8 supplementen die ik gebruik & waarom

door | 16 februari 2022

Een samenstelling van supplementen is net zo uniek als jij zelf. Zelfs wanneer je hetzelfde geslacht, dezelfde leeftijd en dezelfde voedingsstijl (bijvoorbeeld vegetarisch) hebt als iemand anders, kun jij toch baat hebben bij andere supplementen. De mate aan stress die je ervaart, hoe goed je voedingsstoffen opneemt en allergieën hebben bijvoorbeeld ook invloed op de vitamines en mineralen levels in jouw lichaam. En dit bepaalt wat jij het beste kunt nemen om deze goed aan te vullen. In dit artikel vertel ik je welke supplementen ik gebruiken waarom. Neem het liever niet direct over, maar verdiep je er eerst verder in als het interessant voor jou klinkt.
Voor vegans, vegetariërs en flexetariërs
Algen omega 3 
Omega 3’s zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die vooral voorkomen in vette vis zoals makreel, zalm of haring. Het is een van de belangrijkste stofjes voor je hersenen en helpt ontstekingen in het lichaam tegen te gaan. Daarnaast heeft het een positief effect op neerslachtige gevoelens en angst. Omega 3 gebruik ik als aanvulling op mijn grotendeels plantaardig voedingspatroon. Daarnaast eet ik regelmatig omega-3-rijke producten zoals chiazaad, hennepzaad en lijnzaad. Ik gebruik: omega 3 (vegan EPA &DHA) van Plantforce.
B12
B12 is een belangrijke stof voor je bloed- en zenuwcellen en helpt bij de aanmaak van DNA in je cellen. Met een te laag B12 gehalte in je lichaam kun je vermoeid raken, hoofdpijn krijgen, je depressief voelen en vaker ontstekingen krijgen. Gelukkig duurt het vaak lang voordat deze klachten ontstaan, toch is het belangrijk om B12 te nemen als je bijvoorbeeld vegetarisch of veganistisch eet. Maar ook als flexetariër bent. B12 komt namelijk vooral voor in dierproducten als vis, vlees en eieren. Plantaardige vervangers voor vlees en zuivel zijn soms verrijkt met B12 maar dit is meestal niet genoeg om je dagelijkse behoefte te dekken. B12 kan invloed hebben op je huid en onzuiverheden veroorzaken. Je kunt dan beter af en toe een hogere dosis nemen dan dagelijks een klein beetje. Ik gebruik: B12 Combi 6000 met folaat en P-5-P.
Bij stress
Stress pleegt roofbouw op de voorraden vitamines en mineralen in je lichaam en zorgt bovendien voor een algehele disbalans. Bij ernstige stress heb je meer baat bij een op jou afgestemde samenstelling aan sterkere supplementen. Voor dat kleinere beetje alledaagse stress kun je ashwaganda toevoegen aan je dag. Ashwaganda wordt gemaakt van een eeuwenoude wortel die al duizenden jaren wordt gebruikt in geneeskunde over de hele wereld. Het gebruik verlaagt het cortisol level in je lichaam. Dit hormoon heeft als je er teveel van hebt in je lichaam veel langdurige, schadelijke effecten op je lichaam. Ik gebruik: Ashwaganda van Holland & Barrett
Bij PMS
Agnus castus Verschillende supplementen hebben een positieve werking op hormonale PMS-klachten. In aanvulling op voldoende omega 3, magnesium, vitamine D en C kan ook agnus castus symptomen als gespannen borsten, hoofdpijn, kramp en stemmingswisselingen verbeteren. Het werkt door de hormonen die een rol spelen in de verschillende fasen van je cyclus in een betere balans te brengen. Ik gebruik: Agnus Castus van Holland & Barrett
Voor vrouwen
Multivitamine
Multi-vitamine tabletten zijn een goede manier om verschillende voedingsstoffen een klein beetje aan te vullen. Doordat een tablet maar een kleine hoeveelheid van elke vitamine of mineraal bevat en je lichaam ook niet alles tegelijk kan opnemen, is het vaak niet voldoende om alleen een multi te nemen. Het is wel een goede aanvulling op dagen dat je voeding wat beter gekund had. Ik neem multivitamines bijvoorbeeld graag mee op vakantie. Ik gebruik: Multi Nacht Vrouw.
Ijzer
Ijzer komt vooral voor in rood vlees, orgaanvlees, vis, eieren, noten, gedroogd fruit, peulvruchten, tofu en havermout. Je lichaam gebruikt ijzer bij het transport van zuurstof naar je cellen en bij de productie van sommige hormonen. Dat je voldoende ijzer binnenkrijgt is erg belangrijk om je energiek te voelen, je goed te kunnen focussen en zodat alle hormonen naar behoren kunnen functioneren. Niet veel mensen hebben een ijzer tekort, maar je lichaam kan in bepaalde fases wel meer ijzer nodig hebben. Ik gebruik het bijvoorbeeld alleen als ik ongesteld ben. Door het bloedverlies raakt je lichaam dan wat sneller ijzer kwijt. Even een extra’tje voor mijn lichaam dus. Ik gebruik: Raw Ijzer + B12 + C.
Voor sporters
Magnesium bisglycinaat
Magnesium is echt een alles-kunner stofje. Het helpt bij spierherstel, zenuwfuncties en de productie van energie. Daarnaast heeft het een gunstig effect op depressie en angst, menstruatieklachten, slaap en de bloeddruk. Als sporter verbruik je op een hoger niveau magnesium dan andere mensen. Om precies deze reden kon het ook voor mij ook geen kwaad hier wat extra van binnen te krijgen. Je lichaam neemt magnesium tauraat of olie het beste op maar ik kwam erachter dat een andere variant voor mij goede effecten heeft. Ik gebruik: Magnesium Bisglycinaat
Proteïne poeder
Vrouwen hebben dagelijks ongeveer 0.8 gram eiwitten nodig per kilogram lichaamsgewicht. Maar dit ligt wat hoger als je plantaardig eet of veel sport. Eiwitten kun je ook voldoende halen uit vlees, vis, eiwitrijke zuivelproducten, eieren, peulvruchten, tofu, vleesvervangers en veganistische zuivelproducten. Eiwitpoeder is daardoor niet noodzakelijk maar kan wel fijn zijn om achter de hand te hebben. Ik gebruik het vaak in mijn ochtendsmoothie. En door de dag eiwitrijk te beginnen, help ik ook mijn bloedsuikerspiegel. Ik gebruik: Vegan Protein Erwt & Rijst Banaan-Vanille Bio. Heeft dit artikel jouw geholpen? Dan kan het misschien ook anderen helpen! Deel het gerust of stuur het door!

Gerelateerde blogs

Hoi, ik ben Maritza
Ik laat vrouwen zien dat ze met de juiste aanpassingen grote veranderingen in hun gezondheid en fitheid kunnen bereiken. Daarom ben ik gaan werken als voedingscoach en personal trainer. Op deze blog schrijf ik wat ik al voor je uitgezocht en in de praktijk getoetst heb, zodat jij het niet meer hoeft te doen.
Coaching
Kun je wel wat hulp gebruiken? Misschien is dit iets voor je.
Training
Fitter en sterker worden? Samen gaat het sneller.
Ebook – Mijn visie op voeding
Hier schreef ik een heel ebook over! Meer dan 50 gezonde recepten en vele tips om zelf gezonder te koken.
Meer inspiratie:
Instagram
Spotify
YouTube
Recepten

Nog meer lezen

Misschien vind je dit ook wat?

Verse kurkuma thee (natuurlijke ibuprofen)

Kurkuma ken je misschien van het gele poeder uit de winkel dat ook in curry's gebruikt wordt. Ook lekker en gezond, maar op die manier veel minder krachtig. Verse kurkuma kun je gebruiken als een natuurlijke pijnstiller. In dit recept laat ik je zien hoe ik dat doe!

Meer lezen

Gevulde bonensoep

Niks zo cozy en comfy als een goed gevulde soep. In de koudere maanden mijn favoriete maaltijd en ik eet het misschien wel 4 keer per week. Als lunch, avondeten of tussendoor als ik even iets warms nodig heb. Met dit makkelijke recept kun je ook nog eens al je restjes verwerken!

Meer lezen

(Gezondere) After Eight brownies

Munt en donkere chocola, you either love it or you hate it. Voor mij is het mijn favoriete smaak of all time! Na het avondeten vormt een stukje donkere chocola met muntsmaak voor mij de perfecte afsluiting van de dag. Dus toen ik recentelijk mijn brownie recept maakte en nog verse munt had liggen, was de link snel gemaakt.

Meer lezen

tips gezondere levensstijl

Opstart tips voor voeding, beweging en lifestyle

Ze zeggen niet voor niets ‘een goed begin is het halve werk’. Maar hoe begin je met het aanpassen van je voeding, beweging of levensstijl? Of je nou voor het eerst begint of na de zomer- of kerstvakantie weer in een fijne flow wilt komen. Dit zijn jouw eerste stappen. 

Meer lezen