Sporten of rusten? Zo herken je wat vandaag het beste is

door | 3 juli 2022

Meer is niet altijd beter. Zeker niet als het om sporten gaat. Toch denken veel mensen dat en benaderen sporten met de alles-of-niets mindset. ‘Als het vandaag goed ging, moet het morgen nog beter gaan.’ ‘Een rustige training is net zo goed geen training.’ En als het een keer minder gaat dan een week tevoren is dat een reden om de hele dag een negatieve stemming te hebben.

Herken je dit soort gedachten bij jezelf? De waarheid is dat je lichaam door periodes van meer en minder energie gaat en je daar maar weinig invloed op hebt. Zelfs met een goed trainingsschema en de juiste voeding niet. Je lichaam heeft soms gewoon geen training nodig, maar rust. Punt.

Hard to believe, right? Meer trainen is toch altijd beter en brengt je sneller bij je doel? Ehhhh, nee dus. Als je herhaaldelijk de signalen van je lichaam dat het niet wil of kan trainen negeert, riskeer je blessures, hormonale schommelingen en chronische vermoeidheid. En dan hebben we het over de negatieve gevolgen. Wat er ook gebeurt is dat je ondanks heel veel trainen niet vooruit gaat. Geen spiergroei, niet meer kracht, geen betere snelheid. Nope. Nada. Ook geen positieve gevolgen dus. Je sport gewoon (vrijwel) voor niks.

Rust is een essentieel onderdeel van sporten. Niet voor niets is een van de hoofdactiviteiten van professionele sporters naast trainen, rusten. Uren en uren per dag. Maar sporters hebben daar een schema voor en allemaal hulp bij. Hoe weet jij wanneer je moet rusten?

Zo geeft je lichaam het aan

Je lichaam geeft de behoefte aan rust allereerst aan middels lichamelijke en mentale vermoeidheid. Denk hierbij aan zware benen, spierpijn of verzuurde spieren en weinig kracht in de spieren. Mentale vermoeidheid van sporten herken je aan een afkeer van sporten (vooral wanneer je het eigenlijk heel leuk vindt) en het moe of zat zijn om jezelf te motiveren.

Negeer je deze eerste signalen, kan je lichaam laten weten dat het niet wil sporten middels langdurige vermoeidheid, erger wordende pijn, overbelasting, overprikkeling of blessures. Je herkent dit aan veel honger, vermoeide spieren, moeite met slapen, hartkloppingen, een opgejaagd gevoel, verlies van plezier in het sporten, veel en lange spierpijn, slechtere sportprestaties en geen vooruitgang ondanks regelmatige trainingen en goede voeding.

Heb je het dan nog steeds niet door, riskeer je een chronische blessure, lichamelijke slijtage en hormonale disbalansen die bijvoorbeeld tot een verlies van je menstruatie kunnen leiden.

Al die dingen die hierboven niet fijn klinken wil je vermijden. En dat doe je het beste middels preventie, in plaats van achteraf de ontstane schade op te ruimen. Zorg daarom regelmatig voor langere trainingspauzes van tenminste 1 week, plan wekelijkse rustdagen en een balans tussen intensieve en rustige trainingen en houd de signalen van je lichaam goed in de gaten.

Is sporten echt geen goed idee of moet je gewoon even een drempel over? Zo bepaal je het

Vraag jezelf allereerst eens af hoeveel je gesport hebt de afgelopen 6 – 8 weken. Is het antwoord daarop 5x of meer per week op een medium tot intensief niveau? Dan is het tijd voor pauze. Zorg dat je om de 2 maanden tenminste 1 hele week niet traint om je lichaam weer voldoende te laten herstellen en je hormonen te balanceren.

Als je nog steeds twijfelt, doe dan de sporttest. Ga tenminste 10 minuten op een medium tot intensief niveau sporten. Merk je dat je lichaam op gang komt en meegaat in de training? Dan kun je je training voortzetten. Merk je dat je lichaam weerstand blijft leveren en de moeheid en tegenzin zowel lichamelijk als mentaal niet verdwijnen? Neem dan ook tenminste een hele week rust.

Ook achteraf kun je evalueren. Hoe voel je je na een training die je toch afgemaakt hebt? Nog vermoeider? Heb je daarna de hele dag geslapen? Of de kast leeg gegeten? En als de volgende training gepland staat weer hetzelfde riedeltje van moeheid en tegenzin?

NEEM RUST.

(Meer) rusten is sowieso altijd aan de orde bij hevige pijn, bepaalde blessures (overleg dit met je fysio), overspannenheid, een hormonale disbalans zoals uitblijven van de menstruatie en bij ondergewicht.

Elke topatleet, elke fysiotherapeut, huisarts of personal trainer kan je vertellen hoe en waarom je rust moet nemen in afwisseling met je trainingen. Spreek deze mensen in jouw omgeving gerust aan als je hier nog meer over wilt weten.

Heeft dit artikel jou geholpen? Dan kan het misschien ook anderen helpen! Deel het gerust of stuur het door.

Heeft dit artikel jou geholpen? Dan kan het misschien ook anderen helpen! Deel het gerust of stuur het door.
maritza kolenbrander blog
Hoi, ik ben Maritza
Ik laat vrouwen zien dat ze met de juiste aanpassingen grote veranderingen in hun gezondheid en fitheid kunnen bereiken. Daarom ben ik gaan werken als voedingscoach en personal trainer. Op deze blog schrijf ik wat ik al voor je uitgezocht en in de praktijk getoetst heb, zodat jij het niet meer hoeft te doen.
Coaching
Kun je wel wat hulp gebruiken? Misschien is dit iets voor je.
Training
Fitter en sterker worden? Samen gaat het sneller.
Ebook – Mijn visie op voeding
Hier schreef ik een heel ebook over! Meer dan 50 gezonde recepten en vele tips om zelf gezonder te koken.
Meer inspiratie:
Instagram
Spotify
YouTube
Recepten

Nog meer lezen

Misschien vind je dit ook wat?

Tonijnsalade met mini-crackers

Mijn favoriet als ik weinig inspiratie en niet zo veel in huis heb: tonijnsalade. Mijn favoriet is met bleekselderij en kappertjes, maar je kunt gerust toevoegen wat je nog hebt liggen. Wortel, appel, zelfs venkel, het werkt allemaal. Een gezonde lunch en je bent meteen je restjes kwijt.

Meer lezen

Hormoon boosting matcha

We love when food has benefits! Met dit matcha drankje krijg je naast de gebruikelijke dosis antioxidanten en l-theanine ook een boost voor je hormonen. Maca en ashwaganda hebben een kalmerende werken en zorgen ervoor dat je lichaam meer in balans komt. Op deze manier makkelijk elke dag binnen te krijgen in de vorm van je favoriete drankje.

Meer lezen

Spelt boterhammen met avocado en ei

Gezond hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met dit ontbijt krijg je veel vezels, eiwitten, gezonde vetten en voedingsstoffen binnen. En het kost je geen 15 minuten. Een echt feel good ontbijtje voor een drukke dag, of ter ondersteuning van je hormonen en bloedsuikerspiegel. Oh en je huid houdt hier ook van.

Meer lezen

Matcha yoghurt bowl

Dit recept lijkt op mijn geliefde beauty bowl met als extra ingrediënt niets minder dan matcha! Daar kun je namelijk ook mee koken en bakken, of het toevoegen aan een yoghurt bowl zoals deze. De smaak wordt er bijzonderder van en je krijgt er een kleine extra energieboost van.

Meer lezen

Dadels met pistachepasta, chocolade en zeezout

Snel en simpel! Binnen 3 minuten zet je deze gevulde dadels in de koelkast als snack voor de rest van de week. Mijn favoriet is met pistachepasta, 70% chocolade en een klein beetje zeezout. Maar gebruik gerust de ingrediënten die jij het lekkerst vindt!

Meer lezen

Kerstdiner zonder darmklachten

Kerst zonder buikpijn? Voor velen hoort het er jaarlijks bij, maar dat hoeft niet zo te zijn. Al met een paar aanpassingen kun je kerst vieren zonder je zorgen te maken over vervelende darmklachten.

Meer lezen

Shepherd’s pie

Shepherd's pie is een heerlijk verwarmend gerecht in de herfst en winter. Van zichzelf niet per se erg gezond en rijk aan vlees, boter en kaas. Op deze manier voegen we echter meer groente en vezels toe en houden we de maaltijd smaakvol maar toch lichter. Ook ideaal: je maakt met 1x koken gelijk 4 porties.

Meer lezen

Cookie dough energy balls

Mijn favoriete tussendoortje dit jaar: energy balls! Deze variant smaakt naar een koekje zo lekker. Ik eet ze voor een workout, als toetje na de lunch of bij een kopje thee als ik wat extra honger heb.

Meer lezen

15 manieren om te ontspannen & je emoties te verwerken zonder eten

Gezonde eetgewoonten en regelmatige beweging zijn makkelijk als je leven vlekkeloos gaat. Juist als het tegenzit, grijp je sneller tot eten als troost, afleiding of opkikker. En dat kan een fijn gevoel en goede resultaten in de weg staan. In dit artikel lees je 15 manieren waarop je anders met je emoties kunt omgaan.

Meer lezen