Opstart tips voor voeding, beweging en lifestyle

door | 10 september 2023

Ze zeggen niet voor niets ‘een goed begin is het halve werk’. Maar hoe begin je met het aanpassen van je voeding, beweging of levensstijl? In tegenstelling tot populaire trends die van toepassing zouden zijn op honderden duizenden mensen tegelijk, geloof ik dat jouw aanpak zo individueel mogelijk moet zijn. Alleen zo zorg je dat het ook echt past bij jou en jouw leven, houd je het vol en bereik je resultaat. Daarvóór zijn er wel een aantal handige opstapjes die iedereen helpen. Ongeacht de verdere aanpak. In dit artikel deel ik mijn basis opstart tips met je die ik iedereen aanraad. Of je nou voor het eerst begint of na de zomer- of kerstvakantie weer in een fijne flow wilt komen. Dit zijn jouw eerste stappen. 

Slaap 

Misschien ben je verrast om niet voeding maar slaap op de eerste plek te vinden. Dat heeft een reden. Wie niet goed slaapt, heeft geen energie over om te sporten of op zijn voeding te letten. Daarom is het allerbelangrijkste aspect van gezondheid altijd dat je goed slaapt en uitgerust bent. “Makkelijker gezegd dan gedaan”, denk je nu? Begin hiermee: reken uit hoeveel slaap jij nodig hebt om je op je best te voelen. Bepaal een vaste bedtijd waarmee je deze slaapuren kunt behalen. Werk hier met een kwartier per dag naartoe en geef het ongeveer twee weken om in de flow te komen van je nieuwe bedtijd.

Voeding

Het maken van kleine, gezonde voedingsaanpassingen is simpel: meer eiwitten, meer groente bij je maaltijden, minder bewerkte snacks, zo kom je al een heel eind. Hiervoor moet je al die dingen wel in huis hebben en weten wat je ermee wilt maken. Loop je boodschappenlijstje bij langs en reken uit hoeveel fruit, groente en andere gezonde producten je nodig hebt voor de hele week. Maak ook een grove planning voor je maaltijden: wat ontbijt, lunch, diner en snack je? Laat ook wat ruimte over voor lekkere dingen. Je hoeft nooit 100% te bereiken zodat het effect heeft en je werkt op deze manier direct aan een gezonde balans.

Beweging 

Bijt je niet vast op de beste soort beweging die je zou kunnen doen. Als je net (weer) begint, is het belangrijkste dát je beweegt, niet zozeer hoe. Je eerste workouts mogen rustig zijn en het doel is niet een persoonlijk record verbeteren maar weer in een consistente flow te komen. Kies een vaste dag en een vorm van beweging die je leuk vindt en begin zonder enige verwachtingen. Het doel is enkel te kunnen afvinken dat je dit gedaan hebt. Doe de week daarna hetzelfde, en de week daarna ook. Neem de tijd om in een vaste routine te komen. Als ervaren sporter kan deze tijd korter zijn, ik neem meestal maar 1 week, als beginner of na een lange pauze mag het ook gerust een aantal weken tot maanden duren.

Levensstijl 

Je levensstijl is de manier waarop je leven ingericht is. En een gezonde levensstijl bevat altijd balans: je doet actieve dingen en rustige dingen. Je hebt sociale momenten en tijd alleen. Je werkt en hebt tijd voor hobby’s. Je vervult de rol als moeder of partner en maakt voor jezelf zorgen net zo’n grote prioriteit. We kunnen meestal best goed aanvoelen of we in balans zijn of niet. Ga dit bij jezelf na en schrijf de aspecten van je leven op waarin je uit balans bent. Bedenk vervolgens 3 aanpassingen die je wilt maken om je leven meer in balans te brengen. Houd het daarbij zodat je niet te veel hooi op je vork neemt. Wachten tot het juiste moment? Nee, begin gewoon direct! 🙂

Kun je wel wat hulp gebruiken?

Als je het zo leest lijkt het misschien simpel, maar als je op het punt staat om praktisch iets te veranderen, zul je vaststellen hoe groot en veelomvattend voeding, beweging en levensstijl eigenlijk zijn. Iedereen eet, beweegt en leeft elke dag. Maar als je dit ook op een manier wilt doen waarmee je afvalt, klachten verhelpt en lekkerder in je vel zit, komt er wat meer bij kijken dan ‘gewoon wat doen en hopen op het beste’. In dit artikel heb je gelezen hoe je een goed begin kunt maken. Uiteindelijk is het belangrijk dat de verdere stappen op jou afgestemd zijn en precies bij jouw leven passen. Wat hulp hierbij zorgt ervoor dat je dit snel en makkelijk bereikt.

Zou je het fijn vinden om dit samen met mij te doen? Kijk eens bij mijn coaching en misschien gaan wij dan binnenkort samen jouw persoonlijke, gezonde levensstijl omzetten.

Hoi, ik ben Maritza
Ik laat vrouwen zien dat ze met de juiste aanpassingen grote veranderingen in hun gezondheid en fitheid kunnen bereiken. Daarom ben ik gaan werken als voedingscoach en personal trainer. Op deze blog schrijf ik wat ik al voor je uitgezocht en in de praktijk getoetst heb, zodat jij het niet meer hoeft te doen.
Coaching
Kun je wel wat hulp gebruiken? Misschien is dit iets voor je.
Training
Fitter en sterker worden? Samen gaat het sneller.
Ebook – Mijn visie op voeding
Hier schreef ik een heel ebook over! Meer dan 50 gezonde recepten en vele tips om zelf gezonder te koken.
Meer inspiratie:
Instagram
Spotify
YouTube
Recepten

Nog meer lezen

Misschien vind je dit ook wat?

Perfecte granola

Zelfgemaakte granola is simpel, goedkoper dan uit de winkel en precies zo te maken dat het jouw favoriete ontbijtje vormt! Deze variant maakte ik zonder chocola en met een uniek kruidenmengsel dat past bij elke tijd van het jaar: spicy en zoet.

Meer lezen

Gemengde quinoa-rucola bowl met ei

Een salade die je perfect kunt mealpreppen en meerdere dagen meenemen naar je werk, maar die ook heerlijk vers te bereiden is. Voedzaam, vullend en je doet je er je energie, huid en darmen een cadeautje mee.

Meer lezen

Toast met cashewpasta en banaan

Het ontbijt is mijn rustige moment van de dag en mag daarom van mij wat bijzonderder zijn dan de andere maaltijden. Als ik eens wat anders wil dan mijn eiwitrijke ontbijtjes, kies ik bijvoorbeeld hiervoor: heerlijk comfort food in de vorm van warme toast, romige cashewpasta en zoete plakjes banaan.

Meer lezen

Chocolade munt smoothie

In de zomer vind ik het heerlijk om een koude smoothie te drinken met de smaakcombinatie munt en chocola. Dat doet me dan echt net denken aan het ijsje. Misschien niet voor iedereen, maar als je ervan houdt, is dit een smoothie waar je de hele dag naar uit zult kijken!

Meer lezen

Aubergine mini pizza’s

Comfort food but make it healthy! Dat zijn deze aubergine mini pizza's. Hoewel een traditionele pizza op zijn tijd moet kunnen, heb je soms ook behoefte aan iets lekkers en wilt ondertussen nog steeds iets goeds doen voor je lichaam. Een mooi moment om deze mini pizza's te proberen.

Meer lezen

Avocado smoothie

Smoothies niet vullend genoeg? Dat hangt ervan af hoe je ze maakt. Deze avocado smoothie bevat maar liefst 30 gram eiwitten en verzadigd lang en goed. Lees hier welke aanpassingen je nog meer kunt maken voor een smoothie waar je niet zo snel weer honger op krijgt.

Meer lezen

Beauty bowl met fruit, pitten & zaden

Eten met een bijzondere werking voor ons lichaam noem ik 'beauty foods'. Ze voeden ons lichaam en zijn in staat ons lichaam van binnen en van buiten te verrijken en daarmee ons welzijn te verbeteren. Met deze beauty bowl begin je de dag meteen met een goede zorg voor jezelf!

Meer lezen

Mijn 3 favoriete green juices voor een betere huid

Green juice is een soort natuurlijk voedingssupplement. Het kan huid- en darmklachten verbeteren en geeft ook de rest van je lichaam een enorme boost. Twee keer per jaar doe ik een kuur van 7 dagen. Hier vind je mijn resultaten en de juices die ik heb gedronken.

Meer lezen

Wat je het beste kunt eten om af te vallen

Ondanks dat veel mensen het heel erg moeilijk vinden, is mijn ervaring dat iedereen kan afvallen. Hiervoor moet je wel de juiste aanpassingen maken. In dit artikel lees je met welke simpele aanpassingen je gegarandeerd je doelen bereikt. Spoiler alert: less is ook hier more!

Meer lezen