Bereidingstijd:
5 minuten
Wachttijd:
GEEN
Totaal:
5 minuten
Waarom noten zo goed zijn voor je darmen en het verschil tussen goede en slechte darmbacteriën
Wist je dat noten één van de beste voedingsmiddelen zijn voor onze darmen? De vezels en onverzadigde vetten helpen bij het verteerproces, en de polyfenolen (een soort antioxidanten) waar noten rijk aan zijn, fungeren als voeding voor je goede darmbacteriën.
Allemaal hebben we een omvangrijke hoeveelheid verschillende darmbacteriën. En hoe meer verschillende je hebt, hoe beter. Er wordt ook onderscheid gemaakt tussen “goede” en “slechte” darmbacterieën. In de praktijk betekent “goede bacteriën” de bacteriën die je gezond houden en geen darmklachten veroorzaken. En “slechte bacterieën” de bacteriën die dat wel doen. Goede bacteriën leven van fruit, groente, peulvruchten en noten. Slechte darmbacteriën leven op geraffineerde suikers, sterk bewerkte voedingsmiddelen, transvetten en zoetstoffen.
Wanneer we te weinig gezonde voeding eten, krijgen onze gezonde darmbacteriën niet voldoende voeding en verhongeren ze. Hierdoor raakt het goede evenwicht in onze darmen uit balans en dat kan allerlei klachten veroorzaken. Natuurlijk kun je af en toe suiker en een patatje blijven eten, maar wat extra aandacht voor die kleine beestjes in je buik is niet verkeerd.
30 planten per week voor een gezonde darm
Alle verschillende stammen bacteriën leven weer het beste op net iets andere voedingsmiddelen. Veel afwisseling is daarom belangrijk. Als richtlijn wordt hierin gegeven om tenminste 30 verschillende plantensoorten te eten per week. Hierbij horen alle groente- en fruitsoorten, alle soorten peulvruchten en noten, gedroogde en verse kruiden, thee en zelfs koffie.
In een drukke week kan het toch lastig zijn om aan 30 verschillende soorten te komen. Daarom kun je jezelf een handje helpen met deze notenmix. Deze bevat al meer dan 10 verschillende pitten, zaden en noten en geeft je darmen daarmee elke dag een flinke boost.
Zo maak je de notenmix
Ingrediënten
Tenminste 10 verschillende soorten noten, pitten en zaden. Je hoeft deze niet allemaal in 1x te kopen en toe te voegen maar kun je notenmix gelijkmatig opbouwen. Bij de bereiding lees je hoe.
In mijn huidige mix zitten:
Pompoenpitten
Zonnebloempitten
Quinoa
Boekweit
Zwart sesamzaad
Wit sesamzaad
Hennepzaad
Geraspte kokos
Amandelen
Cashews
Optioneel kun je ook nog gedroogde bloemen toevoegen zoals korenbloem, lavendel of rozenblaadjes.
Bereiding
Manier 1: Je notenmix kun je beginnen met wat je al in huis hebt. Misschien zijn dat momenteel maar 5 soorten noten, pitten en zaden. Dat is prima! Neem van elk een paar eetlepels en hak grotere noten in kleinere stukken. Doe alles samen in een glazen pot die je af kunt sluiten met een deksel. Je kunt je notenmix blijven aanvullen elke keer als je nieuwe noten, pitten of zaden koopt. Zo wordt hij steeds diverser.
Manier 2: Als je snel een vollere mix wilt, kun je ook beginnen met een gemixte zak en daar zelf een paar andere soorten aan toevoegen.
Manier 3: Doe samen met een vriendin of buurvrouw en koop ieder 5 andere soorten. Wissel de helft met elkaar en je notenmix is al helemaal klaar.
Een notenmix met gehakte noten kun je ongeveer 6 maanden bewaren. Dus binnen die tijd kun je het beste je notenmix een keer helemaal opmaken en opnieuw beginnen.
Voedingswaarden Per eetlepel (afhankelijk van de samenstelling)
Calorieën: 60
Koolhydraten: 2 gram
Eiwitten: 2 gram
Vetten: 5 gram
Zo houd je je notenmix betaalbaar
Neem de tijd voor je mix. In de bereiding hierboven geef ik twee manieren om sneller een grote mix te krijgen. Maar als je dat niet belangrijk vindt, hoef je niet meteen 10 verschillende soorten noten en pitten in te slaan, begin gewoon met wat je al in huis hebt. Iedere keer dat je iets nieuws koopt, haal je daar een kleine portie uit en voegt deze toe aan je notenmix. Een notenmix is minimaal 6 maanden houdbaar, genoeg tijd dus om rustig op te bouwen en lang te gebruiken! 🙂
Nog wat ideeën voor het gebruik van je notenmix
De notenmix gaat bij ons dagelijks over het ontbijt: havermout, yoghurt bowl, smoothies, roerei of scrambled tofu. Het past echt overal bij. In de middag en avond kan het over salades en soepen of een toetje. Wanneer je gebruik maakt van gedroogde bloemen zoals korenbloem, lavendel of rozen, staat het ook nog eens mooi.