PLANTAARDIGE TONIJNSALADE

Voordat ik plantaardig ging eten zo’n 7 jaar geleden was ik gek op vis. Het was een luxe product, vooral zalm, dus ik associeerde het echt met iets bijzonders en verwennerij. Toen ik bezig was de overstap te maken naar een meer plantaardige voeding ging vis mij heel snel tegenstaan. Of het door de geur komt of de smaak, geen idee. Maar ik heb het tot vandaag nog steeds en ook bij de veganistische tonijn en zalm die je inmiddels gewoon kunt kopen. Voor mij dus geen optie. 

Als je plantaardig(er) wilt eten blijf je zo al snel zitten met broodbeleg opties als pindakaas, jam, hagelslag, chocopasta, hummus en vega kaas. Het meerendeel zoet! Voor wat extra variatie maak ik daarom soms zelf hartig broodbeleg. En zo bedacht ik ook deze plantaardige tonijnsalade. 

De nori in het recept geeft het typische zeesmaakje zonder dat het te vissig wordt en met de kikkererwten krijg je een extra portie vezels binnen (hallo, lang verzadigingsgevoel!) 

Hieronder lees je hoe je de tonijnsalade zelf maakt:

Ingrediënten voor 3-4 porties:

  • 1 blikje kikkererwten
  • 1/2 kleine rode ui
  • 2 stronken bleekselderij
  • 1,5 el mayonaise of veganaise
  • 3 flinke el amandelkwark
  • 1 tl dijon mosterd
  • 1 norivel
  • Zout naar smaak 
 

Bereiding:

Meng in een grotere kom waar alle ingrediënten in passen eerst de kwark, mayonaise en mosterd. Snijd het norivel met een schaar in ongeveer 5 cm brede stroken. Leg deze bovenop elkaar en versnipper ze met de schaar zo fijn mogelijk boven het mengsel. Roer alles goed door elkaar.

Spoel vervolgens de kikkererwten goed schoon onder de lopende kraan. Spreid ze uit over een groot bord en prak ze vervolgens goed fijn met een vork. Schep ze daarna in de kom en vermeng ze met de saus. 

Snijd de ui in kleine snippers en was en snijd de bleekselderijstronken in dunne plakjes. Hoe dunner, hoe prettiger eetbaar! Doe beide ook bij de andere ingrediënten in de kom en schep alles goed door. 

Proef het mengsel en breng indien nodig op smaak met extra zout. 

De salade is lekker op geroosterd brood, toastjes, in lettuce cups, door een pasta salade of als onderdeel van een salade bowl.

Je kunt het in een glazen pot of bakje ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren.

 

 

Maritza Kolenbrander

Maritza Kolenbrander

Voedingspsychologe/coach & personal trainer voor vrouwen.

Gerelateerde blogs