Notenmix voor gezonde darmen

door | 13 oktober 2023

Bereidingstijd:

5 minuten

Wachttijd:

GEEN

Totaal:

5 minuten

Waarom noten zo goed zijn voor je darmen en het verschil tussen goede en slechte darmbacteriën

Wist je dat noten één van de beste voedingsmiddelen zijn voor onze darmen? De vezels en onverzadigde vetten helpen bij het verteerproces, en de polyfenolen (een soort antioxidanten) waar noten rijk aan zijn, fungeren als voeding voor je goede darmbacteriën.

Allemaal hebben we een omvangrijke hoeveelheid verschillende darmbacteriën. En hoe meer verschillende je hebt, hoe beter. Er wordt ook onderscheid gemaakt tussen “goede” en “slechte” darmbacterieën. In de praktijk betekent “goede bacteriën” de bacteriën die je gezond houden en geen darmklachten veroorzaken. En “slechte bacterieën” de bacteriën die dat wel doen. Goede bacteriën leven van fruit, groente, peulvruchten en noten. Slechte darmbacteriën leven op geraffineerde suikers, sterk bewerkte voedingsmiddelen, transvetten en zoetstoffen.

Wanneer we te weinig gezonde voeding eten, krijgen onze gezonde darmbacteriën niet voldoende voeding en verhongeren ze. Hierdoor raakt het goede evenwicht in onze darmen uit balans en dat kan allerlei klachten veroorzaken. Natuurlijk kun je af en toe suiker en een patatje blijven eten, maar wat extra aandacht voor die kleine beestjes in je buik is niet verkeerd.

30 planten per week voor een gezonde darm

Alle verschillende stammen bacteriën leven weer het beste op net iets andere voedingsmiddelen. Veel afwisseling is daarom belangrijk. Als richtlijn wordt hierin gegeven om tenminste 30 verschillende plantensoorten te eten per week. Hierbij horen alle groente- en fruitsoorten, alle soorten peulvruchten en noten, gedroogde en verse kruiden, thee en zelfs koffie.

In een drukke week kan het toch lastig zijn om aan 30 verschillende soorten te komen. Daarom kun je jezelf een handje helpen met deze notenmix. Deze bevat al meer dan 10 verschillende pitten, zaden en noten en geeft je darmen daarmee elke dag een flinke boost.

Zo maak je de notenmix

Ingrediënten

Tenminste 10 verschillende soorten noten, pitten en zaden. Je hoeft deze niet allemaal in 1x te kopen en toe te voegen maar kun je notenmix gelijkmatig opbouwen. Bij de bereiding lees je hoe.

In mijn huidige mix zitten:

Pompoenpitten
Zonnebloempitten
Quinoa
Boekweit
Zwart sesamzaad
Wit sesamzaad
Hennepzaad
Geraspte kokos
Amandelen
Cashews

Optioneel kun je ook nog gedroogde bloemen toevoegen zoals korenbloem, lavendel of rozenblaadjes. 

Bereiding

Manier 1: Je notenmix kun je beginnen met wat je al in huis hebt. Misschien zijn dat momenteel maar 5 soorten noten, pitten en zaden. Dat is prima! Neem van elk een paar eetlepels en hak grotere noten in kleinere stukken. Doe alles samen in een glazen pot die je af kunt sluiten met een deksel. Je kunt je notenmix blijven aanvullen elke keer als je nieuwe noten, pitten of zaden koopt. Zo wordt hij steeds diverser.

Manier 2: Als je snel een vollere mix wilt, kun je ook beginnen met een gemixte zak en daar zelf een paar andere soorten aan toevoegen. 

Manier 3: Doe samen met een vriendin of buurvrouw en koop ieder 5 andere soorten. Wissel de helft met elkaar en je notenmix is al helemaal klaar.

Een notenmix met gehakte noten kun je ongeveer 6 maanden bewaren. Dus binnen die tijd kun je het beste je notenmix een keer helemaal opmaken en opnieuw beginnen. 

Voedingswaarden Per eetlepel (afhankelijk van de samenstelling)

Calorieën: 60
Koolhydraten: 2 gram
Eiwitten: 2 gram
Vetten: 5 gram

Zo houd je je notenmix betaalbaar

Neem de tijd voor je mix. In de bereiding hierboven geef ik twee manieren om sneller een grote mix te krijgen. Maar als je dat niet belangrijk vindt, hoef je niet meteen 10 verschillende soorten noten en pitten in te slaan, begin gewoon met wat je al in huis hebt. Iedere keer dat je iets nieuws koopt, haal je daar een kleine portie uit en voegt deze toe aan je notenmix. Een notenmix is minimaal 6 maanden houdbaar, genoeg tijd dus om rustig op te bouwen en lang te gebruiken! 🙂

Nog wat ideeën voor het gebruik van je notenmix

De notenmix gaat bij ons dagelijks over het ontbijt: havermout, yoghurt bowl, smoothies, roerei of scrambled tofu. Het past echt overal bij. In de middag en avond kan het over salades en soepen of een toetje. Wanneer je gebruik maakt van gedroogde bloemen zoals korenbloem, lavendel of rozen, staat het ook nog eens mooi.

maritza kolenbrander blog
Hoi, ik ben Maritza
Ik laat vrouwen zien dat ze met de juiste aanpassingen grote veranderingen in hun gezondheid en fitheid kunnen bereiken. Daarom ben ik gaan werken als voedingscoach en personal trainer. Op deze blog schrijf ik wat ik al voor je uitgezocht en in de praktijk getoetst heb, zodat jij het niet meer hoeft te doen.
Coaching
Kun je wel wat hulp gebruiken? Misschien is dit iets voor je.
Training
Fitter en sterker worden? Samen gaat het sneller.
Ebook – Mijn visie op voeding
Hier schreef ik een heel ebook over! Meer dan 50 gezonde recepten en vele tips om zelf gezonder te koken.
Meer inspiratie:
Instagram
Spotify
YouTube
Recepten

Nog meer lezen

Misschien vind je dit ook wat?

Sandwiches met tonijnsalade

Tonijnsalade in de winkel bestaat vaak uit 20 ingrediënten en bevat meer mayonaise dan vis. Gelukkig is het heel makkelijk en snel zelf te maken als je weet hoe. Ik maak gebruik van dit basisrecept en varieer met de smaakmakers die ik eraan toevoeg. Komkommer, ui, venkel, bleekselderij, zelfs appel kan!

Meer lezen

Glowy skin smoothie met mango en wortel

De lente is een mooi moment om je huid een extra boost te geven na een winter van weinig zon en veel koude lucht op je gezicht. De mango, wortel, kurkuma en kokos yoghurt in deze smoothie doen precies dat. Maar niet alleen je huid, ook je darmen en hormonen worden blij van deze smoothie!

Meer lezen

Pasta met veggie balletjes en tomatensaus

Keep it simple, met deze pasta met veggie balletjes! Ik maak een saus van alle groente die ik nog in huis heb, voeg mijn favoriete tomatensaus toe, pasta en veggie balletjes en je bent al klaar. Een heerlijke comfort meal die toch vol goede ingrediënten, vitamines en vezels zit.

Meer lezen

Tonijnsalade met mini-crackers

Mijn favoriet als ik weinig inspiratie en niet zo veel in huis heb: tonijnsalade. Mijn favoriet is met bleekselderij en kappertjes, maar je kunt gerust toevoegen wat je nog hebt liggen. Wortel, appel, zelfs venkel, het werkt allemaal. Een gezonde lunch en je bent meteen je restjes kwijt.

Meer lezen

Hormoon boosting matcha

We love when food has benefits! Met dit matcha drankje krijg je naast de gebruikelijke dosis antioxidanten en l-theanine ook een boost voor je hormonen. Maca en ashwaganda hebben een kalmerende werken en zorgen ervoor dat je lichaam meer in balans komt. Op deze manier makkelijk elke dag binnen te krijgen in de vorm van je favoriete drankje.

Meer lezen

Spelt boterhammen met avocado en ei

Gezond hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met dit ontbijt krijg je veel vezels, eiwitten, gezonde vetten en voedingsstoffen binnen. En het kost je geen 15 minuten. Een echt feel good ontbijtje voor een drukke dag, of ter ondersteuning van je hormonen en bloedsuikerspiegel. Oh en je huid houdt hier ook van.

Meer lezen

Matcha yoghurt bowl

Dit recept lijkt op mijn geliefde beauty bowl met als extra ingrediënt niets minder dan matcha! Daar kun je namelijk ook mee koken en bakken, of het toevoegen aan een yoghurt bowl zoals deze. De smaak wordt er bijzonderder van en je krijgt er een kleine extra energieboost van.

Meer lezen

Dadels met pistachepasta, chocolade en zeezout

Snel en simpel! Binnen 3 minuten zet je deze gevulde dadels in de koelkast als snack voor de rest van de week. Mijn favoriet is met pistachepasta, 70% chocolade en een klein beetje zeezout. Maar gebruik gerust de ingrediënten die jij het lekkerst vindt!

Meer lezen

Kerstdiner zonder darmklachten

Kerst zonder buikpijn? Voor velen hoort het er jaarlijks bij, maar dat hoeft niet zo te zijn. Al met een paar aanpassingen kun je kerst vieren zonder je zorgen te maken over vervelende darmklachten.

Meer lezen

Shepherd’s pie

Shepherd's pie is een heerlijk verwarmend gerecht in de herfst en winter. Van zichzelf niet per se erg gezond en rijk aan vlees, boter en kaas. Op deze manier voegen we echter meer groente en vezels toe en houden we de maaltijd smaakvol maar toch lichter. Ook ideaal: je maakt met 1x koken gelijk 4 porties.

Meer lezen