In 5 stappen naar intuïtief eten

door | 24 juli 2022

Iedereen wil intuïtief eten. Stoppen met diëten en die restrictieve mindset die je achterlaat met ondergewicht, eetbuien of een slechte relatie met je lichaam. En intuïtief eten kan je er ook echt bij helpen vrede te sluiten met eten, je lichaam te accepteren en goed te behandelen en tegelijkertijd goed voor jezelf te zorgen en op je best te functioneren.

Maar wat goed voor je is, is bij iedereen iets anders. Je kunt niet een serie vaste regels toepassen en dan werkt het wel. En dat maakt intuïtief eten soms wat lastiger toe te passen. Er zijn veel rolmodellen die je online kunt volgen om te zien hoe intuïtief eten kan gaan. Maarja, zij doen natuurlijk ook alleen maar wat voor hen werkt. Kopiëren en op jezelf plakken wat zij doen werkt dus ook niet.

Uiteindelijk moet je het jezelf aanleren en doen op jouw manier. Je kunt daarbij echter wél een aantal stappen doorlopen die je wat houvast geven om te weten wat je moet doen.

Hieronder heb ik voor je opgeschreven welke stappen dat zijn:

Stap 1 Wat hebben jij en jouw lichaam nodig

Ook intuïtief eten is gebaseerd op de kennis van wat het lichaam wel en niet nodig heeft. De kaders zijn echter een stuk ruimer. Het is belangrijk om je te informeren over het menselijk lichaam en over jouw eigen lichaam. Zoek uit hoeveel calorieën iemand met jouw kenmerken en levensstijl op een dag nodig heeft. Hoeveel slaap heeft een mens nodig? Hoeveel water? Hoeveel rustdagen moet je minimaal nemen als je veel sport? Hoeveel koffie is teveel? Hoe erg is suikerrijk of gefrituurd eten echt voor je lichaam? (spoiler alert, valt reuze mee als je dit af en toe eet). Enzv.

Als je daar allemaal een idee van hebt, kun je verder naar stap 2: het personaliseren van deze richtlijnen.

Stap 2 Laat je lichaam zijn eigen balans vinden

Elk lichaam is anders. De meeste mensen hebben tussen de 7 en de 8 uur slaap nodig om zich optimaal te voelen, maar niet iedereen. De meeste mensen kunnen ongeveer 4 kopjes koffie per dag drinken zonder gevolgen, maar niet iedereen. Het is dus heel belangrijk dat je niet alleen de richtlijnen volgt maar ook kijkt hoe jouw lichaam op de richtlijnen reageert. Misschien moet je meer of minder doen. Misschien werkt in sommige fases het een beter dan het ander voor jou.

Vraag jezelf bijvoorbeeld af of je meer stress hebt dan anderen? Dan heb je misschien ook meer slaap nodig. Ben je blessuregevoelig? Dan moet je niet tè veel sporten. Heb je veel ondergewicht of overgewicht? Dan heb je andere voedingsrichtlijnen nodig dan de gemiddelde mens.

Gebruik de richtlijnen voor wat zij zijn: richtlijnen. En kijk vervolgens naar jouw persoonlijke voorkeuren, lichamelijke kenmerken en behoeftes en pas de richtlijnen aan op een manier die voor jou werkt.

Stap 3 Leer signalen van je lichaam herkennen

Je lichaam heeft maar een paar signalen om te communiceren wat het nodig heeft. Dat zijn bijvoorbeeld pijn, energie of vermoeidheid, honger, algehele discomfort of meer mentale signalen zoals overprikkeling of onrust. Je hebt dus voor een heel groot aantal behoeftes die je kunt hebben, maar een paar handjes vol signalen waarmee je lichaam probeert die te communiceren.

Zo kan het bijvoorbeeld dat je trek voelt en denk dat je honger hebt, terwijl je je eigenlijk gewoon verveelt. Of je bent overbelast op werk en je krijgt hoofdpijn, terwijl je eigenlijk moe bent.

Het lastigste aan intuïtief eten (en leven) is om goed te leren hoe jouw lichaam met jou communiceert. Probeer te herkennen welke signalen je wanneer ervaart en ook wanneer ze weer weggaan en wat je toen gedaan hebt.

Stap 4 Oefen met de omgang van de signalen van je lichaam

Je kunt er natuurlijk alleen achter komen wat voor jou en jouw lichaam werkt door te oefenen met de signalen. Wat gebeurt er als je pijn hebt en je stopt een paar dagen met trainen? Wat gebeurt er als je stopt met suikerrijk eten? Voel je je daar echt lichamelijk beter op? (Kan!) Of merk je misschien dat je juist obsessief wordt als je dat doet?

Er is geen one-size-fits-all manier van omgaan met je lichaam en behoeftes. De een gaat het liefst 3x in de week naar een crossfit training, de ander voelt zich het best bij elke dag wat yoga. Weer iemand vindt het fijn om vegetarisch te eten, een ander voelt zich energieker met af en toe wat vlees. Heb jij liever een relaxte werkweek van 4 dagen of bloei jij op van hard werken en targets halen?

Het kan en mag allemaal want het is ontzettend persoonlijk of dit bij je past en hoe je hierop reageert.

Stap 5 Proberen, evalueren en herhalen 

Intuïtief eten en leven is geen doel, het is een weg. Een ‘way of living”. Dat houdt ook in dat je er nooit “bent”. Je komt nooit ergens aan. Je ontwikkelt je altijd verder, maakt dingen mee, je lichaam verandert of wordt ouder. En daarbij hoort dat ook je behoeftes veranderen en wat voor die behoeftes goed werkt.

Als je ouder wordt heb je andere behoeftes, als je zwanger bent, of bevallen of kinderen moet opvoeden of een stressvolle baan krijgt of gewicht kwijtraakt of rouwt of een jaar op reis gaat. Je verandert áltijd.

Houd je daarom niet teveel vast aan dingen die ooit gewerkt hebben maar nu niet meer lijken te werken. Blijf verschillende dingen proberen, evalueren en dit herhalen.

En tot slot:

Laat je niet afleiden. Om je heen zullen allerlei mensen en bedrijven andere dingen roepen en aanprijzen dan jij doet. Veel daarvan zal niks met intuïtief eten te maken hebben of alleen voor hen werken.

Blijf bij jezelf. Doe wat voor jou werkt.

Heeft dit artikel jou geholpen? Dan kan het misschien ook anderen helpen! Deel het gerust of stuur het door.

Gerelateerde blogs

Hoi, ik ben Maritza
Ik laat vrouwen zien dat ze met de juiste aanpassingen grote veranderingen in hun gezondheid en fitheid kunnen bereiken. Daarom ben ik gaan werken als voedingscoach en personal trainer. Op deze blog schrijf ik wat ik al voor je uitgezocht en in de praktijk getoetst heb, zodat jij het niet meer hoeft te doen.
Coaching
Kun je wel wat hulp gebruiken? Misschien is dit iets voor je.
Training
Fitter en sterker worden? Samen gaat het sneller.
Ebook – Mijn visie op voeding
Hier schreef ik een heel ebook over! Meer dan 50 gezonde recepten en vele tips om zelf gezonder te koken.
Meer inspiratie:
Instagram
Spotify
YouTube
Recepten

Nog meer lezen

Misschien vind je dit ook wat?

Bowl met ovengroente

Een bakplaat vol groente is natuurlijk niet nieuw. Maar waarom zou je dit alleen als avondeten eten als het zo snel en makkelijk is en daarmee juist zo fijn als warme lunch? De bakplaat bowl komt hier wekelijks op tafel en kun je maken als je thuis werkt of van tevoren voorbereiden en meenemen naar je werk.

Meer lezen

De laatste 5 kilo afvallen in 5 effectieve stappen

De laatste 5 kilo afvallen werkt anders dan de eerste 10 kilo. In dit artikel lees je welke aanpassingen je moet maken zodat je op een prettige manier blijvend de laatste kilo's kwijtraakt. Spoiler alert: het gaat niet om méér doen, maar om alles wat je al doet, nog een béétje beter doen 😉

Meer lezen

Herfstige chiapudding met peer en blauwe bessen

Dat kleine zaadjes een puddingachtige structuur ontwikkelen als je ze een nachtje in kwark laat staan, was iets waar ik even aan heb moeten wennen. Inmiddels is chiapudding echter een van mijn favoriete ontbijtjes als ik simpel maar toch lekker en voedzaam de dag wil beginnen. En bovendien ontzettend goed voor je darmen!

Meer lezen

Herbivoor burgersalade

Deze salade is geïnspireerd door mijn favoriete salade in het eetcafé De Herbivoor in Groningen, de burgersalade. Deze salade is zeer geschikt als je na een dag met veel en wat zwaarder eten weer even zin hebt in iets fris dat toch vullend is. Zo maak je hem!

Meer lezen

Romige maïssoep

Deze maïssoep is één van onze lievelingsgerechten. In de koudere maanden eten wij het bijna elke week. De soep smaakt zoet en romig en eigenlijk niet alsof hij gezond zou kunnen zijn, maar dat is hij wel. Boordevol vezels, gezonde koolhydraten en kruiden, en heerlijk verwarmend en vullend.

Meer lezen

Hartige muffins met wortel en pompoenpitten

Muffins zijn de zonnebloemen onder de bakwaren: absoluut onverprutsbaar. Deze muffins zijn niet zoet maar hartig en vormen daarmee een perfecte snack, tussendoortje op werk of extraatje bij een soep of salade.

Meer lezen