Hormoon-havermout

door | 4 april 2022

Als je veel stress hebt kan dit van invloed zijn op je bloedsuikerspiegel. Wanneer die sterk schommelt ervaar je continu honger en zin in zoet, ook wanneer je lichaam eigenlijk niet echt alweer eten nodig heeft. Geloof me, ik kan er een liedje van zingen. Toen ik overspannen was in mijn mid-twenties heb ik maandenlang niks anders meegemaakt. En als je altijd honger hebt, is op gewicht blijven en je goed voelen best lastig.

Uiteindelijk is het me gelukt mijn stresslevel te verlagen en mijn hormonen weer in balans te brengen. Gelukkig kan dit ook met de juiste aanpassingen in je voedings- en levensstijl. Één van die helpende aanpassingen is om meer gezonde vetten te eten. 

Met havermout als een van mijn favoriete ontbijtjes in de ochtend was dat destijds behoorlijk schakelen. Gelukkig was er na een periode van wat meer opletten ook weer ruimte voor diversiteit in mijn ontbijt. En het was fijn om in de koudere maanden ook af en toe havermout te kunnen eten. Maar ik wilde dat wel doen op een manier die mijn lichaam ook gaf wat het op dat moment nodig had. Zo bedacht ik dit havermout recept. 

Waarom het werkt

Havermout is natuurlijk sowieso een gezond product. Het bestaat uit complexe koolhydraten die je lang verzadigen en bevat veel vezels. Het positieve effect op je bloedsuikerspiegel wordt groter wanneer je de havermout ook combineert met meer vetten en/of ceylon kaneel, een natuurlijke bloedsuikerspiegel stabilisator, en bessen die eveneens een mildere werking op je bloedsuikerspiegel hebben vergeleken met ander fruit. 

Meer vetten eten, vooral de omega 3 vetten die in chiazaad zitten, zijn ook nog eens goed je voor vrouwelijke hormonen en hebben een positief effect op je cyclus.

Je kunt deze havermout eten als je je hormonen een extra steuntje wilt geven of gewoon omdat het je lekker lijkt. Voor mij is het een lekker warm alternatief van mijn gebruikelijke ontbijt en een manier om toch havermout te eten en mijn lichaam nog meer goeds te doen.

Ik ben benieuwd of jij het maakt en hoe het voor jou werkt, leuk als je het me laat weten!

Ingrediënten voor 1 persoon: 
  • 45 gram fijne havermout
  • 275 ml (ongezoete) amandelmelk
  • 1 el zonnebloempitten
  • 1 el pompoenpitten
  • 1 el chiazaad
  • Klein scheutje vanille aroma
  • Aardbeien en/of bessen
  • Optioneel: ceylon kaneel
Bereiding:

Doe de havermout samen met de amandelmelk in een klein pannetje en zet dit op een zacht vuur. Voeg de pitten, zaden en vanille aroma toe en roer alles goed door. Houd de melk bij de hand en voeg meer toe terwijl de havermout aan het inkoken is.

Laat de havermout minimaal 10 tot 15 minuten rustig koken terwijl je steeds kleine beetjes melk toevoegt. Zorg dat de havermout de toegevoegde melk helemaal op heeft genomen voordat je er nieuwe bij doet. Als de havermout de gewenste, romige consistentie heeft, haal de pan van het vuur en schep de havermout in een kommetje of diep bord. 

Was en snijd het fruit en leg dit bovenop de havermout. Voeg naar wens kaneel toe. 

Eet smakelijk!

Benieuwd naar wat ik nog meer eet en waarom? Hier schreef ik een heel ebook over! Bekijk het hier.

Hoi, ik ben Maritza
Ik laat vrouwen zien dat ze met de juiste aanpassingen grote veranderingen in hun gezondheid en fitheid kunnen bereiken. Daarom ben ik gaan werken als voedingscoach en personal trainer. Op deze blog schrijf ik wat ik al voor je uitgezocht en in de praktijk getoetst heb, zodat jij het niet meer hoeft te doen.
Coaching
Kun je wel wat hulp gebruiken? Misschien is dit iets voor je.
Training
Fitter en sterker worden? Samen gaat het sneller.
Ebook – Mijn visie op voeding
Hier schreef ik een heel ebook over! Meer dan 50 gezonde recepten en vele tips om zelf gezonder te koken.
Meer inspiratie:
Instagram
Spotify
YouTube
Recepten

Nog meer lezen

Misschien vind je dit ook wat?

Gezondere ‘dubbel chocolade’ muffins

Muffins zijn mijn liefdestaal: ik maak ze voor onszelf als lekkere, gezonde snack voor de week, als toetje, ontbijt, neem ze mee naar feestjes of geef ze cadeau. Muffins zijn gewoon altijd goed. Niet voor niks heb ik er een aantal recepten van op mijn website staan. Eentje met chocolade kon daarom niet ontbreken.

Meer lezen

Stressvrije kerst: 3 praktische tips om gebalanceerd te genieten

Theoretisch weet je natuurlijk ook wel dat die één of twee kerstetentjes niets uitmaken. Maar in de praktijk zorgen dat het ook bij die paar etentjes blijft en je jezelf niet alsnog overeet of van de kerstdagen een kerstmaand maakt, dat vinden velen lastig. In dit artikel leg ik je uit hoe je de kerst simpel houdt en toch op een gebalanceerde manier geniet.

Meer lezen

Quinoa salade met geitenkaasballetjes

Een heerlijke vegetarische quinoa salade die zowel geschikt is voor bezoek, maar die je ook heel makkelijk in een grote portie kunt maken en de volgende dagen mee kunt nemen naar je werk. De salade is vullend, erg smaakvol en ziet er gezellig uit!

Meer lezen

De 10 simpelste gezonde tussendoortjes

Simpele, gezonde tussendoortjes die lekker zijn en ook nog eens makkelijk mee te nemen als je op je werk of onderweg bent -die willen we allemaal wel! In dit artikel zie je mijn 10 favoriete tussendoortjes die precies aan al deze criteria voldoen. Vega, veganistisch, vlees en vis, er zit voor iedereen wat bij.

Meer lezen

Carrot cake overnight oats

Zin in een bijzonder ontbijtje maar ook weer niet tè moeilijk? Probeer eens deze carrot cake overnight oats. Alle ingrediënten in dit ontbijt dragen bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel en een goede verzadiging, dus als je 's morgens veel honger hebt of een lange dag voor de boeg, kun je hier lang op vooruit. En het smaakt ook nog eens heerlijk!

Meer lezen

Bowl met ovengroente

Een bakplaat vol groente is natuurlijk niet nieuw. Maar waarom zou je dit alleen als avondeten eten als het zo snel en makkelijk is en daarmee juist zo fijn als warme lunch? De bakplaat bowl komt hier wekelijks op tafel en kun je maken als je thuis werkt of van tevoren voorbereiden en meenemen naar je werk.

Meer lezen

De laatste 5 kilo afvallen in 5 effectieve stappen

De laatste 5 kilo afvallen werkt anders dan de eerste 10 kilo. In dit artikel lees je welke aanpassingen je moet maken zodat je op een prettige manier blijvend de laatste kilo's kwijtraakt. Spoiler alert: het gaat niet om méér doen, maar om alles wat je al doet, nog een béétje beter doen 😉

Meer lezen

Herfstige chiapudding met peer en blauwe bessen

Dat kleine zaadjes een puddingachtige structuur ontwikkelen als je ze een nachtje in kwark laat staan, was iets waar ik even aan heb moeten wennen. Inmiddels is chiapudding echter een van mijn favoriete ontbijtjes als ik simpel maar toch lekker en voedzaam de dag wil beginnen. En bovendien ontzettend goed voor je darmen!

Meer lezen