De laatste 5 kilo afvallen in 5 effectieve stappen

door | 12 november 2023

De laatste 5 kilo afvallen werkt anders dan het afvallen van de eerste 10 kilo. Als je nog maar 5 of misschien slechts 2 kilo kwijt wilt, ben je er al bijna en doe je al heel veel dingen goed. Waarschijnlijk beweeg je al geroutineerd, heb je veel gezonde gewoontes en maak je gebalanceerde keuzes. Ook ben je waarschijnlijk al slank, of dichtbij een gezond gewicht. Tips als “eet meer groente” en “sport 2x in de week” werken niet meer voor je, want dat doe je al.

Wat kun je nu nog meer doen?

Veel mensen grijpen op dit punt naar drastische middelen en schrappen koolhydraten, beginnen met juice fasten of meer high intensity trainingen. Zo krijg je die laatste 5 kilo er wel af toch? Soms heb je het uithoudingsvermogen en lukt dat inderdaad, maar veel vaker is het niet vol te houden of heb je de kilo’s zo weer terug.

Hoe dat komt?

Die laatste 5 kilo minder maken je niet per se veel gezonder of fitter. En voor je lichaam is het een prettig beschermlaagje om op terug te vallen. Jij vindt ze storend, maar je lichaam wil ze eigenlijk niet kwijt. Daarom ervaar je vaak meer honger en meer stress zodra je probeert die laatste kilo’s eraf te forceren met strikt eten of intensieve trainingen. Dat werkt averechts en kan ervoor zorgen dat je opgebrand raakt of eetbuien krijgt.

Toch kun ook jij die laatste 5 kilo afvallen als je de dat wilt, maar dan wel op de juiste manier. Hieronder leg ik je uit welke 5 aanpassingen je daadwerkelijk helpen.

1. Een klein tekort

De laatste kilo’s raak je het beste kwijt over een langere periode met een klein calorietekort. Een klein tekort registreert je lichaam namelijk minder goed dan een groot tekort, waardoor je op een makkelijke manier, langzaam maar blijvend afvalt. Een groot tekort lijkt aantrekkelijker want dan zou je sneller je doel bereiken, maar het zorgt in de realiteit juist vaak voor honger en een grotere kans op eetbuien.

2. Voorkom onnodige eetmomenten

Een klein calorietekort bereik je niet met drastische maatregelen maar door de laatste schoonheidsfoutjes uit je toch-al-best-gezonde levensstijl te halen. Vervang bijvoorbeeld de chocoladereep die je af en toe uit gemak neemt (omdat het toch wel kan) door standaard een eiwitrijk tussendoortje. Neem niet uit beleefdheid taart, alcohol of een toetje als je het aangeboden krijgt, terwijl je er eigenlijk geen trek in hebt. En stop bijvoorbeeld met snacken van de restjes die overblijven tijdens het koken.

3. Beweeg elke dag

Als je al 3 of 4x per week sport, is nog vaker sporten niet nodig om verder af te vallen. Veel bewegen is wel belangrijk en hoe rustiger je deze beweging kunt maken, hoe beter. Als je veel calorieën verbrandt tijdens een intensieve training, is de hongerprikkel achteraf ook groter. Het wordt moeilijker om wat je zojuist verbrand hebt, niet terug te eten. Zorg daarom dat je extra beweegt maar op een rustige manier. Een actieve levensstijl waarbij je dagelijks veel wandelt, fietst of erop uitgaat, geeft je extra beweging en houdt het leuk en haalbaar.

4. Gezonde snacks en restaurant opties

Zoals je al hebt gelezen, gaat het in deze fase echt om het zetten van de puntjes op de ‘i’. Eerder viel je ook nog af als je een keer per week uiteten ging of snoepte, zolang je maar een beetje op je porties lette. Deze vrijheid is kleiner als je de laatste kilo’s wilt afvallen. Dat betekent niet dat je niet meer uiteten kunt of kunt snoepen, maar wel dat wat je eet op zulke momenten ook gaat tellen. Vervang daarom ongezondere snacks en snoepmomenten door lekkere, gezondere vervangers en maak ook in restaurants vaker gezondere keuzes.

5. Keep it simple maar consistent

Als je de 4 bovenstaande stappen toepast, heb je nog maar één ding nodig en dat is: geduld. Het kan heel goed zijn dat je over de laatste 5 kilo 6 maanden tot 1 jaar doet. Dat betekent niet dat het niet werkt, maar wel dat je niet op moet geven als het langzaam gaat. Beschouw de aanpassingen dan ook niet als het volgende “tijdelijke dieet” maar als de extra stapjes die je zet voor je blijvende, gezonde levensstijl. Al die kleine stapjes tellen bij elkaar op en zorgen uiteindelijk voor een resultaat waar je trots op kunt zijn.

De laatste 5 kilo afvallen is niet makkelijk, maar het wel waard!

Need help?

Misschien wil jij al langere tijd heel graag die laatste kilo’s afvallen maar vind je het moeilijk om te bedenken wat je nog kunt veranderen? Of je bent bang door te slaan en te eindigen met eetbuien en meer kilo’s? Met slechts een paar gesprekken kan ik jou op het goede pad zetten en kun je het zelf voortzetten. Lijkt het je fijn om dit samen te doen? Neem dan eens een kijkje bij mijn coachingaanbod.

Hoi, ik ben Maritza
Ik laat vrouwen zien dat ze met de juiste aanpassingen grote veranderingen in hun gezondheid en fitheid kunnen bereiken. Daarom ben ik gaan werken als voedingscoach en personal trainer. Op deze blog schrijf ik wat ik al voor je uitgezocht en in de praktijk getoetst heb, zodat jij het niet meer hoeft te doen.
Coaching
Kun je wel wat hulp gebruiken? Misschien is dit iets voor je.
Training
Fitter en sterker worden? Samen gaat het sneller.
Ebook – Mijn visie op voeding
Hier schreef ik een heel ebook over! Meer dan 50 gezonde recepten en vele tips om zelf gezonder te koken.
Meer inspiratie:
Instagram
Spotify
YouTube
Recepten

Nog meer lezen

Misschien vind je dit ook wat?

Perfecte granola

Zelfgemaakte granola is simpel, goedkoper dan uit de winkel en precies zo te maken dat het jouw favoriete ontbijtje vormt! Deze variant maakte ik zonder chocola en met een uniek kruidenmengsel dat past bij elke tijd van het jaar: spicy en zoet.

Meer lezen

Gemengde quinoa-rucola bowl met ei

Een salade die je perfect kunt mealpreppen en meerdere dagen meenemen naar je werk, maar die ook heerlijk vers te bereiden is. Voedzaam, vullend en je doet je er je energie, huid en darmen een cadeautje mee.

Meer lezen

Toast met cashewpasta en banaan

Het ontbijt is mijn rustige moment van de dag en mag daarom van mij wat bijzonderder zijn dan de andere maaltijden. Als ik eens wat anders wil dan mijn eiwitrijke ontbijtjes, kies ik bijvoorbeeld hiervoor: heerlijk comfort food in de vorm van warme toast, romige cashewpasta en zoete plakjes banaan.

Meer lezen

Chocolade munt smoothie

In de zomer vind ik het heerlijk om een koude smoothie te drinken met de smaakcombinatie munt en chocola. Dat doet me dan echt net denken aan het ijsje. Misschien niet voor iedereen, maar als je ervan houdt, is dit een smoothie waar je de hele dag naar uit zult kijken!

Meer lezen

Aubergine mini pizza’s

Comfort food but make it healthy! Dat zijn deze aubergine mini pizza's. Hoewel een traditionele pizza op zijn tijd moet kunnen, heb je soms ook behoefte aan iets lekkers en wilt ondertussen nog steeds iets goeds doen voor je lichaam. Een mooi moment om deze mini pizza's te proberen.

Meer lezen

Avocado smoothie

Smoothies niet vullend genoeg? Dat hangt ervan af hoe je ze maakt. Deze avocado smoothie bevat maar liefst 30 gram eiwitten en verzadigd lang en goed. Lees hier welke aanpassingen je nog meer kunt maken voor een smoothie waar je niet zo snel weer honger op krijgt.

Meer lezen

Beauty bowl met fruit, pitten & zaden

Eten met een bijzondere werking voor ons lichaam noem ik 'beauty foods'. Ze voeden ons lichaam en zijn in staat ons lichaam van binnen en van buiten te verrijken en daarmee ons welzijn te verbeteren. Met deze beauty bowl begin je de dag meteen met een goede zorg voor jezelf!

Meer lezen

Mijn 3 favoriete green juices voor een betere huid

Green juice is een soort natuurlijk voedingssupplement. Het kan huid- en darmklachten verbeteren en geeft ook de rest van je lichaam een enorme boost. Twee keer per jaar doe ik een kuur van 7 dagen. Hier vind je mijn resultaten en de juices die ik heb gedronken.

Meer lezen

Wat je het beste kunt eten om af te vallen

Ondanks dat veel mensen het heel erg moeilijk vinden, is mijn ervaring dat iedereen kan afvallen. Hiervoor moet je wel de juiste aanpassingen maken. In dit artikel lees je met welke simpele aanpassingen je gegarandeerd je doelen bereikt. Spoiler alert: less is ook hier more!

Meer lezen