In 5 stappen naar intuïtief eten

door | 24 juli 2022

Iedereen wil intuïtief eten. Stoppen met diëten en die restrictieve mindset die je achterlaat met ondergewicht, eetbuien of een slechte relatie met je lichaam. En intuïtief eten kan je er ook echt bij helpen vrede te sluiten met eten, je lichaam te accepteren en goed te behandelen en tegelijkertijd goed voor jezelf te zorgen en op je best te functioneren.

Maar wat goed voor je is, is bij iedereen iets anders. Je kunt niet een serie vaste regels toepassen en dan werkt het wel. En dat maakt intuïtief eten soms wat lastiger toe te passen. Er zijn veel rolmodellen die je online kunt volgen om te zien hoe intuïtief eten kan gaan. Maarja, zij doen natuurlijk ook alleen maar wat voor hen werkt. Kopiëren en op jezelf plakken wat zij doen werkt dus ook niet.

Uiteindelijk moet je het jezelf aanleren en doen op jouw manier. Je kunt daarbij echter wél een aantal stappen doorlopen die je wat houvast geven om te weten wat je moet doen.

Hieronder heb ik voor je opgeschreven welke stappen dat zijn:

Stap 1. Wat hebben jij en jouw lichaam nodig

Ook intuïtief eten is gebaseerd op de kennis van wat het lichaam wel en niet nodig heeft. De kaders zijn echter een stuk ruimer. Het is belangrijk om je te informeren over het menselijk lichaam en over jouw eigen lichaam. Zoek uit hoeveel calorieën iemand met jouw kenmerken en levensstijl op een dag nodig heeft. Hoeveel slaap heeft een mens nodig? Hoeveel water? Hoeveel rustdagen moet je minimaal nemen als je veel sport? Hoeveel koffie is teveel? Hoe erg is suikerrijk of gefrituurd eten echt voor je lichaam? (spoiler alert, valt reuze mee als je dit af en toe eet). Enzv.

Als je daar allemaal een idee van hebt, kun je verder naar stap 2: het personaliseren van deze richtlijnen.

Stap 2. Laat je lichaam zijn eigen balans vinden

Elk lichaam is anders. De meeste mensen hebben tussen de 7 en de 8 uur slaap nodig om zich optimaal te voelen, maar niet iedereen. De meeste mensen kunnen ongeveer 4 kopjes koffie per dag drinken zonder gevolgen, maar niet iedereen. Het is dus heel belangrijk dat je niet alleen de richtlijnen volgt maar ook kijkt hoe jouw lichaam op de richtlijnen reageert. Misschien moet je meer of minder doen. Misschien werkt in sommige fases het een beter dan het ander voor jou.

Vraag jezelf bijvoorbeeld af of je meer stress hebt dan anderen? Dan heb je misschien ook meer slaap nodig. Ben je blessuregevoelig? Dan moet je niet tè veel sporten. Heb je veel ondergewicht of overgewicht? Dan heb je andere voedingsrichtlijnen nodig dan de gemiddelde mens.

Gebruik de richtlijnen voor wat zij zijn: richtlijnen. En kijk vervolgens naar jouw persoonlijke voorkeuren, lichamelijke kenmerken en behoeftes en pas de richtlijnen aan op een manier die voor jou werkt.

Stap 3. Leer signalen van je lichaam herkennen

Je lichaam heeft maar een paar signalen om te communiceren wat het nodig heeft. Dat zijn bijvoorbeeld pijn, energie of vermoeidheid, honger, algehele discomfort of meer mentale signalen zoals overprikkeling of onrust. Je hebt dus voor een heel groot aantal behoeftes die je kunt hebben, maar een paar handjes vol signalen waarmee je lichaam probeert die te communiceren.

Zo kan het bijvoorbeeld dat je trek voelt en denk dat je honger hebt, terwijl je je eigenlijk gewoon verveelt. Of je bent overbelast op werk en je krijgt hoofdpijn, terwijl je eigenlijk moe bent.

Het lastigste aan intuïtief eten (en leven) is om goed te leren hoe jouw lichaam met jou communiceert. Probeer te herkennen welke signalen je wanneer ervaart en ook wanneer ze weer weggaan en wat je toen gedaan hebt.

Stap 4. Oefen met de omgang van de signalen van je lichaam

Je kunt er natuurlijk alleen achter komen wat voor jou en jouw lichaam werkt door te oefenen met de signalen. Wat gebeurt er als je pijn hebt en je stopt een paar dagen met trainen? Wat gebeurt er als je stopt met suikerrijk eten? Voel je je daar echt lichamelijk beter op? (Kan!) Of merk je misschien dat je juist obsessief wordt als je dat doet?

Er is geen one-size-fits-all manier van omgaan met je lichaam en behoeftes. De een gaat het liefst 3x in de week naar een crossfit training, de ander voelt zich het best bij elke dag wat yoga. Weer iemand vindt het fijn om vegetarisch te eten, een ander voelt zich energieker met af en toe wat vlees. Heb jij liever een relaxte werkweek van 4 dagen of bloei jij op van hard werken en targets halen?

Het kan en mag allemaal want het is ontzettend persoonlijk of dit bij je past en hoe je hierop reageert.

Stap 5. Proberen, evalueren en herhalen 

Intuïtief eten en leven is geen doel, het is een weg. Een ‘way of living”. Dat houdt ook in dat je er nooit “bent”. Je komt nooit ergens aan. Je ontwikkelt je altijd verder, maakt dingen mee, je lichaam verandert of wordt ouder. En daarbij hoort dat ook je behoeftes veranderen en wat voor die behoeftes goed werkt.

Als je ouder wordt heb je andere behoeftes, als je zwanger bent, of bevallen of kinderen moet opvoeden of een stressvolle baan krijgt of gewicht kwijtraakt of rouwt of een jaar op reis gaat. Je verandert áltijd.

Houd je daarom niet teveel vast aan dingen die ooit gewerkt hebben maar nu niet meer lijken te werken. Blijf verschillende dingen proberen, evalueren en dit herhalen.

En tot slot:

Laat je niet afleiden. Om je heen zullen allerlei mensen en bedrijven andere dingen roepen en aanprijzen dan jij doet. Veel daarvan zal niks met intuïtief eten te maken hebben of alleen voor hen werken.

Blijf bij jezelf. Doe wat voor jou werkt.

Heeft dit artikel jou geholpen? Dan kan het misschien ook anderen helpen! Deel het gerust of stuur het door.

maritza kolenbrander blog
Hoi, ik ben Maritza
Ik laat vrouwen zien dat ze met de juiste aanpassingen grote veranderingen in hun gezondheid en fitheid kunnen bereiken. Daarom ben ik gaan werken als voedingscoach en personal trainer. Op deze blog schrijf ik wat ik al voor je uitgezocht en in de praktijk getoetst heb, zodat jij het niet meer hoeft te doen.
Coaching
Kun je wel wat hulp gebruiken? Misschien is dit iets voor je.
Training
Fitter en sterker worden? Samen gaat het sneller.
Ebook – Mijn visie op voeding
Hier schreef ik een heel ebook over! Meer dan 50 gezonde recepten en vele tips om zelf gezonder te koken.
Meer inspiratie:
Instagram
Spotify
YouTube
Recepten

Nog meer lezen

Misschien vind je dit ook wat?

Snelle & eiwitrijke eiersalade op toast

Als het snel moet gaan en eiwitrijk moet zijn, is er haast geen beter lunchgerecht dan dit. Deze eiersalade bevat ook cottage cheese wat het lekker romig maar ook fris maakt, en een grote hoeveelheid eiwitten toevoegt. Na een pittige training of tijdens het afvallen een makkelijke manier om wat extra van de bouwstenen binnen te krijgen die onze spieren helpen herstellen.

Meer lezen

5 minuten – breakfast bowl

Breakfast bowls zijn de perfecte manier om al je restjes in te verwerken. Ze lijken uitgebreid, maar je zet ze binnen 5-10 minuten in elkaar met alles wat je nog in de koelkast hebt. Breakfast bowls eet ik overigens ook wel eens als lunch of avondeten als ik geen zin heb in iets ingewikkelds 😉

Meer lezen

Cashew roomsaus

Geen roomsaus in huis? Geen probleem! Deze roomsaus maak je simpel met voorraden die haast niet over de datum kunnen gaan: cashews, edelgist en knoflookpoeder. Snel klaar en ook een ideaal recept als je wat minder zuivel wilt eten of er niet goed tegen kunt.

Meer lezen

Groene groente in kokossaus

Simpeler dan het lijkt en een leuke afwisseling op de gebruikelijke curry: groene groente in kokossaus. Ik maak dit gerecht vaak met alle restjes die ik overheb. Voeg tofu toe, kip, vis of wat je maar lekker vindt. De simpele smaken vullen elkaar perfect aan.

Meer lezen

Gezondere Magnum Caramel Almond bites

De nieuwe Caramel Bonbons van Magnum zijn verslavend lekker! Maar mogelijk wil je ze wat vaker eten dan goed voor je is. Misschien is dit gezondere alternatief ook in staat om je cravings naar zoet en koud te stillen. Deze bites zijn gemaakt met o.a. dadels, amandelpasta en kokossiroop. Samen vormen ze een caramel-achtige smaak die bijne net zo lekker maar wel een stuk gezonder voor je is. Het bijzondere aan deze bites? Je bewaart ze ook in de vriezer, net zoals de originele versie!

Meer lezen

Sandwiches met tonijnsalade

Tonijnsalade in de winkel bestaat vaak uit 20 ingrediënten en bevat meer mayonaise dan vis. Gelukkig is het heel makkelijk en snel zelf te maken als je weet hoe. Ik maak gebruik van dit basisrecept en varieer met de smaakmakers die ik eraan toevoeg. Komkommer, ui, venkel, bleekselderij, zelfs appel kan!

Meer lezen

Glowy skin smoothie met mango en wortel

De lente is een mooi moment om je huid een extra boost te geven na een winter van weinig zon en veel koude lucht op je gezicht. De mango, wortel, kurkuma en kokos yoghurt in deze smoothie doen precies dat. Maar niet alleen je huid, ook je darmen en hormonen worden blij van deze smoothie!

Meer lezen

Pasta met veggie balletjes en tomatensaus

Keep it simple, met deze pasta met veggie balletjes! Ik maak een saus van alle groente die ik nog in huis heb, voeg mijn favoriete tomatensaus toe, pasta en veggie balletjes en je bent al klaar. Een heerlijke comfort meal die toch vol goede ingrediënten, vitamines en vezels zit.

Meer lezen

Tonijnsalade met mini-crackers

Mijn favoriet als ik weinig inspiratie en niet zo veel in huis heb: tonijnsalade. Mijn favoriet is met bleekselderij en kappertjes, maar je kunt gerust toevoegen wat je nog hebt liggen. Wortel, appel, zelfs venkel, het werkt allemaal. Een gezonde lunch en je bent meteen je restjes kwijt.

Meer lezen

Hormoon boosting matcha

We love when food has benefits! Met dit matcha drankje krijg je naast de gebruikelijke dosis antioxidanten en l-theanine ook een boost voor je hormonen. Maca en ashwaganda hebben een kalmerende werken en zorgen ervoor dat je lichaam meer in balans komt. Op deze manier makkelijk elke dag binnen te krijgen in de vorm van je favoriete drankje.

Meer lezen