Bowl met ovengroente

door | 18 november 2023

Bereidingstijd:

10 minuten

Wachttijd:

25 minuten

Totaal:

35 minuten

Het idee voor deze bowl met ovengroente is ontstaan door ons avondeten. Elke dinsdagavond en donderdagavond geef ik tot laat training en zorgt mijn vriend voor het avondeten. Één van zijn favoriete dingen om dan te maken is een bakplaat met ovengroente. Alles erop, de oven in, geen omkijken naar, en een half uur later heb je een heerlijke, gebalanceerde, warme maaltijd. Wij eten dit in de wintermaanden wekelijks.

In de winter ben ik ook overdag iemand die liever warm eet dan koud. En omdat ik ook aan het werk ben, heb ik natuurlijk wel graag dat het snel gaat. En zo bedacht ik ineens dat die handige, simpele bakplaat die wij vaak in de avond eten, ook heel geschikt zou zijn als lunch.

Als ingrediënten gebruik ik gewoon wat we in huis hebben. Soms neem ik courgette, dan een keer broccoli of zoete aardappel. Alles wat in de oven kan kun je gebruiken. De hartige muffins die ik hieraan hebt toegevoegd, staan sowieso wekelijks bij ons op het aanrecht (het recept vind je hier). Ik mix nog snel een dressing en klaar. En de rest doet de oven! En terwijl ik daar op wacht kan ik mooi nog even een paar mails beantwoorden.

De perfecte lunch dus. Niet alleen voor als je thuis luncht zoals ik, maar ook erg makkelijk om voor te bereiden en de volgende dag mee te nemen naar werk.

Zo maak je de bowl met ovengroente

Ingrediënten voor 2 bowls

Voor de bakplaat bowl kun je zelf de ingrediënten kiezen. Let wel op dat je maaltijd naast groente ook eiwitten bevat (bijvoorbeeld zoals hier door tofu toe te voegen) en koolhydraten (bijvoorbeeld zoals hier door 1 hartige muffin toe te voegen).

200 gram naturel tofu
2 wortels
2 rode paprikas
1 kleine pompoen (of 1/2 grote pompoen)
2 lente ui 
Verse en/of gedroogde kruiden naar keuze (optioneel)
Ca. 3 el ketjap
Ca. 3 el coconut amino’s (of sojasaus)
Ca. 2 el olijfolie
Zout

Voor de dressing:
2 el pompoenpitpasta
Sap van 1/2 citroen
Zout 
(Plantaardige) melk naar smaak om te verdunnen

Extra:
1 hartige muffin (zie het recept voor de hartige muffins met wortel en pompoenpitten), of gebruik zoete aardappel of quinoa.

Bereiding

Verhit de oven op 200 graden boven- en onderhitte. Bekleed een bakblik met bakpapier. Schil en/of was de groente en snijd deze vervolgens in grove stukken. Leg de groente op het bakpapier en bestrijk deze aan beide kanten met een beetje olijfolie en zout. 

Laat de tofu uitlekken en druk met een beetje keukenrol zoveel mogelijk extra vocht eruit zonder het tofublok stuk te maken. Snijd het blok vervolgens in kleinere blokjes en leg deze ook op het bakblik. Druppel per blokje een beetje coconut amino’s of sojasaus en een beetje ketjap op de tofu. 

Zet het bakblik voor 25 minuten in de oven en bereid ondertussen de dressing. Controleer na 25 minuten of de groente gaar is. Laat het eventueel nog 5 minuten langer staan. Haal vervolgens het bakblik uit de oven en schep de groente en tofu op je bord. Leg hier een muffin (of een andere bron van koolhydraten) bij. Lepel de dressing over de groente en geniet van deze warme, comfy maaltijd!

Voedingswaarden

Calorieën: 605
Koolhydraten: 64 gram
Eiwitten: 27 gram
Vetten: 31 gram

Hoi, ik ben Maritza
Ik laat vrouwen zien dat ze met de juiste aanpassingen grote veranderingen in hun gezondheid en fitheid kunnen bereiken. Daarom ben ik gaan werken als voedingscoach en personal trainer. Op deze blog schrijf ik wat ik al voor je uitgezocht en in de praktijk getoetst heb, zodat jij het niet meer hoeft te doen.
Coaching
Kun je wel wat hulp gebruiken? Misschien is dit iets voor je.
Training
Fitter en sterker worden? Samen gaat het sneller.
Ebook – Mijn visie op voeding
Hier schreef ik een heel ebook over! Meer dan 50 gezonde recepten en vele tips om zelf gezonder te koken.
Meer inspiratie:
Instagram
Spotify
YouTube
Recepten

Nog meer lezen

Misschien vind je dit ook wat?

Perfecte granola

Zelfgemaakte granola is simpel, goedkoper dan uit de winkel en precies zo te maken dat het jouw favoriete ontbijtje vormt! Deze variant maakte ik zonder chocola en met een uniek kruidenmengsel dat past bij elke tijd van het jaar: spicy en zoet.

Meer lezen

Gemengde quinoa-rucola bowl met ei

Een salade die je perfect kunt mealpreppen en meerdere dagen meenemen naar je werk, maar die ook heerlijk vers te bereiden is. Voedzaam, vullend en je doet je er je energie, huid en darmen een cadeautje mee.

Meer lezen

Toast met cashewpasta en banaan

Het ontbijt is mijn rustige moment van de dag en mag daarom van mij wat bijzonderder zijn dan de andere maaltijden. Als ik eens wat anders wil dan mijn eiwitrijke ontbijtjes, kies ik bijvoorbeeld hiervoor: heerlijk comfort food in de vorm van warme toast, romige cashewpasta en zoete plakjes banaan.

Meer lezen

Chocolade munt smoothie

In de zomer vind ik het heerlijk om een koude smoothie te drinken met de smaakcombinatie munt en chocola. Dat doet me dan echt net denken aan het ijsje. Misschien niet voor iedereen, maar als je ervan houdt, is dit een smoothie waar je de hele dag naar uit zult kijken!

Meer lezen

Aubergine mini pizza’s

Comfort food but make it healthy! Dat zijn deze aubergine mini pizza's. Hoewel een traditionele pizza op zijn tijd moet kunnen, heb je soms ook behoefte aan iets lekkers en wilt ondertussen nog steeds iets goeds doen voor je lichaam. Een mooi moment om deze mini pizza's te proberen.

Meer lezen

Avocado smoothie

Smoothies niet vullend genoeg? Dat hangt ervan af hoe je ze maakt. Deze avocado smoothie bevat maar liefst 30 gram eiwitten en verzadigd lang en goed. Lees hier welke aanpassingen je nog meer kunt maken voor een smoothie waar je niet zo snel weer honger op krijgt.

Meer lezen

Beauty bowl met fruit, pitten & zaden

Eten met een bijzondere werking voor ons lichaam noem ik 'beauty foods'. Ze voeden ons lichaam en zijn in staat ons lichaam van binnen en van buiten te verrijken en daarmee ons welzijn te verbeteren. Met deze beauty bowl begin je de dag meteen met een goede zorg voor jezelf!

Meer lezen

Mijn 3 favoriete green juices voor een betere huid

Green juice is een soort natuurlijk voedingssupplement. Het kan huid- en darmklachten verbeteren en geeft ook de rest van je lichaam een enorme boost. Twee keer per jaar doe ik een kuur van 7 dagen. Hier vind je mijn resultaten en de juices die ik heb gedronken.

Meer lezen

Wat je het beste kunt eten om af te vallen

Ondanks dat veel mensen het heel erg moeilijk vinden, is mijn ervaring dat iedereen kan afvallen. Hiervoor moet je wel de juiste aanpassingen maken. In dit artikel lees je met welke simpele aanpassingen je gegarandeerd je doelen bereikt. Spoiler alert: less is ook hier more!

Meer lezen