Stel dat je regelmatig sport en gezond eet. Je bent slank, energiek en voelt je goed in je lichaam. Als je er zo over nadenkt ben je eigenlijk best tevreden. Maar er is één ding waar je je af en toe wel aan stoort en je snapt maar niet waarom het er nog zit: op je buik, en dan met name onder je navel lijk je het meeste vet vast te houden dat ondanks alles wat je al doet maar niet wil verdwijnen. Nou weet je ook wel dat dit niet de ergste zaak van de wereld is. Je leeft gezond en voelt je prima en daar gaat het om. Maar toch, als je héél eerlijk bent, dan vraag je je af waarom het maar niet verdwijnt en wat je er nog aan zou kunnen doen.
In mijn trainingen spreek ik vaak slanke, fitte vrouwen die zich ergeren aan vet op een bepaalde plek en word ik gevraagd naar oefeningen om die specifieke plek aan te pakken. Vaak is de locatie van dit vet erfelijk bepaalt en kun je met oefeningen niet sturen op welke plek je het kwijtraakt. Toch is het voor “vet” op je buik een iets ander verhaal. Ook hier geldt natuurlijk dat hoe lager je vetpercentage is, hoe slanker je op elke plek lijkt. Maar hoe plat je buik is heeft ook nog met andere factoren te maken. Zo kun je soms trainen en gezond eten tot je een ons weegt (bijna letterlijk) en is de oorzaak toch iets anders. Hieronder bespreek ik 5 factoren die je buik minder plat laten lijken en 3 manieren om het op te lossen.
Overtollig buikvet, waar komt het vandaan?
Stress
Makkelijker gezegd dan gedaan maar wel heel belangrijk. Als je veel en langdurige stress ervaart, ligt het cortisolniveau in je lichaam te hoog. De wetenschap zoekt nog naar de verklaring maar is al wel zo ver dat ze weten dat een te hoog cortisolgehalte zorgt voor meer buikvet. Nee, het gaat dus niet om je algehele vetpercentage, echt specifiek buikvet. Kun je dus toch een beetje sturen waar je plaatselijk vet kwijtraakt door je stresslevels te verlagen? Voor het vet op je buik schijnt het te kunnen.
Zwangerschappen
Door zwangerschappen raakt de huid op je buik uitgerekt. Je hebt er ook een prachtige kind voor teruggekregen dus het is zeker geen slechte ruil. Toch zie ik dat veel vrouwen hier onzeker over zijn en trainen en trainen en trainen om hun buik weer te krijgen zoals hij was voor de zwangerschap. Wat je moet weten is dat je lichaam op elke plek waar de huid is uitgerekt graag vet en vocht opslaat. De onderkin is onder andere ook zo’n favoriete plek. Het is ontzettend moeilijk om het op deze plekken weer weg te krijgen puur door de juiste training en voeding. Wat wel helpt hier is het verstevigen van je bindweefsel met de juiste voeding en bepaalde massages. En heel veel geduld 🙂
Voedselintoleranties
Niet altijd heb je daadwerkelijk te maken met overtollig vet op je buik. Wat hier soms ook zit en op vet lijkt maar het niet is, is een ophoping van water. Één van de redenen waarom je die zou kunnen hebben, is omdat je dingen eet waar je niet goed tegen kunt. Ook als je geen levensbedreigende allergie hebt zoals mensen voor wie in de buurt van pinda’s komen al echt gevaarlijk is, kun je toch een intolerantie hebben voor bepaalde producten. Sterker nog, de meeste mensen hebben dit maar omdat de heftigheid van symptomen sterk varieert, merk je niet altijd dat je ergens eigenlijk niet zo goed tegen kunt. Een opgeblazen gevoel na het eten van bepaalde producten, verstopping of waterige ontlasting zijn bijvoorbeeld allemaal symptomen die erop duiden dat je intolerant bent voor iets wat je eet. De meest voorkomende intoleranties zijn tegen lactose, gluten, fructose en soja, of heel specifiek tegen knoflook, paprika of boerenkool. Naast dat je buik erdoor opgezet raakt, werken voedselintoleranties een platte buik tegen omdat ze je darmen prikkelen waardoor deze geïrriteerd raken. Om de irritatie weer te kalmeren stuurt je lichaam extra water naar die regio’s, wat helpt om de stoffen waar je niet tegen kunt sneller af te voeren. Dit resulteert erin dat je meer vocht vasthoud op die plekken en voller lijkt dan je eigenlijk bent. Dit duurt maar een paar dagen, maar als je dagelijks of regelmatig dingen eet waar je slecht tegen kunt, zet je dit proces telkens opnieuw ingang.
Voeding met teveel zout
Geen zorgen, je hoeft niet geheel zoutloos te eten of je favoriete pastasaus in te ruilen omdat er een beetje suiker in zit. Dit gaat om levensmiddelen met een hoog zout- en suikergehalte zoals friet, chips, snoep en frisdrank. Alles waarbij je een grote hoeveelheid ervan in één keer binnenkrijgt. Zowel zout als suiker houden veel vocht vast en maken je een beetje “puffy”. Het resultaat voor je buik is hierbij hetzelfde als bij voedselintoleranties: eet en drink je deze dingen veel, zorg je er telkens opnieuw voor dat je lichaam water vasthoudt wat onder andere goed zichtbaar is op je buik. Het goede nieuws: wanneer je hiermee stopt merk je al binnen een paar dagen dat je je een stuk slanker en fitter voelt zonder dat je er nog iets anders voor gedaan hebt.
Je traint je buikspieren, maar niet op de juiste manier
Alleen omdat je al jaren sport, betekent dat niet dat je sterke buikspieren hebt. Buikspieroefeningen zijn ontzettend ingewikkelde oefeningen om goed te doen en de meeste mensen doen ze (helaas) verkeerd. Kun jij 30 sit ups achter elkaar zonder dat je iets voelt of merk je het vooral in je onderrug? Dan hoor jij hier waarschijnlijk ook bij. Sterke buikspieren zorgen voor een goede houding en een platte buik. Als je leert ze op de juiste manier aan te spannen, zul je een grote verbetering zien.
Woon je toevallig in Groningen? In mijn eigen trainingen besteed ik hier veel aandacht aan!
Zo lukt het met die platte buik
Zit je veel? Doe dat dan op een zitbal
Je buikspieren kun je beschouwen als ondersteunende spieren, wat betekent dat ze jouw andere spieren helpen om te bewegen en jou in balans te houden. Als je veel zit, doet de stoel een groot deel van dit werk en hebben je buikspieren eigenlijk weinig te doen met als resultaat dat ze op de lange termijn verslappen. Je kunt dit compenseren door vaker te staan en te lopen en op de juiste manier te trainen.
Wat je ook kunt doen is een zitbal aanschaffen. Hierop zitten is even een paar dagen wennen maar dwingt je wel om rechtop te zitten en je eigen evenwicht te houden door middel van je buikspieren. Deze worden zo weer meer gebruikt en helpen om resultaten die je met de juiste buikspiertraining behaalt, te versterken.
Bij Bol.com krijg je hele mooie en een simpelere variant vindt je bijvoorbeeld bij Sportbay.nl.
Wandel meer
De voordelen van wandelen worden echt onderschat. Niet alleen werkt het kalmerend (en is dus stressverlagend), wandelen spreekt ook precies de spieren aan die je core versterken waardoor je houding beter wordt en je buik platter.
Effectieve buikspieroefeningen
Vele wegen leiden naar Rome, maar alleen maar crunches en sit-ups doen leidt niet naar een plattere buik. Deze oefeningen drukken je buikspieren namelijk verder in elkaar in plaats van ze lang te trekken waardoor je buik platter zou worden. Als je echt wilt trainen voor een plattere buik, focus je dan op planks om je core te versterken (ze verbeteren ook net zoals wandelen je houding) en variaties op leg raises. Op de Instagram van Plantifulplan vindt je bijvoorbeeld 6 hele goede buikspieroefeningen die niks met crunches te maken hebben en wel echt zorgen voor een plattere buik.
Wil je graag een plattere buik, dan blijft ook gezonder eten en regelmatig bewegen een effectieve manier om dat te bereiken. Heb je echter het gevoel dat je dit al allemaal doet en toch niet verder komt, probeer het dan eens met een paar van deze tips en laat mij weten of je verschil merkt. Succes!