Bereidingstijd:
15 minuten
BAKtijd:
25-30 minuten
Totaal:
45 minuten
Munt en donkere chocola, you either love it or you hate it. Voor mij is het mijn favoriete smaak of all time! Na het avondeten vormt een stukje donkere chocola met muntsmaak voor mij de perfecte afsluiting van de dag. Dus toen ik recentelijk mijn brownie recept maakte en nog verse munt had liggen, was de link snel gemaakt.
Munt en chocola helemaal niet jouw ding? Laat de munt dan gerust weg of vervang deze door iets anders. Bijvoorbeeld lavendelbloesem or rozenblaadjes.
Zo maak je de brownies
Ingrediënten voor 9 stukken
2 blikjes zwarte bonen
50 gram havermout
2 eieren (vervang dit voor de vegan variant door 2 el gemalen lijnzaad)
65 gram cacao poeder
75-100 gram kokosbloesemsuiker of basterdsuiker (afhankelijk van hoe zoet je het wilt)
1 el gesmolten kokosolie
3 el sterk gezette en afgekoelde muntthee (van 1 theezakje munt of 3 takjes verse munt)
1 tl balsamico azijn
1/2 tot 1 tl gemalen koffie
80 gram 78% donkere chocolade
9 grote, verse muntbladeren
Let op: de hoeveelheden komen nauw bij dit recept!
Bereiding
Verwarm alvast de oven tot 180 graden boven- en onderwarmte en bekleed een ovenschaal met bakpapier (of vet in met een beetje kokosolie). Kook een beetje heet water en laat 1 theezakje of 3 takjes munt een paar minuten trekken in een klein laagje kokend water.
Spoel de bruine bonen heel goed schoon onder de lopende kraan. Doe daarna, terwijl de oven voorverwarmt, alle ingrediënten behalve de donkere chocolade en de muntbladeren in een keukenmachine. Let op dat je de hoeveelheden aanhoudt want de smaak kan anders erg veranderen. Laat de keukenmachine vervolgens afwisselend mixen: kort op een hoog tempo en wat langer op een laag tempo. Blijf dit herhalen tot dat alles een zachte consistentie heeft en je geen bonenschilfers meer kunt herkennen. Dit kan een aantal minuten duren. Wanneer je tevreden bent over de consistentie kun je het mengsel in je bakvorm scheppen en glad strijken.
Breek vervolgens 80 gram van de donkere chocolade af en hak deze met een groot mes in brokjes van willekeurige grootte. Knip ook alvast 9 mooie, grote muntbladeren af van de takjes en leg ze klaar.
Verkruimel 2/3 hiervan over het brownie-mengsel in je bakvorm. Doe het andere deel in een hittebestendig klein glas of kom. Zorg dat deze smal en hoog is in plaats van laag en breed. We gaan de chocola hierin laten smelten en je doopt er daarna de muntbladeren in dus daar moet het glas of de kom voldoende diep voor zijn als hij met gesmolten chocola gevuld is.
Zet de bakvorm met brownie-mengsel in de oven en zet een timer op 25 minuten.
Voor de muntbladeren
Zet een groot plat bord in de buurt en zet een klein pannetje op het allerlaagste vuur en vul dit met kokend water. Zet hier je glas in met de overige chocolade om te smelten. Blijf erbij staan en roer regelmatig om. Als de chocolade gesmolten is kun je meteen beginnen en de muntbladeren één voor één in de chocolade dopen. Doe dit met wat tempo, anders krimpen de bladeren door de warmte van het chocolade-bad. Leg elk met chocolade-gecoate muntblad op het platte bord. Zet, als je klaar bent, dit bord in de koelkast zolang de brownies aan het bakken zijn.
Controleer na 25 minuten je brownies. Wil je ze wat romiger, kun je ze er nu al uithalen. Wil je ze wat steviger, laat ze dan nog even 5 minuten staan. Haal de bakvorm vervolgens uit de oven en laat ze volledig afkoelen voordat je ze in 9 stukken snijdt. Beleg elk stuk met 1 chocolade-gecoat muntblad. Bewaren kun je ze tot 3 dagen afgedekt op een koele en droge plek (niet in de koelkast).
Voedingswaarden Per stuk (1 van 9)
Calorieën: 230
Koolhydraten: 35 gram
Eiwitten: 9 gram
Vetten: 7 gram
Wist je dit van bonen…?
Misschien lees je dit recept en denk je: “Bonen? Niet in mijn brownies!”. Ik wil je uitnodigen het in elk geval een keer te proberen. In tegenstelling tot bloem bevatten bonen meer eiwitten en vezels. Daarmee zijn ze goed voor je darmen en bloedsuikerspiegel en zorgen ze voor een betere verzadiging. Het zijn echte wonderbommetjes en eigenlijk zouden we er veel meer van moeten eten. Waarom niet hiermee beginnen?