Het verschil tussen intuïtief eten en alles eten wat je wilt

door | 6 februari 2019

Het begrip ‘intuïtief eten’ wordt steeds bekender. En daar ben ik blij om, want het heeft veel te maken met luisteren naar je lichaam en waar je behoefte aan hebt, in plaats van het volgen van regels die misschien de ene dag wel, de andere dag helemaal niet bij je passen. Van alle dieet-stromingen die er zijn, komt intuïtief eten het dichtst in de buurt van een gezonde levensstijl. En dat biedt voordelen: intuïtief eten kan je helpen om je lichaam beter te begrijpen en goed op signalen van je lichaam te reageren. Het kan je helpen om af te vallen op een prettige manier zonder dat je daar in je hoofd al te veel mee bezig hoeft te zijn. En als je leert intuïtief te eten, gaat dit vaak gepaard met intuïtiever leven in het algemeen. Iets waar je rustiger van wordt, gelukkiger en meer jezelf.

Wat is intuïtief eten

Om het jezelf goed aan te leren en er het maximale uit te halen, moet je weten wat intuïtief eten precies is. En ook wat het niet is. Het klinkt zo logisch dat iedereen er een beeld bij heeft: je eet gewoon waar je naar voelt, toch? Ja, en nee. Het klopt, maar dan wel een stukje genuanceerder.

Eten waar je naar voelt kan namelijk ook betekenen dat je hele dag door brood eet, want als broodliefhebber kun je dat altijd wel eten. Het kan ook betekenen dat je wanneer je maar wilt een diepvries pizza neemt, of dat je de hele zak snoep in één keer leeg eet als dat is waar je naar voelde. Al dat is ook eten waar je naar voelt maar het is niet intuïtief eten. Het is eten vanuit een impuls, oftewel, eten zonder erbij na te denken. Echt intuïtief eten betekent dat je een gezonde basis hebt die gebaseerd is op kennis. En dat je die af en toe aanvult met vrijheden waar je behoefte aan hebt. Eetkeuzes maak je bewust en niet vanuit de gedachte dat je nu een keer los mag gaan, dat het op moet of omdat je geen nee kunt zeggen. Als je merkt dat je ergens trek in hebt, ga je bij jezelf na waar die trek vandaan komt. Merk je dat je emotionele honger hebt omdat je een stressvolle dag op werk had? Dan eet je niet en neemt in plaats daarvan de rust die je echt nodig hebt. Tot cravings laat je het niet komen, want je eet voldoende, verspreid over de dag zodat je niet s’ avonds alles eet wat los en vast zit. Toch beperk je jezelf ook niet. Als je ergens echt zin in hebt en je balans met gezond eten goed is, neem je een ijsje, ga je uiteten of sla je verjaardagstaart niet af. Hier kun je vervolgens zonder schuldgevoel van genieten. Je weet namelijk dat de balans klopt en dit de vrijheden zijn die het vol te houden maken op de lange termijn. Eet je een keertje teveel, dan straf je jezelf niet maar pak je het de volgende dag gewoon weer op.

Intuïtief eten is de controle hebben en bewuste kunnen maken over wat je wel en niet eet. De keuzes weeg je af aan hoe jij je nu voelt en hoe jij je naderhand en in de toekomst wilt voelen.

Praktische voorbeelden van intuïtief eten

Bij Plantifulplan werk ik met vrouwen die meer intuïtief willen leren eten en ik eet zelf ook al jaren zo, voordat ik überhaupt wist dat hier een begrip voor was. Om je een idee te geven hoe intuïtief eten eruit ziet, heb ik hier een aantal voorbeelden uit de praktijk voor je:

– Je kiest niet elke dag voor exact hetzelfde ontbijt en dezelfde portie, maar varieert hiermee afhankelijk van je hongergevoel

– Je slaat traktaties ook weleens vriendelijk af als je er geen trek in hebt

– Na een uitgebreide en late lunch, eet je s’avonds licht omdat je nog geen honger hebt

– Na een wat minder gezonde dag haal jij je schouders op en pakt het de volgende dag gewoon weer daar op waar je gebleven was

– Je geniet af en toe van ongezondere dingen, zonder dat je daar een schuldgevoel over hebt

– Je favoriete maaltijden en snacks eet je vaak genoeg om niet het gevoel te hebben dat je ze jezelf ontzegt. Je let daarbij wel op je porties en luistert naar je lichaam en wanneer dat aangeeft dat het genoeg gehad heeft

Wil jij leren om ook op een intuïtieve manier te eten of misschien helemaal te leven en zou je het fijn vinden hier wat richting bij te hebben? Kijk eens of mijn coaching wat voor je is en dan leer ik het je graag.

maritza kolenbrander blog
Hoi, ik ben Maritza
Ik laat vrouwen zien dat ze met de juiste aanpassingen grote veranderingen in hun gezondheid en fitheid kunnen bereiken. Daarom ben ik gaan werken als voedingscoach en personal trainer. Op deze blog schrijf ik wat ik al voor je uitgezocht en in de praktijk getoetst heb, zodat jij het niet meer hoeft te doen.
Coaching
Kun je wel wat hulp gebruiken? Misschien is dit iets voor je.
Training
Fitter en sterker worden? Samen gaat het sneller.
Ebook – Mijn visie op voeding
Hier schreef ik een heel ebook over! Meer dan 50 gezonde recepten en vele tips om zelf gezonder te koken.
Meer inspiratie:
Instagram
Spotify
YouTube
Recepten

Nog meer lezen

Misschien vind je dit ook wat?

Sandwiches met tonijnsalade

Tonijnsalade in de winkel bestaat vaak uit 20 ingrediënten en bevat meer mayonaise dan vis. Gelukkig is het heel makkelijk en snel zelf te maken als je weet hoe. Ik maak gebruik van dit basisrecept en varieer met de smaakmakers die ik eraan toevoeg. Komkommer, ui, venkel, bleekselderij, zelfs appel kan!

Meer lezen

Glowy skin smoothie met mango en wortel

De lente is een mooi moment om je huid een extra boost te geven na een winter van weinig zon en veel koude lucht op je gezicht. De mango, wortel, kurkuma en kokos yoghurt in deze smoothie doen precies dat. Maar niet alleen je huid, ook je darmen en hormonen worden blij van deze smoothie!

Meer lezen

Pasta met veggie balletjes en tomatensaus

Keep it simple, met deze pasta met veggie balletjes! Ik maak een saus van alle groente die ik nog in huis heb, voeg mijn favoriete tomatensaus toe, pasta en veggie balletjes en je bent al klaar. Een heerlijke comfort meal die toch vol goede ingrediënten, vitamines en vezels zit.

Meer lezen

Tonijnsalade met mini-crackers

Mijn favoriet als ik weinig inspiratie en niet zo veel in huis heb: tonijnsalade. Mijn favoriet is met bleekselderij en kappertjes, maar je kunt gerust toevoegen wat je nog hebt liggen. Wortel, appel, zelfs venkel, het werkt allemaal. Een gezonde lunch en je bent meteen je restjes kwijt.

Meer lezen

Hormoon boosting matcha

We love when food has benefits! Met dit matcha drankje krijg je naast de gebruikelijke dosis antioxidanten en l-theanine ook een boost voor je hormonen. Maca en ashwaganda hebben een kalmerende werken en zorgen ervoor dat je lichaam meer in balans komt. Op deze manier makkelijk elke dag binnen te krijgen in de vorm van je favoriete drankje.

Meer lezen

Spelt boterhammen met avocado en ei

Gezond hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met dit ontbijt krijg je veel vezels, eiwitten, gezonde vetten en voedingsstoffen binnen. En het kost je geen 15 minuten. Een echt feel good ontbijtje voor een drukke dag, of ter ondersteuning van je hormonen en bloedsuikerspiegel. Oh en je huid houdt hier ook van.

Meer lezen

Matcha yoghurt bowl

Dit recept lijkt op mijn geliefde beauty bowl met als extra ingrediënt niets minder dan matcha! Daar kun je namelijk ook mee koken en bakken, of het toevoegen aan een yoghurt bowl zoals deze. De smaak wordt er bijzonderder van en je krijgt er een kleine extra energieboost van.

Meer lezen

Dadels met pistachepasta, chocolade en zeezout

Snel en simpel! Binnen 3 minuten zet je deze gevulde dadels in de koelkast als snack voor de rest van de week. Mijn favoriet is met pistachepasta, 70% chocolade en een klein beetje zeezout. Maar gebruik gerust de ingrediënten die jij het lekkerst vindt!

Meer lezen

Kerstdiner zonder darmklachten

Kerst zonder buikpijn? Voor velen hoort het er jaarlijks bij, maar dat hoeft niet zo te zijn. Al met een paar aanpassingen kun je kerst vieren zonder je zorgen te maken over vervelende darmklachten.

Meer lezen

Shepherd’s pie

Shepherd's pie is een heerlijk verwarmend gerecht in de herfst en winter. Van zichzelf niet per se erg gezond en rijk aan vlees, boter en kaas. Op deze manier voegen we echter meer groente en vezels toe en houden we de maaltijd smaakvol maar toch lichter. Ook ideaal: je maakt met 1x koken gelijk 4 porties.

Meer lezen