Elk jaar krijg ik van volgers en klanten de vraag hoe ze het beste kunnen omgaan met de feestdagen. Hoe kun je genieten zonder door te slaan en een goede tijd hebben zonder schuldgevoel achteraf? Theoretisch weet je natuurlijk ook wel dat die één of twee kerstetentjes niets uitmaken. Maar in de praktijk zorgen dat het ook bij die paar etentjes blijft en je jezelf niet alsnog overeet of van de kerstdagen een kerstmaand maakt, dat vinden velen lastig.
Wat de tips betreft om hiermee om te gaan, houd ik van simpel. Je kunt veel richtlijnen bedenken zoals “begin met groente opscheppen”, “neem zelf het toetje mee en kies iets caloriearms” of je kunt een bepaald aantal glazen alcohol met jezelf afspreken. Werken doet het heus. Maar als je het aan mij vraagt, geniet je hierdoor alweer minder van de feestdagen en ben je alsnog continue aan het opletten.
Dus terug naar simpel en de methode die mijn voorkeur heeft: met de feestdagen maak ik slechts 3 afspraken met mezelf. Hier zit alles in wat je nodig hebt voor een kerst waarvan je kunt genieten zonder dat het uit de hand loopt. En deze 3 dingen zijn ook precies wat ik mijn klanten, en jou als lezer, aanraad.
1. Kerst en O&N is niet van 24 december tot 3 januari
Kerst en Oud & Nieuw zijn eigenlijk maar 3 dagen: 25, 26 en 31 december. De dagen ervoor, erna en ertussen zijn gewoon normale dagen en zo zou je ze ook moeten behandelen. Als je op die 3 dagen meer eet dan anders, is er niks aan de hand. Als je de feestdagen echter beschouwt als 1,5 week aan niks doen en alles eten wat je maar wilt, dan heeft dat wel degelijk consequenties. Je raakt in die tijd je routine kwijt, voelt je lui met weinig zin en energie om goede keuzes te maken, en je bent lichamelijk gewend geraakt aan meer suiker en vaker op een dag eten. Dit zal het je erg moeilijk maken om in januari de draad weer op te pakken. Zo krijgen de feestdagen veel invloed op jou en je gezonde routines. Zonde, want dat zorgt ook niet voor goede herinneringen. Vier de feestdagen daarom echt alleen op de feestdagen. En heb je op andere dagen ook feestelijke afspraken, maak dan daar gezondere keuzes en behandel het zo veel mogelijk als elke andere dag ook.
2. Luister naar je honger- en verzadigingsgevoel
Je lichaam heeft een ingebouwd systeem dat reguleert hoeveel honger en verzadiging je voelt. Deze signalen helpen je om op je huidige gewicht te blijven wanneer je puur op gevoel zou eten. Met een paar dagen anders eten veranderen deze signalen niet en sturen ze jou automatisch in de juiste richting. Als je luistert naar je honger- en verzadigingsgevoel is het bijna onmogelijk om in een korte periode veel aan te komen. Wil je tijdens de kerst genieten zonder calorieën te tellen maar ook zonder ervan aan te komen, maak dan je eetkeuzes op basis van deze signalen. Eet gerust waar je zin in hebt, maar stop met eten als je je verzadigd voelt. Sla bijvoorbeeld tussendoortjes of extra’s af die niet nodig voelen voor je, houd je gebruikelijke porties aan of neem een kleinere portie alleen om te proeven.
3. Behoud zo veel mogelijk van je gebruikelijke fijne routines
De feestdagen kunnen rommelig zijn. Met veel heen en weer reizen, sociale contacten en weinig structuur of tijd voor jezelf. Dat zorgt voor onrust. Onrust die veel mensen stillen met het eten dat continue overal is. Probeer dit moment voor te zijn door tijdens de feestdagen bewust routines aan te houden die goed werken voor je. Denk aan vaste sportdagen, elke ochtend een eiwitrijk ontbijt, 4 maaltijden op een dag, even een moment voor jezelf, enz. Blijf hierin creatief, want precies zoals thuis zullen deze gewoontes niet gaan. Gelukkig hoeft dat ook niet zodat ze werken. Slechts een klein beetje normaliteit en structuur brengt al veel rust in deze chaotische dagen.
Samenvatting
Balans houden tijdens kerst kan op een simpele manier. Maak het niet te groot en ingewikkeld met talloze regels maar houd je aan slechts 3 afspraken met jezelf: 1) Ik vier de feestdagen alleen op de feestdagen, 2) Ik luister naar mijn honger- en verzadigingsgevoel, en 3) Ik doe zo veel mogelijk dingen die ik normaal gesproken ook zou doen. Desnoods op een net iets andere manier.
That’s it. Super simpel, makkelijk te onthouden en haalbaar voor iedereen.
Vond je dit een fijn artikel? Misschien kan het ook anderen helpen. Deel het gerust of stuur het door. En, alvast fijne feestdagen gewenst 😉