Welke voordelen heeft biologisch eten?

door | 9 augustus 2019

Sinds het bestaat, splitst biologisch eten de meningen al in twee kampen. In het tegenkamp heb je de argumenten dat biologisch eten duur is, dat alles waarmee in Nederland gespoten wordt streng gecontroleerd wordt en dat er niet kan worden aangetoond dat pesticiden een negatief effect hebben op onze gezondheid. In het kamp voor biologisch eten wordt uiteraard het tegenovergestelde beweert. 

Zelf ben ik best fan van biologisch eten al kan ik niet zeggen dat ik nou echt een verschil voel in wat het voor mijn lichaam doet. De redenen dat ik biologisch eten vaak de voorkeur geef zijn dan ook andere.

Meer antioxidanten

Al lang wordt beweert dat biologisch groente en fruit meer voedingsstoffen bevat dan bespoten groente en fruit. Hoewel hier tot nu toe nog geen wetenschappelijk bewijs voor gevonden is, kon onderzoek wel iets anders aantonen: biologisch groente en fruit bevat meer antioxidanten. Wetenschappers vermoeden dat dit komt omdat planten deze normaal gesproken aanmaken om zichzelf te beschermen. Insecten die planten aantasten, triggeren de plant om meer van dit soort stoffen te produceren waardoor ze voor insecten onaantrekkelijker worden. Bespoten planten worden minder aangetast door insecten waardoor ze minder van deze stoffen produceren. Dat is jammer voor ons want antioxidanten hebben een goede werking op ons lichaam en helpen om onze cellen te beschermen en jong te houden. 

Beter voor de planeet

Dat al die pesticiden die gebruikt worden in de landbouw terecht komen in de grond, het water en de lucht en dat dit nou niet echt super voor het milieu is, weet je vast. Maar ook voor mensen die in de landbouw werken is het niet gezond om die pesticiden binnen te krijgen. In Europa dragen zij hier vaak beschermkleding tegen maar dat is niet overal zo en in deze landen komen bij landarbeiders veel ziektes voor die gerelateerd zijn aan de blootstelling aan bestrijdingsmiddelen. Door biologisch eten te kopen, laat je zien dat je hier niet achter staat en geef je de biologische industrie de mogelijkheid om verder te groeien.

Bij biologisch vlees ligt het trouwens wel anders. Dat is namelijk wel beter voor de dieren maar niet beter voor het milieu. Doordat biologisch vee langer leeft en dus langer eet, langer water drinkt en langer uitscheiding produceert, komt het de natuur niet ten goede om biologisch vlees te eten. Als je echt niet zonder kunt, is minderen alsnog de beste optie en bij de keren dat je vlees eet te gaan voor (biologisch) kwaliteitsvlees, het liefste van een slager in plaats van de supermarkt.

Lekkerdere smaak

Biologisch eten wordt over het algemeen onder betere omstandigheden geproduceerd. In de normale landbouw is het bijvoorbeeld gebruikelijk om middels genmanipulatie een steeds beter product te maken door de beste exemplaren van elke oogst met elkaar te kruisen en dat proces keer op keer te herhalen. Hierdoor beperk je op den duur de toevoer aan nieuwe, gevarieerde DNA die nodig is voor gezonde planten. Dit werkt niet anders dan bij mensen. Als steeds leden van dezelfde paar families kinderen krijgen met elkaar, gaat dat op den duur ook niet goed. Men vermoed dat deze kunstmatige DNA beperking tot gevolg heeft dat planten minder weerbaar worden tegen ziektes (en dus ook steeds meer pesticiden nodig gaan hebben) en dat dit ten koste gaat van de kleur, geur en smaak van de producten. Een vergelijkend onderzoek tussen wel en niet-biologisch groente en fruit toonde aan dat biologische producten beter smaakten, een hoger gehalte aan vruchtvlees hadden en langer goed bleven. 

Biologisch eten, maar liever niet te duur?

Stel je wilt op basis van deze argumenten ook wat vaker biologisch eten. Moet je dan gelijk helemaal all the way gaan omdat het anders geen zin heeft? Nee dat hoeft gelukkig niet. Hoe meer biologische keuzes je maakt, hoe beter dat uiteraard is voor de economie en het milieu. Voor je gezondheid is het nog belangrijk om te weten dat niet al het groente en fruit in dezelfde mate bespoten wordt. Sinds een aantal jaar brengt de Environmental Working Group jaarlijks een lijst uit met de meest en minst bespoten soorten groente en fruit: The Clean Fifteen & The Dirty Dozen. De tests voor deze lijsten worden tot nu toe alleen nog maar in de VS gedaan, waardoor ons Nederlandse groente en fruit iets kan afwijken in de plek die zij op de lijst krijgen. Over het algemeen kun je er echter vanuit gaan dat alles wat op de VS-lijst staat er ook bij ons op hoort. Koop je verder seizoensproducten of producten met korting, kun je nog eens veel besparen. En wie het leuk vindt om verrast te worden, kan bij elke Ekoplaza een Vitatas bestellen voor een tientje vol met biologisch seizoensgroente en fruit, inclusief recepten, voor de hele week. 

maritza kolenbrander blog
Hoi, ik ben Maritza
Ik laat vrouwen zien dat ze met de juiste aanpassingen grote veranderingen in hun gezondheid en fitheid kunnen bereiken. Daarom ben ik gaan werken als voedingscoach en personal trainer. Op deze blog schrijf ik wat ik al voor je uitgezocht en in de praktijk getoetst heb, zodat jij het niet meer hoeft te doen.
Coaching
Kun je wel wat hulp gebruiken? Misschien is dit iets voor je.
Training
Fitter en sterker worden? Samen gaat het sneller.
Ebook – Mijn visie op voeding
Hier schreef ik een heel ebook over! Meer dan 50 gezonde recepten en vele tips om zelf gezonder te koken.
Meer inspiratie:
Instagram
Spotify
YouTube
Recepten

Nog meer lezen

Misschien vind je dit ook wat?

Kerstdiner zonder darmklachten

Kerst zonder buikpijn? Voor velen hoort het er jaarlijks bij, maar dat hoeft niet zo te zijn. Al met een paar aanpassingen kun je kerst vieren zonder je zorgen te maken over vervelende darmklachten.

Meer lezen

Shepherd’s pie

Shepherd's pie is een heerlijk verwarmend gerecht in de herfst en winter. Van zichzelf niet per se erg gezond en rijk aan vlees, boter en kaas. Op deze manier voegen we echter meer groente en vezels toe en houden we de maaltijd smaakvol maar toch lichter. Ook ideaal: je maakt met 1x koken gelijk 4 porties.

Meer lezen

Cookie dough energy balls

Mijn favoriete tussendoortje dit jaar: energy balls! Deze variant smaakt naar een koekje zo lekker. Ik eet ze voor een workout, als toetje na de lunch of bij een kopje thee als ik wat extra honger heb.

Meer lezen

15 manieren om te ontspannen & je emoties te verwerken zonder eten

Gezonde eetgewoonten en regelmatige beweging zijn makkelijk als je leven vlekkeloos gaat. Juist als het tegenzit, grijp je sneller tot eten als troost, afleiding of opkikker. En dat kan een fijn gevoel en goede resultaten in de weg staan. In dit artikel lees je 15 manieren waarop je anders met je emoties kunt omgaan.

Meer lezen

Simpele lunch sandwiches

Een gezond alternatief voor de boterham met kaas of pindakaas. Deze sandwiches geven je meer vezels, voedingsstoffen en eiwitten en je voelt je daardoor energieker en langer verzadigd. In 5 minuten klaar te maken en daarmee ideaal voor mee naar werk.

Meer lezen

Quinoa sushi met wasabimayonaise

Zin om wat meer moeite te doen of op zoek naar de invulling voor een leuke, gezonde date? Maak eens zelf sushi! Je bent een tijdje bezig, maar het is een leuke activiteit, erg lekker en door de quinoa in dit recept overeet je minder snel en blijft je bloedsuikerspiegel stabiel.

Meer lezen

Matcha energy balls (door Sanne Vloet & Soulsyncbody)

Yes you can snack! Lekkere tussendoortjes horen ook bij een gezonde levensstijl. Maar we laten de suiker, smaakversterkers en toevoegingen achterwegen en focussen op echte voedingsmiddelen. Met deze matcha balls heb je dagelijks iets lekkers om naar uit te kijken.

Meer lezen

Simpele chiapudding (basisrecept)

Chiapudding is ontzettend goed voor je darmen! Op smaak brengen kun je het met kokosmelk, geraspte citroen, vanille of cacao poeder. Hier vind je mijn simpele basisrecept en favoriete combinaties!

Meer lezen