren en hebben ze meer moeite met voedingsstoffen binden en schadelijke stoffen afvoeren. Hoewel het de meest makkelijke en goedkope manier is om je huid goed te verzorgen van binnenuit, wordt het belang van water drinken vaak onderschat.

Natuurlijk reageert iedereen hier anders op maar zelf merk ik direct verschil op dagen dat ik weinig water gedronken heb. Soms ben je druk en lukt veel water drinken niet of vergeet je het. Ik ben er daarom mee begonnen om gelijk s’morgens na het opstaan al een halve liter water te drinken, dan heb ik dat alvast binnen.


VITAMINES

Bleekselderijsap

Ook bleekselderij zit natuurlijk vol met water. Maar het bevat daarnaast ook veel vitamines en mineralen die goed zijn voor je huid en draagt bovendien bij aan de collageenproductie. Collageen is een proteïne dat zorgt voor elasticiteit van je huid en het beschermt de cellen tegen schadelijke stoffen van buiten en binnen af.

Bleekselderijsap kun je dagelijks drinken of als kuur van 10 dagen. Gebruik hiervoor per portie 1 bos bleekselderij en voeg er verder niks aan toe voor het beste effect (nee, ook geen citroenschijfje dus) 😉

Oranje en rode voedingsmiddelen

In oranje, gele en rode voedingsmiddelen zit veel bètacaroteen, een pigment dat je huid heel lichtjes kleurt als je er voldoende van eet. Je kunt het je voorstellen als een soort real life filter die over je huid komt te liggen en deze stralender en egaler maakt, net alsof je een half uurtje in de zon hebt gezeten. Let wel op: te veel bètacaroteen kan je huid ook echt oranje kleuren. Eet je meer dan 10 wortels per dag gedurende twee weken slaat het effect de andere kant op!
Goede bronnen van bètacaroteen zijn: rode bieten, zoete aardappels, pompoen, wortels, paprika’s en abrikozen.


Samengevat heeft je huid dus een combinatie nodig van gezonde vetten, water, antioxidanten en verschillende vitamines. Van alle organen die je bezit is je huid de laatste die deze stoffen toegevoerd krijgt. Dat betekent dus twee dingen: (1) Je moet dus echt voldoende van deze voedingsstoffen binnenkrijgen zodat ze ook je huid bereiken (en zodat je dat gaat zien). Maar (2) wanneer het je lukt om je huid middels de juiste voeding mooi en stralend te krijgen, weet je ook zeker dat ook al je andere organen goed voorzien zijn van alles van ze nodig hebben.

Maritza Kolenbrander

Maritza Kolenbrander

Voedingspsychologe/coach & personal trainer voor vrouwen.

Gerelateerde blogs