8 emoties die ervoor zorgen dat je overeet

door | 11 juli 2022

Welk nut heeft eten? Als je deze vraag vanuit een biologisch oogpunt beantwoordt is het simpel: eten zorgt ervoor dat we niet dood gaan. Dit is de belangrijkste functie van eten, maar het is niet de enige. Eten heeft ook een werking op ons zenuwstelsel en dit is weer nauw verbonden met hoe wij dingen ervaren. Zo kan eten een manier zijn om jezelf dingen juist wel of niet te laten voelen. Denk bij dingen die je niet zou willen voelen bijvoorbeeld aan verveling, angst of onrust. En bij dingen die je misschien juist wel wilt voelen aan gezelligheid, samenhorigheid of comfort. Door op bepaalde gevoelens te reageren met eten, leer je jezelf aan dat eten de oplossing is voor fijne gevoelens die je wel en vervelende gevoelens die je niet wilt voelen. Wanneer je dit doet, spreek je van emotie-eten.

Verschillende emoties kunnen overeten triggeren. Door ze te herkennen, kun je leren de emotie die je voelt los te koppelen van eten en op een andere manier te beantwoorden. De 8 meest voorkomende emoties die voor overeten zorgen en hoe dit werkt lees je hier:

1. Verdriet of zelfmedelijden

In films wordt deze eet-emotie vaak overdreven gepresenteerd met een vrouw die een bak Ben & Jerry’s leeg eet uit liefdesverdriet. Een meer realistische versie daarvan is bijvoorbeeld de combinatie ongesteld zijn en chocola nodig hebben. Of eten bestellen na een hangover. In deze situaties troost je jezelf en je vervelende gevoelens met eten. Eten zorgt daarbij voor een serotonine-boost, waardoor je je heel even beter gaat voelen. Dit gevoel is echter van korte duur en wordt vaak snel overschaduwd door gevoelens van schuld en schaamte. Door te eten uit verdriet en zelfmedelijden voel je je daardoor juist nog slechter.

2. Stress

Eten vanuit stress heeft niet alleen een psychische werking (afleiding en geruststelling) maar ook een lichamelijke. Wanneer je veel stress ervaart, stijgt het cortisolgehalte in je bloed. En als dit het geval is, concludeert je lichaam vanuit de oertijd dat er veel energie snel beschikbaar moet zijn om eventueel te vluchten en te overleven. Hierdoor stijgt je trek in zoete en koolhydraatrijke producten die deze energie kunnen leveren. In ons moderne leven is dit natuurlijk niet meer nodig en stressvolle evenementen worden zelden opgevolgd door grote lichamelijke inspanningen. Het oer-mechanisme werkt echter nog steeds en is de reden dat we makkelijk overeten uit stress.

3. Angst of onrust

Als we eten krijgen we een serotonine-boost. En een van de effecten van serotonine is een gevoel van kalmte en ontspanning. Precies wat we nodig hebben na een hectische dag, terwijl we ons kapot werken voor een deadline, wachten op de uitslag van een test of op een drukke snelweg in een toeterende file staan. Je lichaam weet dat eten een van de beste manier is om jou snel te kalmeren en stuurt je maar al te graag in die richting. Eten bij onrust en angst werkt echt, maar het levert je misschien ook meer eten op een dag op dan je nodig hebt.

4. Verveling

In de tijd dat we allemaal thuis moesten werken, merkten veel mensen dat ze regelmatig naar de koelkast liepen om die vervolgens even te openen en er iets uit te pakken als een plakje kaas of bakje yoghurt. En dat terwijl ze aangaven niet eens honger te hebben. Bij verveling zijn we vaak maar half present. We doen eigenlijk iets anders (zoom-meeting) maar zijn niet genoeg geprikkeld om onszelf er volledig bij te houden. Het resultaat is dat je brein op eigen houtje dingen gaat doen en beslissingen gaat nemen om zichzelf bezig te houden. En omdat je voor de helft ook iets anders doet, heb je er maar weinig controle over. Je bent niet in staat kritisch na te denken over de keuzes die je maakt of behoeftes die je hebt.

5. Nostalgie

Eten uit nostalgie ontstaat door een herinnering die je aan het verleden hebt. Sommige herinneringen worden opgeslagen als een objectieve gebeurtenis en een serie gebeurde feiten. Bij andere, vaak betekenisvolle, herinneringen worden ook subjectieve waarnemingen opgeslagen. Je herinnert je het gevoel, de geur, gedachten, klanken en smaken die bij een herinnering horen. Zonder dat je het doorhebt, is eten dat een rol speelt in een van je levendige herinneringen sterker op de voorgrond. Hierdoor hoef je soms maar langs een snackbar te lopen en direct zin te krijgen in de softijsjes die je als kind at.

6. Beloning

Wanneer je eten gebruikt als beloning zul je situaties herkennen als het vieren van je verdiende weekend met een borrelplankje of een lange autorit met een stop bij Mcdonald’s. Misschien geef je zelf ook wel eens chocola cadeau als iemand geslaagd is of gepromoveerd. We lijken in veel aspecten meer op dieren dan we denken (en leuk vinden). De manier waarop we onze huisdieren aangeleerd hebben dat ze een snoepje krijgen als beloning voor een trucje, verschilt namelijk niet zo erg van hoe we onszelf belonen met eten voor de prestaties die we leveren. Eten gebruiken als beloning krijg je vaak in je jeugd door je ouders aangeleerd en zet je als volwassene in je eigen leven voort. En hoewel het natuurlijk prima is om bijzondere prestaties ook met eten te vieren, helpt het ook weer niet als je het meerdere keren per week doet.

7. Eenzaamheid of leegte

Gevoelens van eenzaamheid en leegte zijn vaak gevolgen van andere negatieve gevoelens. Eten kalmeert deze gevoelens en de sensatie “vol” te zijn geeft tegelijkertijd het gevoel weer “heel” en niet meer leeg te zijn. Eten heeft het vermogen om je een knuffel te geven, maar dan van binnen. Jammer genoeg is dit niet van oneindige duur en moet je blijven eten om de prettige gevoelens te blijven ervaren. Eten uit eenzaamheid en leegte werkt tijdelijk maar lost onderliggende problemen en gevoelens niet voor je op waardoor ze terug zullen blijven komen.

8. Gezelligheid 

De meeste mensen zijn verbaasd als ze leren dat eten uit gezelligheid ook emotie-eten is. In dit geval eet je om leuk mee te doen, niet op te vallen of een gevoel van samenhorigheid te hebben. Deze factoren wegen vaak zwaarder dan de factoren of je überhaupt wel honger hebt en of je de dingen lekker vindt die aangeboden worden. Hier geef je zelden gehoor aan als de vraag gesteld wordt “Jij toch ook een stukje taart?” of “Nog een wijntje?”. Een gevolg is dat je je lichamelijke behoeftes makkelijker negeert en overeet. Een keertje niet zo erg, maar met veel sociale etentjes kan het oplopen en gevolgen hebben die je misschien niet zo prettig vindt.

Emotie-eten is niet altijd slecht. De meeste mensen eten wel eens vanuit een emotie. Pas wanneer het vaker voorkomt en invloed krijgt op je dagelijks leven en stemming is het slim om eens te kijken welke emoties en behoeftes jou aanzetten tot overeten en hoe je deze anders kunt beantwoorden.

Heeft dit artikel jou geholpen? Dan kan het misschien ook anderen helpen! Deel het gerust of stuur het door.

Gerelateerde blogs

maritza kolenbrander blog
Hoi, ik ben Maritza
Ik laat vrouwen zien dat ze met de juiste aanpassingen grote veranderingen in hun gezondheid en fitheid kunnen bereiken. Daarom ben ik gaan werken als voedingscoach en personal trainer. Op deze blog schrijf ik wat ik al voor je uitgezocht en in de praktijk getoetst heb, zodat jij het niet meer hoeft te doen.
Coaching
Kun je wel wat hulp gebruiken? Misschien is dit iets voor je.
Training
Fitter en sterker worden? Samen gaat het sneller.
Ebook – Mijn visie op voeding
Hier schreef ik een heel ebook over! Meer dan 50 gezonde recepten en vele tips om zelf gezonder te koken.
Meer inspiratie:
Instagram
Spotify
YouTube
Recepten

Nog meer lezen

Misschien vind je dit ook wat?

Sandwiches met tonijnsalade

Tonijnsalade in de winkel bestaat vaak uit 20 ingrediënten en bevat meer mayonaise dan vis. Gelukkig is het heel makkelijk en snel zelf te maken als je weet hoe. Ik maak gebruik van dit basisrecept en varieer met de smaakmakers die ik eraan toevoeg. Komkommer, ui, venkel, bleekselderij, zelfs appel kan!

Meer lezen

Glowy skin smoothie met mango en wortel

De lente is een mooi moment om je huid een extra boost te geven na een winter van weinig zon en veel koude lucht op je gezicht. De mango, wortel, kurkuma en kokos yoghurt in deze smoothie doen precies dat. Maar niet alleen je huid, ook je darmen en hormonen worden blij van deze smoothie!

Meer lezen

Pasta met veggie balletjes en tomatensaus

Keep it simple, met deze pasta met veggie balletjes! Ik maak een saus van alle groente die ik nog in huis heb, voeg mijn favoriete tomatensaus toe, pasta en veggie balletjes en je bent al klaar. Een heerlijke comfort meal die toch vol goede ingrediënten, vitamines en vezels zit.

Meer lezen

Tonijnsalade met mini-crackers

Mijn favoriet als ik weinig inspiratie en niet zo veel in huis heb: tonijnsalade. Mijn favoriet is met bleekselderij en kappertjes, maar je kunt gerust toevoegen wat je nog hebt liggen. Wortel, appel, zelfs venkel, het werkt allemaal. Een gezonde lunch en je bent meteen je restjes kwijt.

Meer lezen

Hormoon boosting matcha

We love when food has benefits! Met dit matcha drankje krijg je naast de gebruikelijke dosis antioxidanten en l-theanine ook een boost voor je hormonen. Maca en ashwaganda hebben een kalmerende werken en zorgen ervoor dat je lichaam meer in balans komt. Op deze manier makkelijk elke dag binnen te krijgen in de vorm van je favoriete drankje.

Meer lezen

Spelt boterhammen met avocado en ei

Gezond hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met dit ontbijt krijg je veel vezels, eiwitten, gezonde vetten en voedingsstoffen binnen. En het kost je geen 15 minuten. Een echt feel good ontbijtje voor een drukke dag, of ter ondersteuning van je hormonen en bloedsuikerspiegel. Oh en je huid houdt hier ook van.

Meer lezen

Matcha yoghurt bowl

Dit recept lijkt op mijn geliefde beauty bowl met als extra ingrediënt niets minder dan matcha! Daar kun je namelijk ook mee koken en bakken, of het toevoegen aan een yoghurt bowl zoals deze. De smaak wordt er bijzonderder van en je krijgt er een kleine extra energieboost van.

Meer lezen

Dadels met pistachepasta, chocolade en zeezout

Snel en simpel! Binnen 3 minuten zet je deze gevulde dadels in de koelkast als snack voor de rest van de week. Mijn favoriet is met pistachepasta, 70% chocolade en een klein beetje zeezout. Maar gebruik gerust de ingrediënten die jij het lekkerst vindt!

Meer lezen

Kerstdiner zonder darmklachten

Kerst zonder buikpijn? Voor velen hoort het er jaarlijks bij, maar dat hoeft niet zo te zijn. Al met een paar aanpassingen kun je kerst vieren zonder je zorgen te maken over vervelende darmklachten.

Meer lezen

Shepherd’s pie

Shepherd's pie is een heerlijk verwarmend gerecht in de herfst en winter. Van zichzelf niet per se erg gezond en rijk aan vlees, boter en kaas. Op deze manier voegen we echter meer groente en vezels toe en houden we de maaltijd smaakvol maar toch lichter. Ook ideaal: je maakt met 1x koken gelijk 4 porties.

Meer lezen