HORMOON-HELPENDE HAVERMOUT

Enkele maanden geleden kwam ik bij Riek Jensma (Foodfriek) omdat ik last had van een schommelende bloedsuikerspiegel. Ik kwam er met haar achter dat dit nog een gevolg was van een stressvolle periode die ik in 2018 had meegemaakt.

Als je veel stress hebt kan dit van invloed zijn op de werking van insuline in je lichaam. Hierdoor had ik continu honger, ook wanneer ik net gegeten had. En had ik veel zin in zoet ook al at ik weinig suiker. 

Riek gaf mij de tip om meer vetten te gaan eten, minder koolhydraten (ook minder complexe koolhydraten) en in de ochtend meer eiwitten. Met havermout als een van mijn favoriete ontbijtjes in de ochtend was dat behoorlijk schakelen. Gelukkig was er na een periode van wat meer opletten ook weer ruimte voor diversiteit in mijn ontbijt. En het was fijn om in de koudere maanden ook af en toe havermout te kunnen eten. Maar ik wilde dat wel doen met de aanvullingen uit het advies van Riek. Zo bedacht ik dit havermout recept. 

Havermout bestaat uit complexe koolhydraten die je lang verzadigen maar die een nog gunstiger effect hebben op je bloedsuikerspiegel wanneer je het combineert met meer vetten en/of ceylon kaneel, een natuurlijke bloedsuikerspiegel stabilisator, en bessen die eveneens een mildere werking op je bloedsuikerspiegel hebben. 

Meer vetten eten, vooral de omega 3 vetten die in chiazaad zitten, zijn ook nog eens goed je voor vrouwelijke hormonen en hebben een positief effect op je cyclus.

Je kunt deze havermout eten als je je hormonen een extra steuntje wilt geven of gewoon omdat het je lekker lijkt. Het is absoluut niet nodig om havermout te laten staan als je geen bloedsuikerspiegel klachten hebt. En ook als je ze wel hebt zijn ieders klachten anders en kun jij misschien wel goed tegen elke dag havermout.

Voor mij is het een lekker warm alternatief van mijn gebruikelijke ontbijt en een manier om toch havermout te eten zonder dat ik daarna de hele dag trek heb. 

Ik ben benieuwd of jij het maakt en hoe het voor jou werkt, leuk als je het me laat weten!

 

Ingrediënten voor 1 persoon: 
  • 45 gram fijne havermout
  • 275 ml (ongezoete) amandelmelk
  • 1 el zonnebloempitten
  • 1 el pompoenpitten
  • 1 el chiazaad
  • Klein scheutje vanille aroma
  • Aardbeien en/of bessen
  • Optioneel: ceylon kaneel

 

Bereiding:

Doe de havermout samen met de amandelmelk in een klein pannetje en zet dit op een zacht vuur. Voeg de pitten, zaden en vanille aroma toe en roer alles goed door. Houd de melk bij de hand en voeg meer toe terwijl de havermout aan het inkoken is.

Laat de havermout minimaal 10 tot 15 minuten rustig koken terwijl je steeds kleine beetjes melk toevoegt. Zorg dat de havermout de toegevoegde melk helemaal op heeft genomen voordat je er nieuwe bij doet. Als de havermout de gewenste, romige consistentie heeft, haal de pan van het vuur en schep de havermout in een kommetje of diep bord. 

Was en snijd het fruit en leg dit bovenop de havermout. Voeg naar wens kaneel toe. 

 

Eet smakelijk!

 

Benieuwd naar wat ik nog meer eet en waarom? Hier schreef ik een heel ebook over! Bekijk het hier.

Maritza Kolenbrander

Maritza Kolenbrander

Voedingspsychologe/coach & personal trainer voor vrouwen.

Gerelateerde blogs