De mindset die je nodig hebt om gezond af te vallen

door | 1 september 2022

Gezond afvallen, geloof het of niet, is eigenlijk best simpel. Maar het is niet makkelijk. Tenminste niet voor de meeste mensen. Als het echt alleen een kwestie was van meer bewegen en minder eten, dan hadden niet zoveel mensen er moeite mee om op een gezonde en duurzame manier af te vallen en dat nieuwe gewicht ook vast te houden. Blijkbaar speelt er nog iets een rol. En dat is iets is de juiste mindset en aanpak.

Waar meer bewegen en minder eten eigenlijk best makkelijk zijn, is ons brein een gecompliceerd iets dat daarbij nog al in de weg kan staan.  In dit artikel heb ik daarom de meest voorkomende valkuilen voor je opgeschreven die de juiste mindset en aanpak om op een gezonde manier af te vallen in de weg staan.

1. Geen realistische verwachtingen of plannen hebben

Veel mensen die willen afvallen, hebben geen idee wat eigenlijk een realistische of gezonde hoeveelheid kilo’s is om af te vallen in een week of een maand of een jaar. Niet zo gek als je bedenkt dat we marketingkreten als “10 kilo afvallen in 2 maanden” en “3 kilo in 1 week dieet” gewend zijn. Onmogelijk is het niet, maar ook niet gezond of duurzaam. En als je dit soort verwachtingen aan gewichtsverlies hebt, dan zul je vroeger of later zeer waarschijnlijk teleurgesteld en gedemotiveerd raken. Zorg dus dat het doel dat je voor ogen hebt realistisch is en dat het past bij het leven dat je leidt, hoeveel andere dingen je nog doet en hoeveel tijd je over hebt om eraan te besteden.

Informeer jezelf ook over de werking van bepaalde stappen die je misschien wilt zetten. Als het om afvallen gaat, kom je veel hypes tegen: high intensity trainingen, sporten op een lege maag, koolhydraten schrappen. Al deze dingen kunnen effect hebben maar vragen ook veel aanpassing en toewijding en het kan ook zeker zonder. Als je merkt dat dit het geval is, laat ze links liggen en ga met iets anders verder.

2. Te snel te veel willen 

Door te veel te snel te willen afvallen, riskeer je cravings en eetbuien. Zoveel mogelijk doen is daarom eerder schadelijk. Het is veel belangrijker dat je een aantal essentiële punten bepaalt die jou gaan helpen en dat je leert deze heel goed en consequent te doen. Bij afvallen zal dat bijvoorbeeld zijn: portie controle (waarbij je start met geleidelijk minderen), calorierijke producten vervangen (waarbij je start met etiketten vergelijken), sporten (waarbij je start met 1x per week) en meer dagelijkse beweging (waarbij je start met een haalbare hoeveelheid). En that’s it. Meer hoef je in het begin niet te doen. Pas als deze punten vanzelf gaan, stel je nieuwe op en ga je daarmee aan de slag.

3. Gezond en blijvend afvallen behandelen als een dieet

Veel mensen benaderen afvallen door veranderingen in hun levensstijl nog steeds met een dieet-mindset. Ze hebben onrealistische gewichtsdoelen, een deadline (bijvoorbeeld een vakantie), ze starten op een specifieke dag (meestal maandag) en willen in één keer zoveel mogelijk omzetten. Als je afvallen behandelt als een dieet dan zul je ook dezelfde resultaten hebben: in de regel geen. Kijk in plaats daarvan kritisch naar je huidige levensstijl: wat weerhoud jou er op dit moment van om slanker te zijn? Eet je heel onregelmatig? Haal je vaak ongezonde dingen in huis? Ben je te moe na werk en skip je daardoor sportmomenten? Dan zijn dit de plekken in jouw leven of jouw aanpak waar aanpassingen nodig zijn en waarmee je aan de slag kunt gaan.

4. Het niet leuk genoeg maken

Oké, afvallen is niet hetzelfde als een bezoek aan de Efteling. Maar het hoeft ook niet iets te zijn dat je met afkeer doet. Dat is meestal niet een situatie die je een heel leven kunt volhouden en dat wil je natuurlijk wel. Het is daarom belangrijk dat je afvallen en slank blijven ook een beetje leuk probeert te maken. Dat doe je bijvoorbeeld door een vorm van beweging te kiezen die je ook echt leuk vindt om te doen. Niet leuk om de resultaten die het oplevert, nee, écht leuk. Terwijl je ermee bezig bent. Probeer hetzelfde toen met dingen die je eet. Kies dingen die gezond zijn maar ook lekker en leuk om te bereiden.

5. Geen omgang weten met tegenslagen

Je kunt afvallen leuker maken en makkelijker, maar ook dan zal het nooit alleen maar fijn zijn. Het gaat soms langzaam, je wordt geconfronteerd met de gebreken die je nu nog hebt in je aanpak en je zult ook af en toe tegenslagen tegenkomen. Je zult af en toe teveel eten in een restaurant of door sociale afspraken uit je sportritme raken. Hierdoor kun je je niet uit het veld laten slaan want dit hoort erbij. Probeer een minder fijn moment te zien als een uitdaging en vraag jezelf af: hoe kan ik de situatie of mijn omgang met de situatie veranderen zodat ik hier de volgende keer wél beter mee om kan gaan?

6. Willen dat alles vanzelf gaat

Ook als je geen dieet volgt en echt bezig bent met het veranderen van je levensstijl, het zal nooit vanzelf gaan. Je zult er altijd moeite voor moeten doen. Afspraken maken met jezelf, moeten plannen, dingen moeten uitzoeken en googelen, boodschappen in huis halen, jezelf een peptalk geven als het moeizaam gaat, nee zeggen tegen je omgeving. Het kost tijd en energie en discipline. Dat is gewoon zo en hier zul je ook niet onderuit komen. But you got this. Hoe eerder je dat accepteert, hoe realistischer je het afvalproces in kunt gaan.

7. In de slachtofferrol stranden

We vinden onszelf allemaal wel eens zielig. Dat is oké, soms wil je even de schuld schuiven op alles om je heen en niet op jezelf. Maar probeer er niet een levenshouding van te maken. Als je nooit verantwoordelijkheid neemt en dus ook niet inziet dat sommige dingen wel jouw schuld zijn of door jou opgelost kunnen worden, zul je nooit het gevoel hebben dat je je eigen leven stuurt. Je blijft dan altijd afhankelijk van de dingen die je overkomen en of ze toevallig mee of tegenzitten. In plaats daarvan moet je leren en accepteren dat het draait om hoe jij met de dingen omgaat die op je pad komen.

8. Opgeven

Een mooie quote zegt: “Als je nooit stopt, dan kom je vanzelf verder.” en is hier erg van toepassing. Afvallen op een gezonde en blijvende manier doe je namelijk altijd met veranderingen maken in je levensstijl en die veranderingen houden in dat je van plan bent er nooit mee te stoppen. Waar komt dat idee van opgeven dan vandaan? Het bestaat niet. Bevrijd jezelf van de gedachte dat er zoiets bestaat als “falen”, “opgeven” of “opnieuw starten”. Probeer in plaats daarvan te leren van momenten of periodes die niet zo goed gingen en hier een betere omgang mee of voorbereiding op te vinden. Je wandelt één weg en je hoeft niet elke keer terug te lopen naar het begin om vooruit te komen. Als je gewoon blijft wandelen, kom je vanzelf verder.

Heeft dit artikel jou geholpen? Dan kan het misschien ook anderen helpen! Deel het gerust of stuur het door.

Gerelateerde blogs

maritza kolenbrander blog
Hoi, ik ben Maritza
Ik laat vrouwen zien dat ze met de juiste aanpassingen grote veranderingen in hun gezondheid en fitheid kunnen bereiken. Daarom ben ik gaan werken als voedingscoach en personal trainer. Op deze blog schrijf ik wat ik al voor je uitgezocht en in de praktijk getoetst heb, zodat jij het niet meer hoeft te doen.
Coaching
Kun je wel wat hulp gebruiken? Misschien is dit iets voor je.
Training
Fitter en sterker worden? Samen gaat het sneller.
Ebook – Mijn visie op voeding
Hier schreef ik een heel ebook over! Meer dan 50 gezonde recepten en vele tips om zelf gezonder te koken.
Meer inspiratie:
Instagram
Spotify
YouTube
Recepten

Nog meer lezen

Misschien vind je dit ook wat?

Sandwiches met tonijnsalade

Tonijnsalade in de winkel bestaat vaak uit 20 ingrediënten en bevat meer mayonaise dan vis. Gelukkig is het heel makkelijk en snel zelf te maken als je weet hoe. Ik maak gebruik van dit basisrecept en varieer met de smaakmakers die ik eraan toevoeg. Komkommer, ui, venkel, bleekselderij, zelfs appel kan!

Meer lezen

Glowy skin smoothie met mango en wortel

De lente is een mooi moment om je huid een extra boost te geven na een winter van weinig zon en veel koude lucht op je gezicht. De mango, wortel, kurkuma en kokos yoghurt in deze smoothie doen precies dat. Maar niet alleen je huid, ook je darmen en hormonen worden blij van deze smoothie!

Meer lezen

Pasta met veggie balletjes en tomatensaus

Keep it simple, met deze pasta met veggie balletjes! Ik maak een saus van alle groente die ik nog in huis heb, voeg mijn favoriete tomatensaus toe, pasta en veggie balletjes en je bent al klaar. Een heerlijke comfort meal die toch vol goede ingrediënten, vitamines en vezels zit.

Meer lezen

Tonijnsalade met mini-crackers

Mijn favoriet als ik weinig inspiratie en niet zo veel in huis heb: tonijnsalade. Mijn favoriet is met bleekselderij en kappertjes, maar je kunt gerust toevoegen wat je nog hebt liggen. Wortel, appel, zelfs venkel, het werkt allemaal. Een gezonde lunch en je bent meteen je restjes kwijt.

Meer lezen

Hormoon boosting matcha

We love when food has benefits! Met dit matcha drankje krijg je naast de gebruikelijke dosis antioxidanten en l-theanine ook een boost voor je hormonen. Maca en ashwaganda hebben een kalmerende werken en zorgen ervoor dat je lichaam meer in balans komt. Op deze manier makkelijk elke dag binnen te krijgen in de vorm van je favoriete drankje.

Meer lezen

Spelt boterhammen met avocado en ei

Gezond hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met dit ontbijt krijg je veel vezels, eiwitten, gezonde vetten en voedingsstoffen binnen. En het kost je geen 15 minuten. Een echt feel good ontbijtje voor een drukke dag, of ter ondersteuning van je hormonen en bloedsuikerspiegel. Oh en je huid houdt hier ook van.

Meer lezen

Matcha yoghurt bowl

Dit recept lijkt op mijn geliefde beauty bowl met als extra ingrediënt niets minder dan matcha! Daar kun je namelijk ook mee koken en bakken, of het toevoegen aan een yoghurt bowl zoals deze. De smaak wordt er bijzonderder van en je krijgt er een kleine extra energieboost van.

Meer lezen

Dadels met pistachepasta, chocolade en zeezout

Snel en simpel! Binnen 3 minuten zet je deze gevulde dadels in de koelkast als snack voor de rest van de week. Mijn favoriet is met pistachepasta, 70% chocolade en een klein beetje zeezout. Maar gebruik gerust de ingrediënten die jij het lekkerst vindt!

Meer lezen

Kerstdiner zonder darmklachten

Kerst zonder buikpijn? Voor velen hoort het er jaarlijks bij, maar dat hoeft niet zo te zijn. Al met een paar aanpassingen kun je kerst vieren zonder je zorgen te maken over vervelende darmklachten.

Meer lezen

Shepherd’s pie

Shepherd's pie is een heerlijk verwarmend gerecht in de herfst en winter. Van zichzelf niet per se erg gezond en rijk aan vlees, boter en kaas. Op deze manier voegen we echter meer groente en vezels toe en houden we de maaltijd smaakvol maar toch lichter. Ook ideaal: je maakt met 1x koken gelijk 4 porties.

Meer lezen