9 SUPPLEMENTEN DIE IK GEBRUIK & WAAROM

Je moet nooit 1 op 1 de supplementen overnemen die iemand anders gebruikt. Blijkbaar ook niet wanneer je hetzelfde geslacht, dezelfde leeftijd en ongeveer dezelfde voedingsstijl hebt (bijvoorbeeld vegetarisch). Zo leerde ik namelijk dat ook de mate aan stress, hoe goed je voedingsstoffen opneemt en allergieën of andere tekorten invloed hebben op de huishouding van je vitamines en mineralen. Wat mij dan wel weer helpt en waarom ik dit artikel geschreven heb, is om via anderen meer te weten te komen over de inzet van supplementen voor bepaalde voedingsstijlen, tekorten of klachten. 

In dit artikel vertel ik je welke supplementen ik gebruik, wat ze doen en hoe ik daarbij gekomen ben. En ik hoop dus niet dat je ze 1 op 1 overneemt, maar dat je denkt “hey, dit klinkt interessant, hier ga ik me meer in verdiepen.”

Mocht je hier hulp bij willen, Riek Jensma van Foodfriek heeft mij hier al een aantal keer ontzettend goed bij geholpen.

 

Supplementen vormen een belangrijke aanvulling op je voeding

Heb je al eens gedacht dat supplementen onzin zijn en je uit een gezonde voeding alles moet kunnen halen? Ik beken dat ik dat deed. Ondertussen weet ik wel beter. We sporten meer, we ervaren meer stress, we hebben allergieën of bepaalde dieetwensen waardoor het soms lastig kan zijn voldoende van alle voedingsstoffen binnen te krijgen, hoe goed je ook eet. Ook dat was ik namelijk. Ik at keurig volgens de richtlijnen en lette op mijn inname. Toch ontwikkelde ik in de loop der jaren klachten en tekorten. Ik had er geen rekening mee gehouden dat voeding niet de enige factor is die bepaalt of de voedingsstoffen die je eet, ook in je cellen aankomen. 2 jaar geleden liet ik mijn vitamine- en mineralengehaltes checken en op basis daarvan heb ik een lijstje met supplementen samengesteld die mijn lichaam naast een gevarieerde voeding goed aanvullen.

Plantaardig voedingspatroon
 
Algen omega 3 

Omega 3’s zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die vooral voorkomen in vette vis zoals makreel, zalm of haring. Het is een van de belangrijkste stofjes voor je hersenen en helpt ontstekingen in het lichaam tegen te gaan. Daarnaast heeft het een positief effect op neerslachtige gevoelens en angst. 

Vooral van dat laatste had ik last toen ik een erg laag omega 3 gehalte in mijn lichaam had. Met een grotendeels plantaardig voedingspatroon lette ik er al op plantaardige omega 3 rijke producten te eten zoals chiazaad, hennepzaad en lijnzaad en slikte ik omega 3. Maar blijkbaar was dat niet voldoende en gebruikte ik de verkeerde soort omega 3. 

Inmiddels ben ik overgestapt op omega 3 softgels die de belangrijke combinatie van EPA en DHA vetzuren bevatten. Daarnaast gebruik ik ook weer dagelijks een van de drie zaden in mijn ontbijt (chiazaad, hennepzaad en lijnzaad). Ik koop heel lijnzaad en dat maal ik vers in een kleine koffiemolen om te voorkomen dat de gezonde vetten al geoxideerd zijn aan de lucht tegen de tijd dat ik bij het laatste beetje uit de zak aangekomen ben.

Ik gebruik: omega 3 (vegan EPA &DHA) van Plantforce.

 
B12 

B12 is een belangrijke stof voor je bloed- en zenuwcellen en helpt bij de aanmaak van DNA in je cellen. Met een te laag B12 gehalte in je lichaam kun je vermoeid raken, hoofdpijn krijgen, je depressief voelen en vaker ontstekingen krijgen. Gelukkig duurt het vaak lang voordat deze klachten ontstaan, toch is het belangrijk om B12 te nemen als je bijvoorbeeld vegetarisch of veganistisch eet. B12 komt namelijk vooral voor in dierproducten als vis, vlees en eieren. Plantaardige vervangers voor vlees en zuivel zijn soms verrijkt met B12 maar dit is meestal niet genoeg om je dagelijkse behoefte te dekken. 

 

B12 slik ik sinds dat ik voornamelijk plantaardig eet. Inmiddels in een hogere dosis 1-2 keer per week. B12 kan invloed hebben op je huid en onzuiverheden veroorzaken. Ik merk dat een hogere dosis af en toe voor mij goed werkt om dit te voorkomen.

Ik gebruik: B12 Combi 6000 met folaat en P-5-P.

 
Stress & bloeduiskerspiegel 
 
Resveratrol

Met resveratrol ben ik pas het afgelopen jaar begonnen. Als overblijfsel van veel stress een aantal jaar geleden was mijn cortisolspiegel verhoogd en kon insuline niet goed zijn werk doen. Als gevolg daarvan had ik een hoge bloedsuikerspiegel en voelde me snel hongerig en geïrriteerd, ook als ik net gegeten had. Op advies ging ik resveratrol gebruiken. 

Het helpt je insuline gevoeligheid te verhogen en zo je bloedsuikerspiegel te stabiliseren. In combinatie met een aantal aanpassingen in mijn voeding merk ik dat ik sneller verzadigd bent na het eten en minder trek heb in zoete dingen. Nadat ik heel lang last heb gehad van die stressvolle periode, heb ik nu het gevoel dat het weer de goede kant op gaat en ik me weer mezelf voel. 

Ik gebruik: Resveratol 200 mg met Bioperine.

 
Ceylon kaneel

Kaneel valt natuurlijk in eerste instantie onder de kruiden, maar wist je dat het ook als supplement gebruikt kan worden? Doordat bestanddelen lijken op insuline en je gevoeligheid voor insuline vergroten, helpt het de suiker uit je bloed in je cellen te krijgen en zo je bloedsuikerspiegel te verlagen.  

Ik probeer dagelijks 1 theelepel kaneel door mijn plantaardige kwark te doen en zo mijn lichaam verder te ondersteunen. Zowel ceylon als ook de vaker voorkomende cassia kaneel zijn hier goed voor. De iets duurdere ceylon heeft echter een mildere smaak en een lagere concentratie coumarine. Een stofje dat, als je er veel van binnenkrijgt, kan werken als bloedverdunner.

Ik gebruik: Biologische ceylon kaneel.

 
Vrouw zijn
 
Multivitamine

Met dit multi-tablet krijg ik een kleine dosis van veel verschillende voedingsstoffen binnen. Het werkt dus niet zo zeer tegen tekorten maar meer als aanvulling op  mijn voeding op dagen dat ik minder gevarieerd heb kunnen eten. Ik krijg op deze manier onder andere wat extra calcium binnen, zink, selenium en vitamine D. Die laatste is voor mij vooral belangrijk in de wintermaanden. In de zomer kom ik door mijn werk namelijk dagelijks meerdere uren buiten en kan een beetje van de door de zon aangemaakte vitamine D vangen.  

Ik gebruik: Multi Nacht Vrouw.

Ijzer 

Ijzer komt vooral voor in rood vlees, orgaanvlees, vis, eieren, noten, gedroogd fruit, peulvruchten, tofu en havermout. Je lichaam gebruikt ijzer bij het transport van zuurstof naar je cellen en bij de productie van sommige hormonen. Dat je voldoende ijzer binnenkrijgt is erg belangrijk om je energiek te voelen, je goed te kunnen focussen en zodat alle hormonen naar behoren kunnen functioneren. 

Toen ik mijn vitamines en mineralen liet checken, bleek daaruit niet dat ik een tekort had aan ijzer. Ik krijg dus voldoende binnen uit mijn voeding. Alleen als ik ongesteld ben, gebruik ik het omdat je dan door het bloedverlies ook sneller ijzer kwijt raakt. Even een extra’tje voor mijn lichaam dus. 

Ik gebruik: Raw Ijzer + B12 + C.

Allergieën
 
Eieren

Nog een voedingsmiddel dat eigenlijk geen supplement is en toch gebruik ik het zo. 6,5 jaar lang heb ik volledig plantaardig gegeten. Maar doordat ik allergisch ben voor veel noten, ontbreekt voor mij een belangrijke plantaardige vervanging voor veel belangrijke voedingsstoffen. Onder andere choline kan ik zonder dierlijke producten moeilijk binnenkrijgen. Dit zit namelijk vooral in vlees, eieren, walnoten, pijnboompitten en pecannoten. Het reguleert je geheugen, stemming en spiercontrole en met een tekort voel je je rusteloos en angstig en verhoog je je risico op verschillende ernstige ziektes. Aangezien ik last had van rusteloosheid en angst, wilde ik dit serieus nemen.  

Na wat heen en weer proberen met choline supplementen ben ik op advies weer af en toe eieren gaan eten. Gelukkig voel ik me hier lichamelijk en mentaal ook echt een stuk beter door.

Sporten
 
Magnesium tauraat

Magnesium is echt een alles-kunner stofje. Het helpt bij spierherstel, zenuwfuncties en de productie van energie. Daarnaast heeft het een gunstig effect op depressie en angst, menstruatieklachten, slaap en de bloeddruk. Als sporter verbruik je op een hoger niveau magnesium dan andere mensen. Om precies deze reden kon het ook voor mij niet kwaad hier wat extra van te gebruiken. Ik leerde dat magnesium tauraat door je lichaam het beste opgenomen wordt, sinds enkele maanden gebruik ik het en voel me daardoor energieker, sterker en ervaar minder menstruatieklachten. Twee in één dus!

Ik gebruik: Magnesium Tauraat met P-5-P.

Proteïne poeder

Vrouwen hebben dagelijks ongeveer 0.8 gram eiwitten nodig per kilogram lichaamsgewicht. Maar dit ligt wat hoger als je plantaardig eet of veel sport. Iets wat ik alle twee doe. Mijn eiwitten haal ik voornamelijk uit peulvruchten, tofu, vleesvervangers, veganistische zuivelproducten, eieren en uit proteïne poeder. Dit gebruiken is voor mij niet noodzakelijk, maar het geeft me wel meer ruimte op dagen dat ik niet zo op mijn eiwitten kan letten. Ik doe daarom vaak een schepje door de kwark in de ochtend. Door mijn dag eiwitrijk te beginnen, help ik ook mijn bloedsuikerspiegel en dat is dus ook weer mooi meegenomen. 

Ik gebruik: Vegan Protein Erwt & Rijst Banaan-Vanille Bio.

Heeft dit artikel jouw geholpen? Dan kan het misschien ook anderen helpen! Deel het gerust of stuur het door! 

Maritza Kolenbrander

Maritza Kolenbrander

Voedingspsychologe/coach & personal trainer voor vrouwen.

Gerelateerde blogs