DIY SEIZOENSGROENTEN & FRUIT KOELKASTMAGNETEN

Het is herfst en het is alsof ik erop heb zitten wachten: direct weer koken met appels, rozijnen en pompoen. De eerste kurkuma latte ook al gemaakt. Ik vind het heerlijk om met de seizoenen mee te gaan qua producten. “Zou toch handig zijn als er koelkastmagneten zouden bestaan met seizoensproducten.” dacht ik. Want zo’n magneetje op de koelkast kan je nou net even die inspiratie en reminder geven voor producten die handig en lekker zijn per seizoen. Maar ze bestaan bijna niet. Dus ik heb ze zelf gemaakt. 

Maar allereerst:

Waarom zou je eigenlijk meer seizoensgroenten en fruit gebruiken?

Seizoensgroenten en fruit heten zo omdat deze soorten goed beschikbaar zijn in een specifiek seizoen. Tegenwoordig is bijna alles het hele jaar door verkrijgbaar. Maar dat betekent niet dat de producten het hele jaar door even lekker zijn. Of hetzelfde geprijsd. De meeste groente en fruit soorten zijn nog steeds het lekkerst en goedkoopst wanneer ze in hun piekseizoen geoogst worden. Ook wordt er meer energie verbruikt en uitstoot geproduceerd wanneer producten die niet in het seizoen zijn op een ander moment in het jaar gekweekt of vanuit het buitenland hierheen gehaald moeten worden. Seizoensgebonden eten is dus ook beter voor het milieu.

En tot slot zijn bepaalde producten ook geschikt om te consumeren in een bepaalt seizoen omdat ze bepaalde eigenschappen hebben. Denk bijvoorbeeld aan verwarmen, verkoelen, vullen, hydrateren of ontgiften. Gedroogde kruiden zijn bijvoorbeeld het hele jaar beschikbaar en toch gebruiken we pittige kruiden het liefst in de koude maanden om hun verwarmende werking. Je voelt je er gewoon goed op. Om diezelfde reden eten we graag watermeloen in de zomer; het verkoeld en hydrateert.

De seizoensproducten op deze kaartjes zijn op een combinatie van deze factoren gebaseerd.

Hieronder leg ik je uit hoe je ze maakt.

Let’s DIY!

Print allereerst onderstaande prints uit op 1 A4tje. Laat dit plastificeren (dit kan bij de meeste printshops voor een paar euro). Plak vervolgens een magneetje op de achterkant. Helemaal mooi is een geheel magnetische achterkant. Dit doe je door de geplastificeerde prints op magneetvellen te plakken. Die heb je bijvoorbeeld hier.

Plak je seizoensproducten op de koelkast en klaar! Ook heel leuk als cadeautje!

 

De printables om zelf uit te printen:

Maritza Kolenbrander

Maritza Kolenbrander

Voedingspsychologe/coach & personal trainer voor vrouwen.

Gerelateerde blogs