Matcha voor beginners – Waar je op moet letten & hoe je het lekker maakt

door | 28 juni 2023

Bereidingstijd:

3 minuten

Wachttijd:

GEEN

Totaal:

3 minuten

Matcha is een Japans drankje van gemalen groene theeblaadjes dat sinds een aantal jaar ook veel gedronken wordt in de rest van de wereld. Vooral onder fitness-en wellness liefhebbers is het om zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen populair.

De meeste mensen die matcha voor de eerste keer drinken vinden het niet meteen lekker. Toen ik het voor de eerste keer dronk was ik niet anders. Soms moet je iets vaker drinken om het lekker te vinden, maar soms speelt ook de kwaliteit en bereiding een grote rol in de smaak. Met matcha heb ik gemerkt dat dat zo is. Zo is de matcha in cafés meestal niet te drinken en geef je al snel onnodig geld uit als je zonder te weten waar je op moet letten, matcha in de winkel koopt.

In dit artikel leg ik je uit hoe jij goede matcha kunt herkennen en ook hoe het je lukt deze zelf lekker te bereiden.

De verschillende kwaliteiten van matcha kun je al op het oog zien:

Foto bron: https://hugthetea.com/matcha-thee/

Matcha kopen, bereiden én lekker vinden – stap voor stap

Matcha bestellen – hier moet je op letten

Matcha kun je beter alleen bestellen buiten de deur als je weet hoe matcha hoort te smaken en er vertrouwen in hebt dat de barista dit ook weet. De meeste cafés bereiden het helaas op de verkeerde manier of gebruiken matcha die al te oud is. Matcha die verkeerd gezet is herken je aan een bittere smaak. De thee is dan met te heet water gezet waardoor de gemalen blaadjes ‘verbranden’. Als de matcha erg klonterig is en stukjes bevat, is hij niet lang genoeg geklopt. Wanneer de matcha een doffe, vissige smaak heeft, is hij te oud. Dit herken je ook aan een grijs-groene kleur. Goede matcha is gifgroen van kleur.

Matcha kopen in de winkel

Als je matcha in de winkel koopt, let dan op de vermelding “Ceremonial matcha”, “Drinking grade” of “Class A”. Dit betekent dat de matcha van de hoogste kwaliteit is en geschikt om te drinken. Lagere kwaliteit matcha is wel geschikt om bijvoorbeeld mee te bakken. Goede matcha herken je ook aan de prijs. 50 gram ligt al snel tussen de €20,- en €30,-. Niet goedkoop, maar vooral als beginner doe je hier lang mee. Koop de eerste keer zo min mogelijk want eenmaal geopend, kun je het slechts een paar maanden bewaren. Sommige bedrijven verkopen matcha in proefverpakkingen.

Ik koop mijn matcha hier, de kleinste hoeveelheid hier is 50 gram. Een matcha proefpakket met verschillende soorten, voor een betaalbare prijs vind je hier.

Matcha materiaal

Om traditionele matcha te zetten heb je ook een klein zeefje nodig, een klein houten lepeltje (traditioneel een bamboe lepeltje), een kommetje en een matcha whisk. Dat is een klein borsteltje waarmee je de klontjes uit de matcha kunt kloppen.

Als je nu nog niet gelijk geld uit wilt geven aan deze matcha gereedschappen, zijn er ook andere mogelijkheden voor de bereiding die ik hieronder met je zal delen.

Matcha bereiden

Als je de goede matcha in huis hebt gehaald kun je gaan experimenteren. Vaak heb je, ondanks kwalitatieve matcha en de juiste bereiding, even tijd nodig om aan de smaak te wennen. Deze is fris, licht zoet maar ook een beetje grassig.

Toen ik net begon met matcha drinken maakte ik het op deze manier, zodat ik langzaam aan de smaak kon wennen:

Zo maak je een milde vanille matcha die geschikt is voor beginners

Ingrediënten voor 1 glas vanille matcha

1/3 tl matcha grade A
150 ml ongezoete sojamelk
150 ml vanille sojamelk

Bovendien:
Klein theezeefje
Bamboe whisk (of een inmaakpot met deksel die goed sluit en een theedoek)

Bereiding

Kook heet water tot 80 graden. Als je geen afstelbare waterkoker hebt, kook dan 100 ml water tot 100 graden en giet er vervolgens een scheutje koud water bij.

Leg een theezeefje over een glas en wrijf daar met een lepeltje 1/3 tl matcha doorheen. Giet ongeveer 100 ml water op ca. 80 graden bij de matcha.

Als je een whisk gebruikt:
Maak kleine W-vormige bewegingen met de whisk in je glas, waardoor de stukjes matcha stukgeslagen worden.

 Als je geen whisk hebt en een inmaakpot gebruikt:
Giet je matcha mengsel in een inmaakpot en draai de deksel stevig op het glas. Pak met de theedoek het glas vast en schudt het flink heen en weer zodat de klontjes in de matcha stukgeslagen worden. Zet het glas daarna aan de kant, laat de deksel nog dicht!

Verwarm de ongezoete sojamelk en de vanille sojamelk, zorg dat het alleen verwarmt en niet aan de kook raakt. Je kunt ook een melkopschuimer gebruiken. 

Als de melk verwarmd is, kun je deze bij de matcha gieten. Heb je een inmaakpot gebruikt, draai dan voorzichtig! de deksel van het glas en giet hier de sojamelk bij. Roer de matcha en sojamelk goed door elkaar tot je een egale pastel groene kleur krijgt.

Drinken maar!

Voedingswaarden

Calorieën: 139
Koolhydraten: 12 gram
Eiwitten: 10 gram
Vetten: 6 gram

Lijkt het je fijn om matcha op de traditionele wijze te bereiden? Hier heb ik deze korte video over opgenomen!

maritza kolenbrander blog
Hoi, ik ben Maritza
Ik laat vrouwen zien dat ze met de juiste aanpassingen grote veranderingen in hun gezondheid en fitheid kunnen bereiken. Daarom ben ik gaan werken als voedingscoach en personal trainer. Op deze blog schrijf ik wat ik al voor je uitgezocht en in de praktijk getoetst heb, zodat jij het niet meer hoeft te doen.
Coaching
Kun je wel wat hulp gebruiken? Misschien is dit iets voor je.
Training
Fitter en sterker worden? Samen gaat het sneller.
Ebook – Mijn visie op voeding
Hier schreef ik een heel ebook over! Meer dan 50 gezonde recepten en vele tips om zelf gezonder te koken.
Meer inspiratie:
Instagram
Spotify
YouTube
Recepten

Nog meer lezen

Misschien vind je dit ook wat?

15 manieren om te ontspannen & je emoties te verwerken zonder eten

Gezonde eetgewoonten en regelmatige beweging zijn makkelijk als je leven vlekkeloos gaat. Juist als het tegenzit, grijp je sneller tot eten als troost, afleiding of opkikker. En dat kan een fijn gevoel en goede resultaten in de weg staan. In dit artikel lees je 15 manieren waarop je anders met je emoties kunt omgaan.

Meer lezen

Simpele lunch sandwiches

Een gezond alternatief voor de boterham met kaas of pindakaas. Deze sandwiches geven je meer vezels, voedingsstoffen en eiwitten en je voelt je daardoor energieker en langer verzadigd. In 5 minuten klaar te maken en daarmee ideaal voor mee naar werk.

Meer lezen

Quinoa sushi met wasabimayonaise

Zin om wat meer moeite te doen of op zoek naar de invulling voor een leuke, gezonde date? Maak eens zelf sushi! Je bent een tijdje bezig, maar het is een leuke activiteit, erg lekker en door de quinoa in dit recept overeet je minder snel en blijft je bloedsuikerspiegel stabiel.

Meer lezen

Matcha energy balls (door Sanne Vloet & Soulsyncbody)

Yes you can snack! Lekkere tussendoortjes horen ook bij een gezonde levensstijl. Maar we laten de suiker, smaakversterkers en toevoegingen achterwegen en focussen op echte voedingsmiddelen. Met deze matcha balls heb je dagelijks iets lekkers om naar uit te kijken.

Meer lezen

Simpele chiapudding (basisrecept)

Chiapudding is ontzettend goed voor je darmen! Op smaak brengen kun je het met kokosmelk, geraspte citroen, vanille of cacao poeder. Hier vind je mijn simpele basisrecept en favoriete combinaties!

Meer lezen

Ratatouille met zoete aardappel en vis

Ratatouille! Een simpele ovengroente schotel die echt iedereen kan maken en eruit ziet alsof je hard je best hebt gedaan. Terwijl de bereiding je maar 15 minuten kost. Dit heerlijke, gezonde gerecht verdient een plekje in jouw terugkerende maaltijden.

Meer lezen

Vakantie zonder stress: de gebalanceerde aanpak voor voeding & beweging

Vakantie kan je uit je ritme en gezonde routine halen, wat stressvol kan zijn. We willen ons goed voelen, zowel op vakantie als bij thuiskomst, en tevreden zijn over onze keuzes. Tegelijkertijd willen we ontspannen, genieten en spontaan zijn. De sleutel is het vinden van een balans die voor jou werkt. De tips in dit artikel helpen je om een beeld te krijgen van hoe dit er in de praktijk uit kan zien.

Meer lezen

Noedels met tofu

Een heerlijk gerecht om wekelijks op het menu te hebben: vol met verse groentes, gezonde eiwitten en een volle smaak. Weer eens wat anders dan onze traditionele AVG, maar bijna net zo makkelijk!

Meer lezen