Kerstdiner zonder darmklachten

door | 15 december 2024

Kerstetentjes zorgen niet alleen bij jou voor darmklachten. We praten er meestal niet openlijk over, maar veel mensen geven aan na een kerstdiner last te hebben van een opgeblazen gevoel, kramp, winderigheid, verstopping of dunne ontlasting. Ze worden veroorzaakt door het gebruik van andere producten tijdens het kersteten, de grotere porties, meer alcohol, suiker en langer stilzitten aan tafel. Hoewel deze klachten meestal na een paar dagen verdwijnen, kunnen ze flink wat ongemak en zelfs schaamte veroorzaken.

Sommige mensen accepteren die ongemakken als onderdeel van kerst, maar jij leest dit artikel waarschijnlijk omdat je liever zonder klachten wilt genieten van de feestdagen. Goed nieuws: dat kan! Met een paar eenvoudige aanpassingen en voorbereidingen kun je kerst vieren zonder je zorgen te maken over buikpijn.

Comfortabele kleding

Het klinkt simpel, maar je kledingkeuze levert een grote bijdrage aan het verminderen van je klachten tijdens een etentje. Op feestdagen zijn we geneigd om ons uitzien voorop te stellen op comfort, en trekken we wat sneller een mooie (maar hele strakke) leren broek aan of een jurkje met panty waarvan de band in je buik snijdt. Dit schijnbaar kleine ongemak dat jij bereid bent te nemen voor dat ene avondje, kan genoeg zijn om je darmen onder spanning te zetten. Kies voor iets comfortabels dat niet afknelt zodat je darmen goed kunnen blijven werken.

Alcohol met mate

Alcohol irriteert de darmwand en verstoort de natuurlijke darmbeweging. Dit kan kramp en verstopping veroorzaken. Als je alcohol drinkt met koolzuur, zoals bier of champagne, kun je ook last krijgen van winderigheid. Helemaal geen alcohol drinken is natuurlijk het beste, maar als je toch graag een glaasje wilt, houd het dan bij één of twee glazen en drink tussendoor water of een kruidenthee met kamille, venkel of munt. Deze helpen om je darmen te kalmeren.

Tip: ik drink na het avondeten in restaurants altijd een verse muntthee. Het helpt mij eventuele irritaties te voorkomen voordat ze kunnen ontstaan.

Goed kauwen, rustig eten

Rustig eten draagt er niet alleen aan bij dat je eten beter verteert en je meer voedingsstoffen opneemt, je signaleert je lichaam daarmee ook dat je kalm bent en er geen stress is. Hierdoor ontspannen je darmen en voel je bovendien beter aan wanneer je genoeg gegeten hebt. Grote porties voedsel binnen korte tijd verwerken is voor je darmen niet prettig en kan zorgen voor een opgeblazen gevoel en verstopping.

Tip: Onthoud dat je lichaam aangeeft wanneer je genoeg hebt gegeten. Hoe lekker het eten ook is, vol is vol.

Geniet bewust van suiker

Een beetje suiker is meestal geen probleem als je gezonde darmen hebt die in balans zijn. Als je vaak last hebt van je buik, kun je suiker tijdens het kerstdiner beter helemaal vermijden. Neem in plaats daarvan zelf een toetje mee dat gezoet is met natuurlijke alternatieven zoals dadels of banaan. Kijk bijvoorbeeld hier voor wat inspiratie.

Kun je wel tegen een beetje suiker? Blijf dan vooral bewust van de hoeveelheden en vermijd alleen kunstmatige zoetstoffen als xylitol, xorbitol, mannitol, erythritol en maltitol. Deze worden vaak slecht verteerd en kunnen winderigheid veroorzaken. Controleer de etiketten van producten om erachter te komen waar ze inzitten.

Kies voor darmvriendelijke gerechten

Om goed te kunnen werken hebben je darmen naast een beperkte hoeveelheid suiker en alcohol ook vooral gezonde, darmvriendelijke voeding nodig. Focus daarvoor tijdens het kerstdiner op verse, onbewerkte gerechten die bestaan uit groente, langzame koolhydraten, vezels en weinig, simpele ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan ovengroente, quinoa schotel, pompoensoep, en frisse salades. Je kunt je maaltijd ook beginnen met groente of salade voor een nog beter effect.

Check bij jezelf in

Een veroorzaker van darmklachten die vaak onderschat wordt is stress. En deze kan verschillende oorzaken hebben. Zo zie ik vaak dat vooral introverte mensen na een paar dagen kerst veel spanning ervaren van het continue onder mensen zijn. Wees niet bang om een moment voor jezelf op te zoeken als je dat nodig hebt. Vaak hebben anderen hier stiekem ook wel behoefte aan maar durven het niet aan te geven. Iemand moet het intitiatief nemen, dus als jij dat bent, zul je waarschijnlijk merken dat je helemaal niet de enige bent 😉

Nog even een blokje om?

Laat je antwoord altijd ‘ja!’ zijn! Een wandeling na het kerstdiner is de beste manier om je darmen weer tot rust te brengen en om ze te helpen met verteren. De buitenlucht helpt je bovendien te ontspannen en tijdens de wandeling kun je mooi even een moment nemen om ook bij jezelf in te checken. Hoeveel vliegen in één klap wil je?

Tip: Bij ons is een wandeling na het kerstdiner een vaste traditie. Als dat bij jou niet het geval is, stel het voor! Meestal zijn er meer mensen die dat fijn vinden dan je denkt.

Samenvatting

Het kerstdiner kan ongemakken veroorzaken, maar met een paar eenvoudige aanpassingen kun je zonder buikpijn van de feestdagen genieten. Draag comfortabele kleding, drink met mate, eet bewust, en kies voor darmvriendelijke gerechten. Vergeet niet om stress te verminderen en na het eten lekker te bewegen.

Heb je structureel last van darmklachten, ook buiten kerst om? Dan is het verstandig om eens de kern van het probleem te onderzoeken.

Jaarlijks help ik veel vrouwen om weer lekkerder in hun vel te zitten en o.a. hun darmgezondheid te verbeteren. Lijkt het je fijn als ik ook eens met jou meekijk naar oplossingen? Stuur me gerust een berichtje voor een vrijblijvende kennismaking.

Samen maken we van kerst een ontspannen en buikpijnvrije tijd!

maritza kolenbrander blog
Hoi, ik ben Maritza
Ik laat vrouwen zien dat ze met de juiste aanpassingen grote veranderingen in hun gezondheid en fitheid kunnen bereiken. Daarom ben ik gaan werken als voedingscoach en personal trainer. Op deze blog schrijf ik wat ik al voor je uitgezocht en in de praktijk getoetst heb, zodat jij het niet meer hoeft te doen.
Coaching
Kun je wel wat hulp gebruiken? Misschien is dit iets voor je.
Training
Fitter en sterker worden? Samen gaat het sneller.
Ebook – Mijn visie op voeding
Hier schreef ik een heel ebook over! Meer dan 50 gezonde recepten en vele tips om zelf gezonder te koken.
Meer inspiratie:
Instagram
Spotify
YouTube
Recepten

Nog meer lezen

Misschien vind je dit ook wat?

Shepherd’s pie

Shepherd's pie is een heerlijk verwarmend gerecht in de herfst en winter. Van zichzelf niet per se erg gezond en rijk aan vlees, boter en kaas. Op deze manier voegen we echter meer groente en vezels toe en houden we de maaltijd smaakvol maar toch lichter. Ook ideaal: je maakt met 1x koken gelijk 4 porties.

Meer lezen

Cookie dough energy balls

Mijn favoriete tussendoortje dit jaar: energy balls! Deze variant smaakt naar een koekje zo lekker. Ik eet ze voor een workout, als toetje na de lunch of bij een kopje thee als ik wat extra honger heb.

Meer lezen

15 manieren om te ontspannen & je emoties te verwerken zonder eten

Gezonde eetgewoonten en regelmatige beweging zijn makkelijk als je leven vlekkeloos gaat. Juist als het tegenzit, grijp je sneller tot eten als troost, afleiding of opkikker. En dat kan een fijn gevoel en goede resultaten in de weg staan. In dit artikel lees je 15 manieren waarop je anders met je emoties kunt omgaan.

Meer lezen

Simpele lunch sandwiches

Een gezond alternatief voor de boterham met kaas of pindakaas. Deze sandwiches geven je meer vezels, voedingsstoffen en eiwitten en je voelt je daardoor energieker en langer verzadigd. In 5 minuten klaar te maken en daarmee ideaal voor mee naar werk.

Meer lezen

Quinoa sushi met wasabimayonaise

Zin om wat meer moeite te doen of op zoek naar de invulling voor een leuke, gezonde date? Maak eens zelf sushi! Je bent een tijdje bezig, maar het is een leuke activiteit, erg lekker en door de quinoa in dit recept overeet je minder snel en blijft je bloedsuikerspiegel stabiel.

Meer lezen

Matcha energy balls (door Sanne Vloet & Soulsyncbody)

Yes you can snack! Lekkere tussendoortjes horen ook bij een gezonde levensstijl. Maar we laten de suiker, smaakversterkers en toevoegingen achterwegen en focussen op echte voedingsmiddelen. Met deze matcha balls heb je dagelijks iets lekkers om naar uit te kijken.

Meer lezen

Simpele chiapudding (basisrecept)

Chiapudding is ontzettend goed voor je darmen! Op smaak brengen kun je het met kokosmelk, geraspte citroen, vanille of cacao poeder. Hier vind je mijn simpele basisrecept en favoriete combinaties!

Meer lezen

Ratatouille met zoete aardappel en vis

Ratatouille! Een simpele ovengroente schotel die echt iedereen kan maken en eruit ziet alsof je hard je best hebt gedaan. Terwijl de bereiding je maar 15 minuten kost. Dit heerlijke, gezonde gerecht verdient een plekje in jouw terugkerende maaltijden.

Meer lezen