Sporten of rusten? Zo herken je wat vandaag het beste is

door | 3 juli 2022

Meer is niet altijd beter. Zeker niet als het om sporten gaat. Toch denken veel mensen dat en benaderen sporten met de alles-of-niets mindset. ‘Als het vandaag goed ging, moet het morgen nog beter gaan.’ ‘Een rustige training is net zo goed geen training.’ En als het een keer minder gaat dan een week tevoren is dat een reden om de hele dag een negatieve stemming te hebben.

Herken je dit soort gedachten bij jezelf? De waarheid is dat je lichaam door periodes van meer en minder energie gaat en je daar maar weinig invloed op hebt. Zelfs met een goed trainingsschema en de juiste voeding niet. Je lichaam heeft soms gewoon geen training nodig, maar rust. Punt.

Hard to believe, right? Meer trainen is toch altijd beter en brengt je sneller bij je doel? Ehhhh, nee dus. Als je herhaaldelijk de signalen van je lichaam dat het niet wil of kan trainen negeert, riskeer je blessures, hormonale schommelingen en chronische vermoeidheid. En dan hebben we het over de negatieve gevolgen. Wat er ook gebeurt is dat je ondanks heel veel trainen niet vooruit gaat. Geen spiergroei, niet meer kracht, geen betere snelheid. Nope. Nada. Ook geen positieve gevolgen dus. Je sport gewoon (vrijwel) voor niks.

Rust is een essentieel onderdeel van sporten. Niet voor niets is een van de hoofdactiviteiten van professionele sporters naast trainen, rusten. Uren en uren per dag. Maar sporters hebben daar een schema voor en allemaal hulp bij. Hoe weet jij wanneer je moet rusten?

Zo geeft je lichaam het aan

Je lichaam geeft de behoefte aan rust allereerst aan middels lichamelijke en mentale vermoeidheid. Denk hierbij aan zware benen, spierpijn of verzuurde spieren en weinig kracht in de spieren. Mentale vermoeidheid van sporten herken je aan een afkeer van sporten (vooral wanneer je het eigenlijk heel leuk vindt) en het moe of zat zijn om jezelf te motiveren.

Negeer je deze eerste signalen, kan je lichaam laten weten dat het niet wil sporten middels langdurige vermoeidheid, erger wordende pijn, overbelasting, overprikkeling of blessures. Je herkent dit aan veel honger, vermoeide spieren, moeite met slapen, hartkloppingen, een opgejaagd gevoel, verlies van plezier in het sporten, veel en lange spierpijn, slechtere sportprestaties en geen vooruitgang ondanks regelmatige trainingen en goede voeding.

Heb je het dan nog steeds niet door, riskeer je een chronische blessure, lichamelijke slijtage en hormonale disbalansen die bijvoorbeeld tot een verlies van je menstruatie kunnen leiden.

Al die dingen die hierboven niet fijn klinken wil je vermijden. En dat doe je het beste middels preventie, in plaats van achteraf de ontstane schade op te ruimen. Zorg daarom regelmatig voor langere trainingspauzes van tenminste 1 week, plan wekelijkse rustdagen en een balans tussen intensieve en rustige trainingen en houd de signalen van je lichaam goed in de gaten.

Is sporten echt geen goed idee of moet je gewoon even een drempel over? Zo bepaal je het

Vraag jezelf allereerst eens af hoeveel je gesport hebt de afgelopen 6 – 8 weken. Is het antwoord daarop 5x of meer per week op een medium tot intensief niveau? Dan is het tijd voor pauze. Zorg dat je om de 2 maanden tenminste 1 hele week niet traint om je lichaam weer voldoende te laten herstellen en je hormonen te balanceren.

Als je nog steeds twijfelt, doe dan de sporttest. Ga tenminste 10 minuten op een medium tot intensief niveau sporten. Merk je dat je lichaam op gang komt en meegaat in de training? Dan kun je je training voortzetten. Merk je dat je lichaam weerstand blijft leveren en de moeheid en tegenzin zowel lichamelijk als mentaal niet verdwijnen? Neem dan ook tenminste een hele week rust.

Ook achteraf kun je evalueren. Hoe voel je je na een training die je toch afgemaakt hebt? Nog vermoeider? Heb je daarna de hele dag geslapen? Of de kast leeg gegeten? En als de volgende training gepland staat weer hetzelfde riedeltje van moeheid en tegenzin?

NEEM RUST.

(Meer) rusten is sowieso altijd aan de orde bij hevige pijn, bepaalde blessures (overleg dit met je fysio), overspannenheid, een hormonale disbalans zoals uitblijven van de menstruatie en bij ondergewicht.

Elke topatleet, elke fysiotherapeut, huisarts of personal trainer kan je vertellen hoe en waarom je rust moet nemen in afwisseling met je trainingen. Spreek deze mensen in jouw omgeving gerust aan als je hier nog meer over wilt weten.

Heeft dit artikel jou geholpen? Dan kan het misschien ook anderen helpen! Deel het gerust of stuur het door.

Heeft dit artikel jou geholpen? Dan kan het misschien ook anderen helpen! Deel het gerust of stuur het door.
Hoi, ik ben Maritza
Ik laat vrouwen zien dat ze met de juiste aanpassingen grote veranderingen in hun gezondheid en fitheid kunnen bereiken. Daarom ben ik gaan werken als voedingscoach en personal trainer. Op deze blog schrijf ik wat ik al voor je uitgezocht en in de praktijk getoetst heb, zodat jij het niet meer hoeft te doen.
Coaching
Kun je wel wat hulp gebruiken? Misschien is dit iets voor je.
Training
Fitter en sterker worden? Samen gaat het sneller.
Ebook – Mijn visie op voeding
Hier schreef ik een heel ebook over! Meer dan 50 gezonde recepten en vele tips om zelf gezonder te koken.
Meer inspiratie:
Instagram
Spotify
YouTube
Recepten

Nog meer lezen

Misschien vind je dit ook wat?

Gezondere ‘dubbel chocolade’ muffins

Muffins zijn mijn liefdestaal: ik maak ze voor onszelf als lekkere, gezonde snack voor de week, als toetje, ontbijt, neem ze mee naar feestjes of geef ze cadeau. Muffins zijn gewoon altijd goed. Niet voor niks heb ik er een aantal recepten van op mijn website staan. Eentje met chocolade kon daarom niet ontbreken.

Meer lezen

Stressvrije kerst: 3 praktische tips om gebalanceerd te genieten

Theoretisch weet je natuurlijk ook wel dat die één of twee kerstetentjes niets uitmaken. Maar in de praktijk zorgen dat het ook bij die paar etentjes blijft en je jezelf niet alsnog overeet of van de kerstdagen een kerstmaand maakt, dat vinden velen lastig. In dit artikel leg ik je uit hoe je de kerst simpel houdt en toch op een gebalanceerde manier geniet.

Meer lezen

Quinoa salade met geitenkaasballetjes

Een heerlijke vegetarische quinoa salade die zowel geschikt is voor bezoek, maar die je ook heel makkelijk in een grote portie kunt maken en de volgende dagen mee kunt nemen naar je werk. De salade is vullend, erg smaakvol en ziet er gezellig uit!

Meer lezen

De 10 simpelste gezonde tussendoortjes

Simpele, gezonde tussendoortjes die lekker zijn en ook nog eens makkelijk mee te nemen als je op je werk of onderweg bent -die willen we allemaal wel! In dit artikel zie je mijn 10 favoriete tussendoortjes die precies aan al deze criteria voldoen. Vega, veganistisch, vlees en vis, er zit voor iedereen wat bij.

Meer lezen

Carrot cake overnight oats

Zin in een bijzonder ontbijtje maar ook weer niet tè moeilijk? Probeer eens deze carrot cake overnight oats. Alle ingrediënten in dit ontbijt dragen bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel en een goede verzadiging, dus als je 's morgens veel honger hebt of een lange dag voor de boeg, kun je hier lang op vooruit. En het smaakt ook nog eens heerlijk!

Meer lezen

Bowl met ovengroente

Een bakplaat vol groente is natuurlijk niet nieuw. Maar waarom zou je dit alleen als avondeten eten als het zo snel en makkelijk is en daarmee juist zo fijn als warme lunch? De bakplaat bowl komt hier wekelijks op tafel en kun je maken als je thuis werkt of van tevoren voorbereiden en meenemen naar je werk.

Meer lezen

De laatste 5 kilo afvallen in 5 effectieve stappen

De laatste 5 kilo afvallen werkt anders dan de eerste 10 kilo. In dit artikel lees je welke aanpassingen je moet maken zodat je op een prettige manier blijvend de laatste kilo's kwijtraakt. Spoiler alert: het gaat niet om méér doen, maar om alles wat je al doet, nog een béétje beter doen 😉

Meer lezen

Herfstige chiapudding met peer en blauwe bessen

Dat kleine zaadjes een puddingachtige structuur ontwikkelen als je ze een nachtje in kwark laat staan, was iets waar ik even aan heb moeten wennen. Inmiddels is chiapudding echter een van mijn favoriete ontbijtjes als ik simpel maar toch lekker en voedzaam de dag wil beginnen. En bovendien ontzettend goed voor je darmen!

Meer lezen