De laatste 5 kilo afvallen in 5 effectieve stappen

door | 12 november 2023

De laatste 5 kilo afvallen werkt anders dan het afvallen van de eerste 10 kilo. Als je nog maar 5 of misschien slechts 2 kilo kwijt wilt, ben je er al bijna en doe je al heel veel dingen goed. Waarschijnlijk beweeg je al geroutineerd, heb je veel gezonde gewoontes en maak je gebalanceerde keuzes. Ook ben je waarschijnlijk al slank, of dichtbij een gezond gewicht. Tips als “eet meer groente” en “sport 2x in de week” werken niet meer voor je, want dat doe je al.

Wat kun je nu nog meer doen?

Veel mensen grijpen op dit punt naar drastische middelen en schrappen koolhydraten, beginnen met juice fasten of meer high intensity trainingen. Zo krijg je die laatste 5 kilo er wel af toch? Soms heb je het uithoudingsvermogen en lukt dat inderdaad, maar veel vaker is het niet vol te houden of heb je de kilo’s zo weer terug.

Hoe dat komt?

Die laatste 5 kilo minder maken je niet per se veel gezonder of fitter. En voor je lichaam is het een prettig beschermlaagje om op terug te vallen. Jij vindt ze storend, maar je lichaam wil ze eigenlijk niet kwijt. Daarom ervaar je vaak meer honger en meer stress zodra je probeert die laatste kilo’s eraf te forceren met strikt eten of intensieve trainingen. Dat werkt averechts en kan ervoor zorgen dat je opgebrand raakt of eetbuien krijgt.

Toch kun ook jij die laatste 5 kilo afvallen als je de dat wilt, maar dan wel op de juiste manier. Hieronder leg ik je uit welke 5 aanpassingen je daadwerkelijk helpen.

1. Een klein tekort

De laatste kilo’s raak je het beste kwijt over een langere periode met een klein calorietekort. Een klein tekort registreert je lichaam namelijk minder goed dan een groot tekort, waardoor je op een makkelijke manier, langzaam maar blijvend afvalt. Een groot tekort lijkt aantrekkelijker want dan zou je sneller je doel bereiken, maar het zorgt in de realiteit juist vaak voor honger en een grotere kans op eetbuien.

2. Voorkom onnodige eetmomenten

Een klein calorietekort bereik je niet met drastische maatregelen maar door de laatste schoonheidsfoutjes uit je toch-al-best-gezonde levensstijl te halen. Vervang bijvoorbeeld de chocoladereep die je af en toe uit gemak neemt (omdat het toch wel kan) door standaard een eiwitrijk tussendoortje. Neem niet uit beleefdheid taart, alcohol of een toetje als je het aangeboden krijgt, terwijl je er eigenlijk geen trek in hebt. En stop bijvoorbeeld met snacken van de restjes die overblijven tijdens het koken.

3. Beweeg elke dag

Als je al 3 of 4x per week sport, is nog vaker sporten niet nodig om verder af te vallen. Veel bewegen is wel belangrijk en hoe rustiger je deze beweging kunt maken, hoe beter. Als je veel calorieën verbrandt tijdens een intensieve training, is de hongerprikkel achteraf ook groter. Het wordt moeilijker om wat je zojuist verbrand hebt, niet terug te eten. Zorg daarom dat je extra beweegt maar op een rustige manier. Een actieve levensstijl waarbij je dagelijks veel wandelt, fietst of erop uitgaat, geeft je extra beweging en houdt het leuk en haalbaar.

4. Gezonde snacks en restaurant opties

Zoals je al hebt gelezen, gaat het in deze fase echt om het zetten van de puntjes op de ‘i’. Eerder viel je ook nog af als je een keer per week uiteten ging of snoepte, zolang je maar een beetje op je porties lette. Deze vrijheid is kleiner als je de laatste kilo’s wilt afvallen. Dat betekent niet dat je niet meer uiteten kunt of kunt snoepen, maar wel dat wat je eet op zulke momenten ook gaat tellen. Vervang daarom ongezondere snacks en snoepmomenten door lekkere, gezondere vervangers en maak ook in restaurants vaker gezondere keuzes.

5. Keep it simple maar consistent

Als je de 4 bovenstaande stappen toepast, heb je nog maar één ding nodig en dat is: geduld. Het kan heel goed zijn dat je over de laatste 5 kilo 6 maanden tot 1 jaar doet. Dat betekent niet dat het niet werkt, maar wel dat je niet op moet geven als het langzaam gaat. Beschouw de aanpassingen dan ook niet als het volgende “tijdelijke dieet” maar als de extra stapjes die je zet voor je blijvende, gezonde levensstijl. Al die kleine stapjes tellen bij elkaar op en zorgen uiteindelijk voor een resultaat waar je trots op kunt zijn.

De laatste 5 kilo afvallen is niet makkelijk, maar het wel waard!

Need help?

Misschien wil jij al langere tijd heel graag die laatste kilo’s afvallen maar vind je het moeilijk om te bedenken wat je nog kunt veranderen? Of je bent bang door te slaan en te eindigen met eetbuien en meer kilo’s? Met slechts een paar gesprekken kan ik jou op het goede pad zetten en kun je het zelf voortzetten. Lijkt het je fijn om dit samen te doen? Neem dan eens een kijkje bij mijn coachingaanbod.

maritza kolenbrander blog
Hoi, ik ben Maritza
Ik laat vrouwen zien dat ze met de juiste aanpassingen grote veranderingen in hun gezondheid en fitheid kunnen bereiken. Daarom ben ik gaan werken als voedingscoach en personal trainer. Op deze blog schrijf ik wat ik al voor je uitgezocht en in de praktijk getoetst heb, zodat jij het niet meer hoeft te doen.
Coaching
Kun je wel wat hulp gebruiken? Misschien is dit iets voor je.
Training
Fitter en sterker worden? Samen gaat het sneller.
Ebook – Mijn visie op voeding
Hier schreef ik een heel ebook over! Meer dan 50 gezonde recepten en vele tips om zelf gezonder te koken.
Meer inspiratie:
Instagram
Spotify
YouTube
Recepten

Nog meer lezen

Misschien vind je dit ook wat?

Simpele chiapudding (basisrecept)

Chiapudding is ontzettend goed voor je darmen! Op smaak brengen kun je het met kokosmelk, geraspte citroen, vanille of cacao poeder. Hier vind je mijn simpele basisrecept en favoriete combinaties!

Meer lezen

Ratatouille met zoete aardappel en vis

Ratatouille! Een simpele ovengroente schotel die echt iedereen kan maken en eruit ziet alsof je hard je best hebt gedaan. Terwijl de bereiding je maar 15 minuten kost. Dit heerlijke, gezonde gerecht verdient een plekje in jouw terugkerende maaltijden.

Meer lezen

Vakantie zonder stress: de gebalanceerde aanpak voor voeding & beweging

Vakantie kan je uit je ritme en gezonde routine halen, wat stressvol kan zijn. We willen ons goed voelen, zowel op vakantie als bij thuiskomst, en tevreden zijn over onze keuzes. Tegelijkertijd willen we ontspannen, genieten en spontaan zijn. De sleutel is het vinden van een balans die voor jou werkt. De tips in dit artikel helpen je om een beeld te krijgen van hoe dit er in de praktijk uit kan zien.

Meer lezen

Noedels met tofu

Een heerlijk gerecht om wekelijks op het menu te hebben: vol met verse groentes, gezonde eiwitten en een volle smaak. Weer eens wat anders dan onze traditionele AVG, maar bijna net zo makkelijk!

Meer lezen

Gezondere borrelplank ideeën

Zei iemand zomer? Daar hoort een borrelplank bij als je het mij vraagt. En ook als je wilt afvallen of sowieso graag gezond eet, kun je die blijven maken. Hier lees je mijn favoriete hapjes en tips voor het opmaken van een mooie borrelplank waarvan iedereen onder de indruk is.

Meer lezen

Blauwe bessen muffins met citroen en kwark

Ook al zin in muffins met een lekker zomers smaakje? Voor mij is dat echt de combinatie tussen blauwe bessen en citroen. Samen met de kwark, honing en grasboter smaken deze muffins fris en luxe, maar zijn ze toch wat gezonder dan gekocht van de winkel.

Meer lezen

Zomerse rucolasalade met tomaat en feta

Rucola is mijn huidige obsessie! Het liefste combineer ik het met quinoa, die kook ik aan het begin van de week en hoef ik vervolgens alleen nog maar uit de koelkast te halen en door de salade te scheppen. Lunch klaar in 5 minuten! En is dat niet wat we allemaal willen?

Meer lezen