Sporten of rusten? Zo herken je wat vandaag het beste is

door | 3 juli 2022

Meer is niet altijd beter. Zeker niet als het om sporten gaat. Toch denken veel mensen dat en benaderen sporten met de alles-of-niets mindset. ‘Als het vandaag goed ging, moet het morgen nog beter gaan.’ ‘Een rustige training is net zo goed geen training.’ En als het een keer minder gaat dan een week tevoren is dat een reden om de hele dag een negatieve stemming te hebben.

Herken je dit soort gedachten bij jezelf? De waarheid is dat je lichaam door periodes van meer en minder energie gaat en je daar maar weinig invloed op hebt. Zelfs met een goed trainingsschema en de juiste voeding niet. Je lichaam heeft soms gewoon geen training nodig, maar rust. Punt.

Hard to believe, right? Meer trainen is toch altijd beter en brengt je sneller bij je doel? Ehhhh, nee dus. Als je herhaaldelijk de signalen van je lichaam dat het niet wil of kan trainen negeert, riskeer je blessures, hormonale schommelingen en chronische vermoeidheid. En dan hebben we het over de negatieve gevolgen. Wat er ook gebeurt is dat je ondanks heel veel trainen niet vooruit gaat. Geen spiergroei, niet meer kracht, geen betere snelheid. Nope. Nada. Ook geen positieve gevolgen dus. Je sport gewoon (vrijwel) voor niks.

Rust is een essentieel onderdeel van sporten. Niet voor niets is een van de hoofdactiviteiten van professionele sporters naast trainen, rusten. Uren en uren per dag. Maar sporters hebben daar een schema voor en allemaal hulp bij. Hoe weet jij wanneer je moet rusten?

Zo geeft je lichaam het aan

Je lichaam geeft de behoefte aan rust allereerst aan middels lichamelijke en mentale vermoeidheid. Denk hierbij aan zware benen, spierpijn of verzuurde spieren en weinig kracht in de spieren. Mentale vermoeidheid van sporten herken je aan een afkeer van sporten (vooral wanneer je het eigenlijk heel leuk vindt) en het moe of zat zijn om jezelf te motiveren.

Negeer je deze eerste signalen, kan je lichaam laten weten dat het niet wil sporten middels langdurige vermoeidheid, erger wordende pijn, overbelasting, overprikkeling of blessures. Je herkent dit aan veel honger, vermoeide spieren, moeite met slapen, hartkloppingen, een opgejaagd gevoel, verlies van plezier in het sporten, veel en lange spierpijn, slechtere sportprestaties en geen vooruitgang ondanks regelmatige trainingen en goede voeding.

Heb je het dan nog steeds niet door, riskeer je een chronische blessure, lichamelijke slijtage en hormonale disbalansen die bijvoorbeeld tot een verlies van je menstruatie kunnen leiden.

Al die dingen die hierboven niet fijn klinken wil je vermijden. En dat doe je het beste middels preventie, in plaats van achteraf de ontstane schade op te ruimen. Zorg daarom regelmatig voor langere trainingspauzes van tenminste 1 week, plan wekelijkse rustdagen en een balans tussen intensieve en rustige trainingen en houd de signalen van je lichaam goed in de gaten.

Is sporten echt geen goed idee of moet je gewoon even een drempel over? Zo bepaal je het

Vraag jezelf allereerst eens af hoeveel je gesport hebt de afgelopen 6 – 8 weken. Is het antwoord daarop 5x of meer per week op een medium tot intensief niveau? Dan is het tijd voor pauze. Zorg dat je om de 2 maanden tenminste 1 hele week niet traint om je lichaam weer voldoende te laten herstellen en je hormonen te balanceren.

Als je nog steeds twijfelt, doe dan de sporttest. Ga tenminste 10 minuten op een medium tot intensief niveau sporten. Merk je dat je lichaam op gang komt en meegaat in de training? Dan kun je je training voortzetten. Merk je dat je lichaam weerstand blijft leveren en de moeheid en tegenzin zowel lichamelijk als mentaal niet verdwijnen? Neem dan ook tenminste een hele week rust.

Ook achteraf kun je evalueren. Hoe voel je je na een training die je toch afgemaakt hebt? Nog vermoeider? Heb je daarna de hele dag geslapen? Of de kast leeg gegeten? En als de volgende training gepland staat weer hetzelfde riedeltje van moeheid en tegenzin?

NEEM RUST.

(Meer) rusten is sowieso altijd aan de orde bij hevige pijn, bepaalde blessures (overleg dit met je fysio), overspannenheid, een hormonale disbalans zoals uitblijven van de menstruatie en bij ondergewicht.

Elke topatleet, elke fysiotherapeut, huisarts of personal trainer kan je vertellen hoe en waarom je rust moet nemen in afwisseling met je trainingen. Spreek deze mensen in jouw omgeving gerust aan als je hier nog meer over wilt weten.

Heeft dit artikel jou geholpen? Dan kan het misschien ook anderen helpen! Deel het gerust of stuur het door.

Heeft dit artikel jou geholpen? Dan kan het misschien ook anderen helpen! Deel het gerust of stuur het door.
Hoi, ik ben Maritza
Ik laat vrouwen zien dat ze met de juiste aanpassingen grote veranderingen in hun gezondheid en fitheid kunnen bereiken. Daarom ben ik gaan werken als voedingscoach en personal trainer. Op deze blog schrijf ik wat ik al voor je uitgezocht en in de praktijk getoetst heb, zodat jij het niet meer hoeft te doen.
Coaching
Kun je wel wat hulp gebruiken? Misschien is dit iets voor je.
Training
Fitter en sterker worden? Samen gaat het sneller.
Ebook – Mijn visie op voeding
Hier schreef ik een heel ebook over! Meer dan 50 gezonde recepten en vele tips om zelf gezonder te koken.
Meer inspiratie:
Instagram
Spotify
YouTube
Recepten

Nog meer lezen

Misschien vind je dit ook wat?

Blauwe bessen muffins met citroen en kwark

Ook al zin in muffins met een lekker zomers smaakje? Voor mij is dat echt de combinatie tussen blauwe bessen en citroen. Samen met de kwark, honing en grasboter smaken deze muffins fris en luxe, maar zijn ze toch wat gezonder dan gekocht van de winkel.

Meer lezen

Zomerse rucolasalade met tomaat en feta

Rucola is mijn huidige obsessie! Het liefste combineer ik het met quinoa, die kook ik aan het begin van de week en hoef ik vervolgens alleen nog maar uit de koelkast te halen en door de salade te scheppen. Lunch klaar in 5 minuten! En is dat niet wat we allemaal willen?

Meer lezen

Aarbeien-wolken smoothie

De zomer komt eraan! Tijd voor de lekkerste, frisse smoothies als ontbijt, afterworkout-snack of tussendoortje. In dit recept versieren we het glas op een leuke manier zodat je smoothie er net iets bijzonderder uit komt te zien. Ze zeggen dat je ogen ook mee eten, nou met deze smoothie komen ze niks tekort 😉

Meer lezen

Dadels ‘dipped in chocolate’

Chocolade is mijn favoriete lekkers als ik wil genieten maar ook nog iets goeds wil doen voor mijn lichaam. Het hoeft namelijk niet ongezond te zijn. In dit recept combineren we pure chocolade met dadels voor de perfecte zoetbalans.

Meer lezen

Haver-pannenkoekjes uit de blender

Pannenkoeken! Wie houdt er niet van? Ik ben bij voorbaat met iedereen bevriend die er ook van houdt en ze eet op alle tijdstippen van de dag (en niet alleen maar bij het ontbijt). Met deze pannenkoekjes uit de blender zet je binnen no-time een lekker luxe ontbijt op tafel, dat toch zo simpel is dat het ook gewoon doordeweeks kan.

Meer lezen

Zalm met ovengroente en aïoli

Wist je dat zalm fantastisch is voor je huid, haar en nagels? Ja, je kunt het eigenlijk wel een superfood noemen. Samen met deze ovengroente en simpele aïoli maak je er een luxe maar gezonde en makkelijke AVG van. Je huid, haren en nagels zijn je dankbaar 🙂

Meer lezen

Perfecte granola

Zelfgemaakte granola is simpel, goedkoper dan uit de winkel en precies zo te maken dat het jouw favoriete ontbijtje vormt! Deze variant maakte ik zonder chocola en met een uniek kruidenmengsel dat past bij elke tijd van het jaar: spicy en zoet.

Meer lezen

Gemengde quinoa-rucola bowl met ei

Een salade die je perfect kunt mealpreppen en meerdere dagen meenemen naar je werk, maar die ook heerlijk vers te bereiden is. Voedzaam, vullend en je doet je er je energie, huid en darmen een cadeautje mee.

Meer lezen